Fethullah Gülen ve küreselleşen dünya

HANGİ açıdan bakarsanız bakın; son on yılda ülkemizin en fazla tartışılan insanlardan birisi Fethullah Gülen olmuştur.

Hoca’yı eski yıllarda verdiği vaazlar çerçevesinde bağnaz bir din adamı olarak görme ve gösterme gayreti olmuştur.

Muhakkak ki, her insan gibi Fethullah Gülen de geçmişte taşıdığı bazı görüşlerini şimdi kendisi de yagırgamaktadır.

* * *

Ancak, ben 1990 sonrası dönemin Türkiye’sinde; diğer kültür ve dinlerle kucaklaşma çabasında, zamana -anlayış ve teknolojisi ile- uyum gösterip dünyanın mihnetlerinden uzak kalıp, nimetlerinden faydalanmak gayretinde, İslam’ın bizzat içinden gelen en güçlü damarın Saidi Nursi ışığında tefekkür üreten insanlar olduğunu düşünüyorum.

Şüphesiz ki, Fethullah Gülen bu mütefekkirlerin en önde gelen isimlerinden birisidir.

* * *

28 Şubat döneminin şeriata karşı verdiğini söylediği mücadelede yaptığı bir sürü hatanın içinde Gülen’i yanına almak yerine karşısına almak da vardır.

Ne yazık ki Hoca son 5 yıldır gerek siyasetin, gerek sağlığının dayattığı gerekçelerle yurtdışında.

Son yıllarda Fethullah Gülen’in meselelere yaklaşımını doğru dürüst öğrenemiyorduk.

Ancak, Hoca ünlü sohbetlerine, ağır hastalığına rağmen, 5 yıldır bulunduğu ABD’de de devam etmiş ve kayda alınan bu sohbetler şimdi Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı tarafından 3 cilt halinde yayınlanıyor.

Sohbetler; Kırık Testi, Sohbet-i Canan ve Gurbet Ufukları başlıkları altında toparlanmış ve Türkiye’nin her noktasında satışa sunuldu.

* * *

‘Küreselleşen dünyada Müslümanların, insanlık ve medeniyet yarışından kopmaması için (verilen mücadelede) herkesin kendi konumunda kabul edil(erek ve) yaşam tarzlarına karışılmamasını (temin ederek)...Şekle takılma(dan) özü öne çıkaran anlayışı (benimseyerek)...(din ve dava ayrımı gütmeden) Teröre ve kavgaya düşman olan...’ tavrı ile Fethullah Gülen’in İslam’ın gülen, kucaklayan, uzlaşan, uyum gösteren, bilimi ışık kabul eden ana damarlarından birisi olduğuna bütün içtenliğimle inanıyorum.

* * *

Fethullah Gülen cemaatinin niyetinin ne olduğunu samimi olarak merak edenler ise sadece iki olguyu incelesinler:

1) Dünyaya yayılan ve gittiği her ülkede çocukların sadece bilimle kuşatılmasını hedefleyen laik okullar.

2) 28 Şubat döneminden itibaren Türkiye’nin kucaklaşmasına vesile olan ve her yıl Türkiye’de temsil edilen tüm görüşleri bir araya getiren Abant Toplantıları.

* * *

Görüşü, bakış açısı ne olursa olsun; ‘çağdaş dünyada İslam’ın, özünü yitirmeden, yerinin ne olması gerektiği’ konusu üzerine akıl yoranlar Fethullah Gülen’in gurbetten bize ulaşan sohbetlerini muhakkak okumalıdırlar.
Yazarın Tüm Yazıları