Midye ve patlıcanlı palamut dolması

Cunda’daki patlıcanlı şakşuka ve Kadıköy’de gördüğüm palamutlar yapmak istediğim yemeği oluşturmamı sağladı. Meyhane pilavını da andıran bir karışımla doldurup pişirdiğim balıkları soğuk olarak servis ettim

Haberin Devamı

Kabuklarını kaşık gibi suyuna daldırabileceğim o beyaz şarap kokulu midye yemeğinin her bahsi geçtiğinde daha bir dikkat kesiliyor, zihinsel notlar alıp kendimce metotlar geliştirmeye çalışıyordum. Evde, okulda ya da sıkıcı diyalogların ortasında kaldığım her yerde, o anları daha çekilir hale getirebilmenin en kestirme yoluydu bilmediğim yemekleri hayalimde pişirmeye çalışmak...
Yemekle kurmayı başardığım yakınlığın, itici bir çocuğu andıran meraklı ellerimle pazardan ilk defa aldığım o midyeyle kerevizi hayallerime yaklaştırabileceği kanaatine kapılmıştım nedense. Geçen hafta, yıllar sonra Ayvalık’a tekrar giderken yine o midyeler düştü aklıma. Bu sefer henüz kurulmamış o pazarı göremesem de, Cunda’daki patlıcanlı şakşuka ve Kadıköy’de gördüğüm, balıkçı tezgâhlarını istila etmiş torpido benzeri palamutlar yapmak istediğim yemeği oluşturmamı sağladı. Patlıcan ve midyeli, meyhane pilavını da andıran bir karışımla doldurup pişirdiğim balıkları soğuk olarak servis ettim.

MALZEMELER

Haberin Devamı

? Palamut:2 adet
? Ayaklanmış midye:100 gr.
? Beyaz Şarap:2 çorba kaşığı
? Baldo Pirinç:1 çay bardağı
? Kuru Soğan:1 adet, küçük
? Sarımsak:2 diş, ezilmiş
? Domates: 2 adet
? Patlıcan: 1 adet
? Limon: Yarım adet
? Zeytinyağı: 3 çorba kaşığı
? Tuz ve karabiber

MARTHA’NIN ANZAK KURABİYELERİ

Tanıdığım ve profesyonel olarak mutfaklarda çalışan insanların çoğu, yani aşçılar aradığını tam olarak bulamadığı için evde yemek pişirmeye pek yeltenmez. İşyerinde roket gibi çalışan ocaklara, hassas ayarlı kuvvetli fırınlara, aradıkları malzemeyi ellerinin altında bulmaya veya sipariş edip getirtmeye alışık olduklarından evdeki mütevazı mutfak çok cılız görünür gözlerine. Benim durumum da pek farklı olmadığından geçen hafta sonuna kadar bir fırınım yoktu ve ara ara köşe başındaki kebapçının taş fırınıyla idare ediyordum. Yeni fırınım ve Martha Stewart’ın ‘Cookies’ isimli güzel kitabının aynı tarihlerde mutfağa girmesiyle, şimdilerde kurabiye pişirmeye başladım.
Tam 170 kurabiye tarifi içeren kitap, indeksine bakar bakmaz potansiyelini ele veriyor. Birçoğunun aksine, kitabın resimli bir indeksi var ve denemek isteyeceğiniz kurabiyeyi ismine ve malzemesine göre değil, daha fotoğrafına baktığınız anda seçebiliyorsunuz. Şu ana kadar fındık, portakal ve yerfıstıklı olanlarını deneyip çok iyi sonuçlar aldığım kitaplar. Dünya Savaşı’nda annelerinin Anzaklara yapıp gönderdiği, bir zamanlar Çanakkale görmüşlüğü olan hindistancevizli Anzak kurabiyesi gibi tarifler de mevcut.

Yazarın Tüm Yazıları