Azınlık raporu hakkında hükümet ne düşünüyor?

HÜKÜMET adına konuşan Abdullah Gül, Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nun yaptığı şekil şartı yanlışlarını sıraladı.

Azınlık Raporu’nu yazanlara çok kızdığını anladık.

Gül; Kurul’un hukuki boşluğundan dem vurdu,rapor hazırlamak için yetki almadığını söyledi, raporun kendisine verilmeden basına açıklanmasını yadırgadığını belirtti, Kurul kendisine bağlı olduğu için ‘olur’ imzasının alınmadan açıklanmasını ise hoş karşılamadığını söyledi.

* * *

Şekil şartı açısından dile getirilen eleştirilere Kurul üyeleri de birer birer cevap verdiler.

Onlar da; ilgili kanun gereği kurulduklarını, tüm üyelerin Başbakanlık tarafından 2 yıl önce atandığını, yine ilgili kanun gereği Kurul’un kimseden izin almadan rapor hazırlama yetkisine sahip olduğunu, rapor ‘danışma’ görevi gördüğü için Bakan’dan onay alınmasına gerek olmadığını söylüyorlar.

* * *

Şekil şartları açısından tartışma sadece hükümet ile Kurul arasında değil, Kurul’un kendi içinde de devam ediyor.

Ancak, şu ana dek ne Abdullah Gül’den, ne de hükümetin diğer üyelerinden Azınlık Raporu’nun içeriği hakkkında detaylı hiçbir görüş alamadık.

* * *

İçerik ile ilgili sorulara ‘Rapor bize gelmedi ki, içinde ne olduğunu bilelim’ mealli cevaplar verildi.

Ben de bu tip cevapların futbol tabiri ile ‘topu taca atmak’ olduğunu düşündüm.

Hükümet iki arada bir derede!

Aşağı tükürse sakal, yukarı tükürse bıyık!

Bana göre raporun tabuları yıkan yaklaşımından ürktüler, iç müşteri gereği rapora sahip çıkamadılar. Öte yanda, raporun özünün Kopenhag Kriterleri’ne uygun olduğunu biliyorlar, bunun için de dış müşteriyi ürkütmemek için raporun içeriğini de resmen reddedemiyorlar.

* * *

Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu Abdullah Gül’e bağlı çalışıyormuş, Gül sadece bir toplantıya katılmış, randevu da vermemiş.

Rapor adı üzerinde ‘danışma’ raporu, hükümetin raporu onaylaması veya reddetmesi söz konusu değil.

Ama hükümetin, hele hele kendisine bağlı olduğu için Abdullah Gül’ün raporu inceletip, içindeki tespit ve önerileri teker teker eleştirmek en doğal hakkı.

Gül şu ana dek bunu yapmadı!

Hükümet iki arada bir derede kaldığı için; Gül içeriğe yönelik detaylı eleştiri yapmaktan kaçınıyor.

* * *

Sorulan bir soru üzerine Adalet Bakanı Cemil Çiçek rapordaki içeriğin özünü yadırgadığını, tasvip etmediğini söyledi.

Ancak, raporda yer alan azınlık tarifi, devletin sadece resmi dili olur savı, alt-kimlik üst-kimlik ayrımı, çok-kültürlülük yaklaşımı Cemil Çiçek’in hararetle savunduğu Kopenhag Kriterleri’nin de özünü oluşturuyor!

* * *

Hükümet Azınlık Raporu’nun içeriği hakkında ayrıntılı bir açıklama yapmadığı sürece, benim gibi anlayışı kıt insanların kafası karışmaya devam edecek!

Hükümet nereye payidar?
Yazarın Tüm Yazıları