Paylaş
Daha kötüsüyse, önyargılarından kurtulamayanlarda yarattığı iki arada bir derede kalmışlık duygusu, yemeğin ağıza dahi konamayacak bir şey olduğu düşüncesiydi. Önceleri konsantre tavuk suyu (jus), piliç göğüs ve krema kullanarak yaptığım tarifi biraz revize ettim, kremaya Antakya tuzlu keçi yoğurdu ve ceviz ekleyip pişirdim bu hafta. Hafifçe yağlanmış taze tel kadayıfla kapladığım alüminyum kalıpları hazırladığım tavuk püresiyle doldurarak fırında kızarana kadar pişirdim ve tavuğun diğer parçalarından çıkan suyuyla servis ettim.
MALZEMELER (Tavuk Suyu için, 4 kişilik)
Tavuk Kemiği 1 kg.
Kuru Soğan 1 adet, iri doğranmış
Maydanoz Sapı 1 avuç
Tane Karabiber 1 çay kaşığı
Kereviz 1 adet, iri doğranmış
Havuç 2 adet, iri doğranmış
Tuz
YAPILIŞI
Tüm malzemeyi tencereye alıp üstünü kapatacak kadar soğuk su ekleyin. Çok kısık ateşte üç-dört saat kadar pişirin. Suyu azalırsa devamlı üzerini kapatacak kadar su eklemek ve berrak olması için de yüksek ateşte bırakmamak gerekiyor. Tadını beğendiğiniz zaman ateşten alıp temiz bir tülbent yardımıyla süzün. Soğutup dolaba aldığınız tavuk suyunu üç gün kadar muhafaza edebilirsiniz.
MALZEMELER (Kadayıf için)
Taze Tel Kadayıf 150 gr.
Tereyağı 100 gr.
YAPILIŞI
Kadayıfı tel tel ayırın, erimiş ve çok da sıcak olmayan tereyağıyla iyice karıştırıp alüminyum kalıplara döşeyin.
MALZEMELER (Püre için)
Tavuk Göğüs: 400 gr. (çok iyi temizlenmiş)
Tost Ekmeği: 4 adet (yalnızca içi)
Krema 60 gr.
Antakya Tuzlu Yoğurt 20 gr.
Limon Suyu 1 çorba kaşığı
Ceviz 40 gr. (iri çekilmiş)
Sarımsak: 1 diş (ezilmiş)
YAPILIŞI: Ceviz hariç tüm malzemeyi robotta pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çekin, cevizi ekleyin ve porsiyon başına 120 gram gelecek şekilde kadayıf döşenmiş kalıplara paylaştırın. Üstünü tekrar ince bir kadayıf tabakasıyla kapladıktan sonra streçleyip dolaba kaldırın. Servis zamanı dolaptan çıkartıp 230 dereceye ayarlanmış fırında, renk alana dek (20 dakika kadar) pişirin. Sıcak tavuk suyu, ince doğranmış limon kabuğu ve taze kişniş saplarıyla servis edin.
ÜZERİNE SERPMEK İÇİN:
Limon Kabuğu Çok ince doğranmış
Kuru Kırmızı Biber Çok ince doğranmış
Taze Kişniş Sapı
Çok çikolatalı gofretler
Bir gofreti daha tatmin edici hale getirmenin için en iyi yolu, yanında bir tane de tüpte satılan çikolata kremalarından almaktı lisedeyken. Tatlı bir şeyler yeme isteği insanları yaş ilerlediğinde dahi çocuklaştırıyor; birkaç dakikalığına da olsa tekrar eski rollere bürünmenin zevkini çıkarmaya çalışıyoruz böyle anlarda. Çocuklar içinse bu ritüelin çok daha özel bir anlamı var sanırım. ‘Bir Zamanlar Amerika’ filminde ahşap merdivenlerde yaşanan ziyafet sahnesi hiç de abartılı değildir. Çocukluğuna ve o kısacık anı yaşamak için kabarttığı iştahına yenik düşen ufaklık, hayatının son yemeğini yer gibidir Charlotte Russe’ünün başında, yapış yapış parmaklarıyla. Bu zevk uğruna neyi feda ettiğini görmek dişlerinizi ve onun yerine canınızı sıkmanızla sonuçlansa da, sebebin şekerli ve eğlenceli bir pasta olması, çok geçmez, sakinleştirici etkisini hissettirir. Uzun süredir almadığım o çikolatalı gofretlerden çok daha lezzetlileriyle karşılaştım bu hafta Cihangir’deki Savoy Pastanesi’nde. Üstüne ayrıca çikolata kreması sıkmanızı gerektirmeyecek kadar dolgun, yutmaya kıyamayacağınız gofret gibi gofretlerdi...
Paylaş