Bir sohbetin ardından: Güney Kore’nin bilişim teknolojisinde muazzam başarısı

NETPIA-Türkiye’nin davetlisi olarak İstanbul’a gelen ve Güney (G) Kore’nin eski Enformasyon ve İletişim Bakanlığı’nı yapan Dr. Sang-Hyon Kyong ile kısa bir sohbet etme imkánı buldum.

Bu köşeyi takip edenler bilir, her ne kadar bilişim teknolojisi konusunda fazla bir bilgiye sahip olmasam da; 21. yüzyılı kucaklayabilmek ve küresel dünya ile entegre olabilmek için bu yüzyılı peşinden sürükleyen iletişim/bilişim devriminin peşine takılmak gerektiğini hep yazarım.

G.Kore son 10 yıldır bu konuda dev adımlarla ilerliyor. Dr. Kyong, G.Kore’nin 1990’lı yılların son yarısında Uzakdoğu’da yaşanan ekonomik kriz ortamında ülkesini bilişim teknolojisi alanında 10 milyar dolar yatırım yapmaya ikna etmiş bir insan. G.Kore şimdi o dönemde bilişim teknolojisi uğruna yaptığı fedakárlıkların nimetlerini şimdi topluyor.

* * *

Kendisine G.Kore’de devletin bilişim alanındaki politikalarının ülkede bu sektörün gelişimine ne kadar katkıda bulunduğunu soruyorum.

- Başarının birçok nedeni var. Bunların arasında telekomünikasyon sektörünün serbestleştirilerek rekabet ortamının yaratılması, teknolojiye ve işgücü geliştirme programlarına mali destek sağlanması, kritik önem taşıyan faktörler oldu. Ayrıca mükemmel bir ağ altyapısı oluşturulması ve ülke içinde yeni bilişim teknolojisine (BT) dayanan hizmet türlerine talebi canlandırmak için doğru girişimlerde bulunulması da başarının çok önemli nedenleri arasında yer alıyor. Bunların ötesinde, özel sektörün dinamizmi BT sektörüne hızlı büyümesi için gereken enerjiyi sağladı.

Yine merak ediyorum:

- G.Kore’deki internetin kullanım oranı çok yüksek, bunda hangi etkenler rol oynadı?

- Tabii kesin sonuçlar çıkarmak için henüz erken; ama ben birçok etkenin bir araya geldiğini düşünüyorum. Bunların arasında, hazır ve yaygın bir yüksek hız omurgasının varlığı, ileriyi gören devlet politikaları, telefon şirketlerinin cüretkár ama akıllıca riskler almaları, tüketicilerin istekliliği ve demografik özelliklerin uygun olması sayılabilir. Elbette, şans da yabana atılamayacak bir rol oynadı.

* * *

- Sizce Türkiye ve G.Kore, BT sektöründe hangi alanlarda işbirliği yapabilirler?

- Netpia Türkiye’ye baktığımda, Türkiye ve G.Kore arasında, her iki ülke için de yararlı olacak işbirliğinin mükemmel bir somut örneğine şahit oluyorum. İki ülkeden uzmanların ve işadamlarının işbirliği açısından verimli alanları tespit etmek ve belirli işbirliği programlarını hazırlamak amacıyla daha kapsamlı ve sık bir şekilde temaslar yapmaları yararlı olacaktır.

- Türkiye’de BT sektöründe çalışanlara bir tavsiyeniz var mı?

- Genel olarak, nüfusun olabildiğince büyük bir bölümünün BT ürünleri ve hizmetlerinin bedelini karşılayabildiği, bunlardan yararlanabildiği ve bunları talep ettiği bir ortam yaratılması son derece önemli. Devlet, teknoloji çevreleri, fikir liderleri ve özel sektörün yakın bir işbirliğiyle çalışmaları gerekir.

* * *

Bilişim teknolojisinde radikal adımlar atabilmek için devletin bu konuda özel ve kapsamlı bir politika geliştirebilmesi şart!

Dilerim böyle bir devrimci politika geliştirmek bu hükümete nasip olur!
Yazarın Tüm Yazıları