Anadilde internet insanımızı 21. yüzyıla hazırlayacak!

KÜRESELLEŞEN dünya ile entegre olmanın en basit ama etkin yolu internet! Artık dünyada internet kullanmayan insanı ‘gelişmiş insan’ saymıyorlar.

İnsanlar yeni tanıştıklarında birbirlerinin adını öğrendikten hemen sonra birbirlerinin elektronik posta (e-posta) adreslerini soruyorlar.

Ancak, internetin gelişmesinin önünde büyük bir engel var: Dil sorunu!

İnternetin İngilizce’nin hákimiyeti altında olması, internetin potansiyelinin pek çok kişi tarafından tam olarak keşfedilmesine engel olabiliyor. Ancak, görülen odur ki bu sorun da artık aşılıyor: Ana Dilde İnternet Adresi (ADİA) bu sorunu çözüyor.

Güney Kore kökenli Netpia Şirketi bu alanda başarılı çalışmalar yapıyor.

Artık internette adresleri Türkçe arayacağız.

* * *

ADİA
, anadili kullanarak yalın ve kolay tahmin edilebilir adresler kullanılmasını ve ayrım olmaksızın herkesin internetten yararlanabilmesini sağlıyor. Sistem, e-devlet ve e-ticaret uygulamalarından alınan verimi ve katılımı etkin şekilde artırıyor.

* * *

Geçen hafta Tunus’ta yapılan Uluslararası Bilişim Zirvesi’nden sonra Türkiye’yi Ana Dilde İnternet Adresi (ADİA) Sistemi ile tanıştıran Güney Kore kökenli Netpia Şirketi, İstanbul Swissotel’de 22 Kasım 2005 Salı günü bir seminer düzenliyor. Seminerde internette çok dilliliğin sunduğu çözümler incelenecek. Herkesin kendi dilinde adres yazma olanağının internetin geleceğini nasıl etkileyeceği tartışılacak.

Netpia’nın ADİA Sistemi sayesinde gerçek ve tüzel kişiler, herhangi bir adresin önüne (www) veya sonuna konan (com, org, net, vb.) eke gerek kalmadan Türkçe karakterleri de (ğ, ı, ü, ş, ö, ç) içerecek şekilde internet adresi alabiliyorlar. Örneğin, ‘www.basbakanlik.gov.tr’ yerine adres çubuğuna yalnızca ‘başbakanlık’ yazıldığında otomatik olarak başbakanlık sitesine ulaşmak mümkün oluyor.

Paralel olarak, e-posta adreslerinde de Türkçe karakterler kullanılabiliyor.

Vatandaşlık numarasını internetten öğrenmek için sadece ‘kafakáğıdı’ yazmak yeterli olsa hayat ne kadar kolaylaşır!

* * *

22 Kasım’da Swissotel’de yapılacak seminerin konuşmacıları arasında Louis Pouzin de var. Pouzin, bilgisayar iletişiminin öncülerinden biri. Bugün bilgiyi elektronik ortamda, bağımsız bir şekilde bir noktadan diğerine gönderebiliyorsak, bunu Pouzin’in geliştirdiği veri paketleri sistemiyle yapıyoruz.

Seminere ayrıca Güney Kore’nin eski Enformasyon ve İletişim Bakanı Dr. Sang-Hyon Kyong ve Netpia International Tepe Yöneticisi Byung Hun Lee de katılarak birer sunum yapacaklar.

Halen ‘Ana Dilde İnternet Adresi’nin kullanıldığı ülkeler arasında Malezya, Tayland ve Bulgaristan bulunuyor. Japonya, Yunanistan, Arjantin, Lübnan ve Mısır’da ise çalışmalar sürüyor. Sistemin yıl sonuna kadar 20 ülkeye yaygınlaştırılması hedefleniyor. Netpia, Türkiye’de de ‘anadilde internet’ hakkında bilinirlik sağlanması için gayret gösteriyor. İlk dönemde sisteme 15 bin başvuru gerçekleşti.

* * *

Anadilde internetin hayatı çok kolaylaştıracağına ve Türk insanının bu teknoloji harikasıyla yakınlaşmasını sağlayarak 21. yüzyıla entegre olma gayretinde ona büyük adım attıracağına inanıyorum!

Yazarın Tüm Yazıları