TAMAM; ‘alt-üst kimlik’ sarmalında, ‘Şemdinli’de ne olduğunu’ algılamada, ‘AİHM’nin türban kararını’ hazmetmede ve nice meselede anlaşamıyoruz; bari gelin ortak bir derdimizin üzerine gitme girişiminde, sağlığımız ile ilgili tedbir alma konusunda anlaşalım.
Sigaranın kamu alanlarında büyük çapta yasaklanması konusunda Sağlık Bakanlığı’na, Sağlık Komisyonu’na, TBMM’ye ve sigara ile mücadele eden sivil toplum örgütlerine destek verelim.
* * *
Yazımın başlığındaki eksikliği de düzeltmem gerekir.Anladığım kadarıyla bir sürü konuda anlaşamayan TBMM’nin üyeleri ‘sigarayı yasaklayan kanun’ konusunda anlaşmışlar, onlar meselenin önemini görmüşler; ama maalesef biz medya olarak bu konuda gereken duyarlılığı göstermiyor, yasağı savunanlara yeterli desteği vermiyor ve kamuoyunu yeteri kadar bilinçlendirmiyoruz.
Sigarayla ilgili artık tartışılması dahi abes hale gelen iki korkunç gerçek var:
1) Sigara sadece akciğer ve doğrudan etkin olduğu dudak, dil, gırtlak, nefes borusu, mide, bağırsak vb. gibi organlarımızda oluşabilen kanserin ana nedeni (yüzde 80-85 nedeni) değil, içinde barındırdığı yüzlerce zehirle vücutta oluşan tüm kanserlerin başat etkenlerinden birisi!
2) Sigara; sadece içenleri değil, aynı zamanda sigara içenlerin yanında bulunarak dumandan etkilenenleri (pasif içicileri) de aynı oranda olumsuz etkiliyor. Onları da sağlıkları açısından risk altına sokuyor.
* * *
Keşke sigara üretimi, tıpkı esrar veya eroin üretimi gibi toptan yasaklansa!
Ancak, şu anda bu kadar radikal bir tavır almak mümkün olmadığına göre, bari sigarayı kamu alanında olabildiğince koparıp atalım.
Sigarayla yıllardır mücadele eden sivil toplum örgütleri elimizdeki yasa taslağının çok iyi olduğunu ve Batı’ya örnek dahi olabileceğini söylüyorlar. Ne mutlu bize!
* * *
Ancak, yasayla ilgili tartışmalarda bir konu beni rahatsız ediyor.
Bazıları ‘sigara içenlerin haklarından’ bahsediyorlar.
Bir liberal-demokrat olarak, benim bu haklara saygılı olmam gerektiğini düşünenler de var.
Herhangi bir bireyi dışlamak, hele hele kendini sigarayla cezalandırmış bir insana saygısızlık etmek haddim değil; ama kusura bakılmasın, herhangi bir doktrinde ‘bireyin kendi kendini zehirleme’ hakkının olduğunu kabul edemiyorum. Kaldı ki, sigara içenlerin ‘pasif içicileri’ zehirleme hakkı katiyen olamaz.
Peki, tiryakileri ortada mı bırakalım?
Asla! Onların tıpkı bir esrarkeş, eroinman, alkolik gibi ‘fizyolojik bağımlılık’ derdine düçar olduklarını göz önüne alarak, tıp otoritelerinin öngördüğü şekilde kendilerine ‘sigarayı tedricen bıraktıracak’ bir program uygulanması için yasa yardımcı olsun.
* * *
Sigara müptelaları sigarayı bırakmanın çok zor olduğunu düşünüyorlar!
Onlara basit bir mesajım var. Takriben 30 yıl sigara içtim. En son, günde 2.5 paket içiyordum. Sonunda bıraktım. İrademin güçlü olduğunu ise katiyen iddia edemem!
Ben bile sigarayı bırakabildiğime göre herkes sigarayı bırakabilir!
* * *
Bu yasa taslağına öncülük eden, destek veren herkese çok teşekkür ederim.