Ahmedinecad’ın temsil ettiği akıl!

İRAN’ın yeni Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın temsil ettiği paradigma (dünyayı/yaşananı algılama modeli) din ve dünyanın aynı/tek model ile kavranması gerektiğini söylüyor.

Ahmedinecad, Şii yaklaşımıyla bazı temel farklar taşısa da, İslam’daki temel tartışmalardan ‘din, devlet yönetimine karışır mı?’ sorusuna kesin ve net ‘evet’ cevabı veren kanattan.

Teokratik eğilimi gereği dini ile ladini (laik) dünya arasında ayrım yapmak ne kelime, militan bir birleştirme misyonu taşıyan düşüncesi, ‘Müslüman olmayan’a ladini dünyada dahi özgür bir alan bırakmıyor.

Ahmedinecad’ın algıladığı Batı laik maddeciliğe, modernitenin bilimsel aklına ve ahlak felsefesinin eksikliğine dayanıyor.

Bu koordinatlar Hıristiyan ve Yahudi Batı’yı, inanç ve sabra sarılmış, (yüce gerçeğe doğru) yürüyüş sırasında (iki dünya arasında) denge kurmayı hedefleyen İslam’dan kesin çizgilerle ayırıyor.

Bu algılamada bilimsel aklın ulaştığı; hukukun üstünlüğü, bireysel özgürlükler ve özü itibarıyla demokrasi gibi kavramlar tıpkı laiklik gibi dini ve ladini ayrımı yaptığı ve (haddini aşan) insan tarafından ‘uydurulduğu’ için İslam’a inanan gerçek insana uzak kavramlardır!

* * *

Kimse aldanmasın; Ahmedinecad ve hatta Hatemi’nin kullandığı ‘bizde İslami demokrasi var’ söylemi, elitin üstünlüğüne (ulema-molla) dayanan, millete sadece elit arasından seçme özgürlüğü tanıyan bir anlayıştır.

Çoğunluğun istediğinin seçilmesi, demokrasinin eksik ve hatta tek başına tehlikeli bir boyutudur.

Demokrasinin mihenk taşı, seçimlerin iktidarı değiştirebilmesidir.

İktidarın teklifini çoğunluk oyuyla kabul etmek, demokrasi değildir.

* * *

İslami demokrasi de iktidarı değiştirmeye katiyen müsaade etmeyen bir rejim olduğu için ‘tek partili seçimlere’ dayanan komünist-faşist rejimlerden katiyen farklı değildir.

İslam, her dinde olduğu gibi, hem demokratik hem de antidemokratik öğeler taşır. Önemli olan; dini ve ladini olanı ayırt edecek Müslüman’ın demokrasiyi İslam’a değil, İslam’ı demokrasiye uyarlamasıdır!

* * *

Bunları neden yazdım? Ahmedinecad’a övgü düzen Türk şeriatçılar beni ilgilendirmiyor; ama Ahmedinecad’ın antiemperyalist söyleminden etkilenen Türk solculara çok şaşıyorum da ondan!

* * *

İran’da Mahmud Ahmedinecad’ın seçilmesi Türkiye için çok önemli.

Türkiye bu dönemde ABD ile İran arasında daha beter kalacak.

Şu öngörülerimi, ileride sınamak üzere isteyenler not alsınlar:

1) Ahmedincad’ın dini ve ladinî ayrımı yapan Türkiye’ye olumlu bakması mümkün değildir.

2) Bugüne dek ekonomik alanda başarılı olan hiçbir İslamcı ülke olmadığı gibi, kapalı toplumun yarattığı ve sadece elitlere (molla) refahı gasp etme (yolsuzluk) şansı tanıyan bir rejimi, onun bağrından çıkan Ahmedinecad değiştiremez.

3) Ahmedinecad içeride başarısız oldukça dikkatleri dışarıya çekmeye çalışacaktır.

4) İran’ın nükleer araştırmalarını milli gurur meselesi yapmak çok işine gelecektir.
Yazarın Tüm Yazıları