Bu hafta mürdüm eriklerini baharatlarla karıştırıp, portakal suyunda pişirip yanına bir top dondurma koyarak, pişi diye bilinen o küçük hamur kızartmalarıyla servis ettim
Fırınları sevmezdim. Sıcak, kuru, üstüne üstlük sırada beklemek gerektiren sevimsiz dükkânlardı benim için. Henüz uzamamış boyuyla etrafındaki mekânların aslında ne kadar da mütevazı boyutlarda olduğunu fark edemeyen biri olarak, mis kokusuna rağmen yanaşmazdım önünde uzayan o ramazan pidesi kuyruklarına. Sabaha kadar beklense bile bitmeyecekmiş gibi görünen kuyrukta, acıkmış bir dev gibi insanların arasına girip beklemek fırınla aramdaki ilişkiyi daha da dik ve karamsar bir yokuşa sürüklerdi. Yine de düzlüklere çıkmanın bir yolu vardı; arada sırada kahvaltıda baş tacı edilmesine karar verilen hamur kızartmaları... Naylon poşetin içine yapışmış şekilde kabarmaya yüz tutan o ıslak hamurun içindeki kurnaz maya, insanın çiğ çiğ yemek isteyebileceği kadar baştan çıkarıcı bir koku salar, o koku hamurlar kızarana dek bırakmazdı yakamı. Bu hafta mat rengine rağmen, pişince çıkardığı olağanüstü rengini görmekten keyif aldığım mürdüm eriklerini baharatlarla karıştırıp, çok az bir portakal suyunda pişirip yanına bir top dondurma koyarak, pişi diye bilinen o küçük hamur kızartmalarıyla servis ettim. Şekeri de az koyarak fırında karamelize olan eriğin tadının iyice ortaya çıkmasını istedim. Eriklerinizi ortadan ikiye kesip çekirdeklerini alın ve tepsiye yan yana dizin. Diğer tüm malzemeyi ayrı bir kapta güzelce harmanlayıp eriklerin üzerine gezdirin. Tepsiyi 190 dereceye ayarlanmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Eriklerin iyice lezzetlenip renk alması için fırına koyduktan 10 dakika sonra üzerlerine tepsinin dibine biriken sosundan gezdirin. Hazır olan erikleri hemen servis edin, daha sonra kullanacaksanız fırında üç-dört dakika ısıttıktan sonra tüketin.
MALZEMELER: Mürdüm Eriği: 12 adet Toz Şeker: 1 çorba kaşığı Bal: 1 çorba kaşığı Portakal: 2 adet, suyu ve rendesi Tarçın Çubuğu: 2 adet Tane Rezene: 1 tutam Karabiber: 1/2 çay kaşığı, iri çekilmiş Tereyağı: 1 çorba kaşığı Hamur Kızartmaları İçin: Un: 280 gr. Su: 190 gr. Şeker: 1 çorba kaşığı Tuz : 1/2 çay kaşığı Kuru Maya : 8 gr Ayçiçek Yağı
PİŞİNİN YAPILIŞI Hamur için tüm malzemeyi miksere koyup üç dakika kadar karıştırın. Hazır olduğunda pürüzsüz bir kıvama sahip olmalı. Hamuru bir kaba alıp üzerini nemli bir bezle kapatın ve dinlenip kabarması için yarım saat kadar ocak veya fırın gibi sıcak bir ortamın yakınında bekletin. Yağınızı iyice kızdırın. İçinde su bulunan bir kaba sokarak ıslattığınız kaşık yardımıyla, hamurunuzdan birer tatlı kaşığı alıp kızgın yağın içine bırakın. Renk almaya başladığında maşayla ters yüz edin ve pişince kâğıt havlu serilmiş bir tepsiye alıp biriktirin. Tüm hamurlar kızardığında fırından yeni çıkmış eriğinizle ve dilediğiniz türden bir top dondurmayla servis edin.
Martha’nın Anzak kurabiyeleri benim evimde
Tanıdığım ve profesyonel olarak mutfaklarda çalışan insanların çoğu, yani aşçılar aradığını tam olarak bulamadığı için evde yemek pişirmeye pek yeltenmez. İşyerinde roket gibi çalışan ocaklara, hassas ayarlı kuvvetli fırınlara, aradıkları malzemeyi ellerinin altında bulmaya veya sipariş edip getirtmeye alışık olduklarından evdeki mütevazı mutfak çok cılız görünür gözlerine. Benim durumum da pek farklı olmadığından geçen hafta sonuna kadar bir fırınım yoktu ve ara ara köşe başındaki kebapçının taş fırınıyla idare ediyordum. Yeni fırın ve Martha Stewart’ın ‘Cookies’ isimli güzel kitabının aynı tarihlerde mutfağa girmesiyle, şimdilerde kurabiye pişirmeye başladım. Tam 170 kurabiye tarifi içeren kitap, indeksine bakar bakmaz potansiyelini ele veriyor. Birçoğunun aksine, kitabın resimli bir indeksi var ve denemek isteyeceğiniz kurabiyeyi ismine ve malzemesine göre değil, daha fotoğrafına baktığınız anda seçebiliyorsunuz. Şu ana kadar fındık, portakal ve yerfıstıklı olanlarını deneyip çok iyi sonuçlar aldığım kitapta I. Dünya Savaşı’nda annelerinin Anzaklara yapıp gönderdiği, bir zamanlar Çanakkale görmüşlüğü olan hindistancevizli Anzak kurabiyesi gibi tarifler de mevcut.