Bunlar neden oluyor?

ŞEMDİNLİ iddianamesi ülkeyi birbirine kattı. İddianamenin bir KKK’yı işaretlemesi ülke için çok ama çok yeni bir olaydı.

İki-üç gündür anlıyoruz ki; gazeteciler, yazarlar, akademisyenler, işadamları ve tabii ki "normal yurdum insanları" savcıların istedikleri iddianamelerde, arzu ettikleri kadar saçma sapan iddialar ile suçlanabilirler ama bir komutan "zırva" bir iddianamenin dahi parçası olamaz.

Ben "zırva"ya muhatap olma konusunda bile eşitlenmeye çoktan razı idim ama görüyorum ki bu kadar basit bir arzu bile hálá çok uzakta bir hayal!

* * *

Peki, "basit bir mantıkla" hazırlanan iddianame neden bu kadar gürültü kopardı?

Neden "bu savcı saçmalamış" deyip, iddianameyi bir kenara atmadık!

Böyle yapamadık, zira iddianame ülkenin çok ama çok hassas dengelerine dokunuyor da ondan!

* * *

İddianame ülkenin bam teline bastı!

1) AKP; iktidarının üçüncü yılında bile devlet kurumları ile uyumlu çalışmayı öğrenememiş durumda.

2) Sivil ve askeri bürokrasi içinde bazı unsurlar da iktidarının üçüncü yılında seçilmiş hükümeti hazım edemediler.

Seçilmişler ile atanmışlar cumhuriyetin 80 küsür, demokrasinin 50 küsur yılında bir arada ve uyum içinde çalışmayı benimseyemiyorlar!

* * *

AKP Hükümeti:

1) Giderek büyüyen oranlarda sadece ve sadece kendi dar kadroları ile çalışmayı tercih eder bir görünümde. Bu ülkede tüm partiler diğer partilerin insanları ile çalışmaya bir nebze olsun razıdırlar ama AKP, kendi bağrından gelmeyen, sadakat yemini ile kendine bağlanmayan, milli görüşü şiar edinmemiş hiç kimseyi kabullenemiyor. Bu durum toplumun büyük bir bölümünü haklı olarak çok rahatsız ediyor.

2) Başbakan’ın tek projesi var: Cumhurbaşkanı olmak! Yine toplumun önemli bir bölümü bu olasılığı "son kalenin düşmesi" olarak değerlendiriyor.

TSK:

1) Ordu içinde bir kesim AKP’nin değişemeyeceğine, değişme iddialarının sahte olduğuna, gizli ajandanın rejimi değiştirmek olduğuna iman etmişler. Bu inançlarında hem sivil bürokrasiden, hem de vatandaşın belirli kesitinden açık destek almaktadırlar.

2) Ordu içinde aynı kesim, uyum yasaları çerçevesinde askerin siyaset içinde ağırlığının azaltılmasından çok rahatsız.

3) Yine aynı kesim sadece "irtica" konusunda değil, "bölücülük" konusunda da hükümete güvenmemektedir. Başbakan’ın geçen haziran ayında, Apo’nun jargonu ile, Kürt meselesine sahip çıkması bardağı taşıran damla olmuştur.

* * *

Ağustosta kimin genelkurmay başkanı olacağı konusunun çok üzerinde hem TSK, hem hükümet uluslararası "Ortadoğu meselesi" çerçevesinde, Türkiye’nin Güneydoğusu’nu kimin yöneteceği konusunun can alıcı ve ülkenin geleceği ile ilgili çok hassas bir konu olduğunun pekálá farkındalar.

Taraflar, uluslararası konjoktürün veri şartları altında, Güneydoğu’yu yönetecek gücün ülkenin makus talihinde başat rol oynayacağını çok iyi bilmektedirler!

Şemdinli iddianamesi ülkenin bam teline bu noktada basmıştır!

Turnosol kağıdı ise "Terörle Mücadele Yasası"dır!
Yazarın Tüm Yazıları