Lor ve sakızlı güllaç kızartmaları

Hafif tatlımtrak sepet loru, damla sakızı macunu ve biraz da çam fıstığıyla doldurup saracağımız yufkaları tereyağında kızartabilir, kar beyazı çıkardığı kızartmaların üzerine kırmızı-pembe lohusa şerbeti gezdirebiliriz

Beyoğlu Balıkpazarı’ndaki Kâğıthane Çiftliği’nin, Gemlik’ten getirttiği lorlar çok lezzetli, yalnız bu sıcak havalarda çabuk bozulduğu için gitmeden önce ayırtmak gerekiyor. Lohusa şekeri ve güllacı ise yine Balıkpazarı’ndaki Üç Yıldız Şekerlemecisi’nden aldım. Damla sakızı macunu da Damsak isimli bir şirketin Sakız Adası’ndan ithal ettiği bir ürün; İzmir’de hemen her yerde bulunabiliyor.

MALZEMELER:
Güllaç 1 paket
Lor 500 gr.
Damla Sakızı Macunu 50 gr.
Toz Şeker 100 gr.
Çam Fıstık 2 çorba kaşığı
Ayçiçek Yağı 500 ml.
Pudra Şekeri 1 tatlı kaşığı
(Lohusa Şerbeti İçin)
Lohusa Şekeri 100 gr.
Su 250 ml.
Toz Şeker 50 gr.
Karanfil 1 adet

YAPILIŞI:
Lohusa şekerinin tüm malzemelerini küçük bir tencereye alın, eriyene kadar önce kısık, sonra orta ateşte kıvam aldırıp kenara ayırın. Sakız macunu dolaptaysa çıkarın ve kapağını açıp oda sıcaklığında iyice yumuşamasını sağlayın. Lor, şeker ve macunu mutfak robotunda iyice çekip içerisine dolmalık fıstığı ekleyin ve dolaba alın. Güllaç yufkalarını akan musluğun altında (her tarafına su değecek şekilde) 1-2 saniye tuttuktan sonra tezgâha alın. İkiye katladığınız güllaç yufkasını yuvarlak bir hamur kesicisi ya da büyük bir bıçakla üç eşit üçgen olacak şekilde düzgünce kesin. (Su çekip bekleyen yufkaları sarmak çok güç olduğu için onları sırayla, rulolarınızı sardıkça ıslatın.) Üçgenlerin içerisine hazırlamış olduğunuz lorlu karışımdan 35-40 gr kadar koyduktan sonra sarın ve kızgın ayçiçek yağında 1.5-2 dakika kadar kızartıp kâğıt bir peçeteyle fazla yağını alın. Üzerlerine pudra şekeri serptiğiniz kızartmalarınızı dilerseniz kızgın bir ızgara tavasına alıp birkaç saniye tutun ve iz almalarını sağlayın. Son olarak da lohusa şerbetiyle servis edin.

Boksörden yemek kitabı

Elli ve üzeri yaş grubunun iyi hatırlayacağı bir isim olsa gerek Foreman. 1974’te Muhammed Ali’yle Zaire’de yaptıkları maçın ancak videosunu izleyebilmiş, salladığı binlerce balyozdan sonra Ali’nin bir kaç yumruğuyla nasıl ağaç gibi devrildiğini bir türlü unutamaz olmuştum. Yenilmesine otoritelerin dahi şaşırıp kaldığı Foreman 20 sene sonra yeni bir unvan maçı yapmış ve 45 yaşında dünya ağır siklet boks şampiyonluğunu ele geçirmişti. Batı’da kendi adıyla sattığı ızgaralarla iyice ünlenen Foreman’ın çıkardığı ‘Indoor Grilling Made Easy’ isimli yemek kitabını aldım bu hafta. Izgaralar gibi, kitabın içindeki yemek tarifleri de ev içi ve dumansız ızgara yapmaya yönelik. Kitap Amerika’dan Akdeniz’e, geniş bir coğrafyadaki terbiye ve beraberinde sos hazırlama tekniklerini içeriyor.
Yazarın Tüm Yazıları