14-15 Mayıs 2005 tarihlerinde Şanlıurfa’da gerçekleşecek 1. GAP İş Yatırım Forumu, iktisadi yönü kadar Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeler çerçevesinde siyasi ve sosyal açıdan da çok önemlidir.
Bu bölgede kişi başına milli geliri ne kadar çok artırabilirsek, yeni kırmızı çizgimiz o kadar rahatlayacak.
Çeşitli ortamlarda ifade ediyorum: Irak’ın yeniden inşasıyla birlikte Kuzey Irak’ta kişi başına milli gelir 2000 dolar civarına çıkacak. Bizim Güneydoğu’muzda kişi başına milli gelir ise en iyi şartlarda sadece 400 dolar.
Bu fark kapatılmadığı/azaltılmadığı sürece bu bölge her an patlamaya hazır bir bomba görünümünde kalmaya mahkûmdur.
* * *
GAP İdaresi haklı olarak diyor ki: ‘...Bölgenin yatırımcılara sunmakta olduğu fırsatlara rağmen, gerek bölge içi gerekse bölge dışından yapılan yatırımlar istenilen düzeyde olmadığı gibi mevcut yatırımcıların da teknik, mali ve idari kısıtlar nedeniyle iç ve dış pazarlarda gerekli ve yeterli açılımı sağlayamadıkları görülmektedir.’
* * *
İdare bu açıdan;
‘...Bölgedeki yatırım potansiyelinin bölge içi ve dışı yatırımcılara anlatılması... Tüm yatırımcıların bir araya getirilerek sinerji oluşturulmak suretiyle ortak yatırım imkánlarının araştırılması... Bölge dışındaki yatırımcılar ile bölge yatırımcılarının bir araya getirilmesi suretiyle sektörler bazında sorun ve çözüm önerilerinin görüşülerek saptamalar yapılması ve geleceğe yönelik beklentilerin tespit edilmesi’ için gayret sarf etmekte.
* * *
Diğer taraftan; Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinde olan Türkiye’de GAP modeli ilk Bölgesel Kalkınma Projesi. Bu kapsamda GAP İdaresi ‘...AB’den sağlanan fon kapsamında yürütülen Girişimci Destekleme ve Yönlendirme Merkezleri ile girişimcilere danışmanlık ve eğitim hizmetleri verilerek yeni girişimcilere sunulan hizmetlerin yanı sıra mevcut işletmelerin operasyonel kapasitelerini geliştirmeyi...’ de hedeflemektedir.
* * *
14-15 Mayıs günleri hükümet, TOBB, TÜSİAD ve MÜSİAD yetkilileri bir araya gelerek 1. GAP İş ve Yatırım Forumu’nda bölgedeki olası yatırım imkánlarını tartışacaklar.
* * *
Türkiye, Güneydoğu’daki güvenlik mülahazalarını sadece askeri açıdan ele aldığı ve ekonomik mülahazaları gündeme getirmediği sürece bu bölgeye huzur yerleşemez. Güneydoğu’nun makus talihi işsizliktir! Bölünme tehdidine karşı en önemli panzehir de istihdamdır!İstihdamı ise devlet yaratmaz, sadece yönlendirir!Artık Güneydoğu meselesi özel sektörün de aktif rol alacağı mesele haline gelmelidir!
Not: Geçen hafta Bilderberg toplantılarına katıldıktan sonra bu hafta sonu da Uluslararası Liberal Kongre’nin Sofya’da gerçekleşecek 53. toplantısına, Friedrich Naumann Vakfı’nın daveti üzere katılacağım. ‘Özgürlük ve Güvenlik’ başlıklı kongrede ‘Orgütlü Din ve Laik-Liberal Devlet İçin Arz Ettiği Tehlikeler’ konusunda bir konuşma yapacağım. Bu nedenle 16.05.2005 tarihli yazımı yazamayacağım. Yazılarıma 18.05.2005 tarihinden itibaren devam edeceğim.