PaylaÅŸ
Mevsimine göre birçok meyveyle hazırlanıyor. Eskiden ayva ve elmalısını yaptı?ım crumble’ı erik ve kuru incirle hazırladım bu hafta. Baharatlı şarapta pişirdi?im kuru incirleri de tadının yanı sıra albenili rengi için tercih etti?im eri?in mayhoşlu?unu biraz dengelesin diye ekledim. Tatlıyı bir arada tutabilmesi için aralara hamur parçaları gezdirdim, ekstra gevreklik versin diye de kekin üzerine iki avuç kadar yulaf ezmesi ekledim...
MALZEMELER
Mürdüm eriği 850 gram (çekirdeksiz)
Kuru incir 200 gram
Kırmızı şarap 300 ml
Toz ÅŸeker 100 gram
Karanfil 1 karanfil
Tarçın 1/2 çay kaşığı
(Hamur için)
Un 150 gram
Pudra ÅŸekeri 125 gram
Yulaf Ezmesi 2 avuç
Tereyağı 130 gram
(Servis ederken)
Kaymak 100 gram
YAPILIÅžI
Sert saplarını aldı?ınız kuru incirleri yıkayıp küçük bir tencereye yerleştirin. Toz şeker, üstünü bir parmak geçecek kadar da kırmızı şarap ekleyin. Baharatı katın, tencerenin kapa?ını kapatın; kısık ateşte, kuru meyve iyice yumuşayana kadar pişirin. Pişerken şarabı çeken incirlerin üzerine su eklemelisiniz.
Sonra tencereyi ocaktan alın ve incirleri sosunun içinde so?umaya bırakın.
Üstüne konacak kıtır için, pudra şekerini unla karıştırıp elek ya da süzgeçten geçirin. Karışımı mutfak robotuna koyun, robot çalışırken küp kesilmiş tereya?ı parçalarını sırayla ilave edin. Hamur olmasına izin vermeden, robotu durdurun. Elde etti?iniz karışımın ufalanmış ve parça parça bir görünümü olmalı.
Fırınınızı 180 dereceye kurun. 26 santim çapında bir kek kalıbını ya?lı kâ?ıdın üstüne yerleştirin ve kâ?ıdı taban büyüklü?ünde kesip kalıbın hafifçe ya?lanmış yüzeyine yapıştırın. Ufalanmış hamur parçalarından iki avuç kadarını kalıbın içine yayın.
Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini aldı?ınız erikleri ve kuru eriklerin suyu süzülmüş yarısını, hamur parçalarından oluşan katmanın üstüne yerleştirin. Hamur parçaları ve meyveyle yeni katlar yapmayı sürdürün. Son katı yapmadan önce, gevreklik versin diye kalan ufalanmış hamura iki avuç kadar yulaf ezmesi ekleyin. Onu da meyvelerin üstüne yayıp tatlınızı fırına koyun, yarım saat kadar pişirin. Fırından aldıktan sonra oda sıcaklı?ına gelmesini bekleyip kesin. Kaymak ve incirin kalan şurubuyla servis edin.
Son bir not: Pişen crumble’ı buzdolabında saklamayın; üstü yumuşar. Kapaklı bir kaba koyup
oda sıcaklı?ında da iki gün
muhafaza edebilirsiniz.Â
Ekmek kadayıflı dondurma
Art arda açılan yeni dondurmacılarla, artık İtalya’da oldu?u gibi, farklı aromalara sahip birçok dondurma bulabiliyoruz. Ço?unlu?u dondurmacılık e?itimini yurtdışında almış meraklı girişimciler sayesinde, farklı meyvelerden yapılmışların dışında, daha önce karşılaşmadı?ımız yaratıcılık ürünü yeni kombinasyonlara da rastlayabiliyoruz.
Crème brûlée, tiramisu, profiterol gibi tatlıların dondurma versiyonunu denemekle yetinirken, geçen hafta Mado’nun ekmek kadayıflı dondurmasını fark ettim. Yapmış ya da dikkat çekmiş olmak için yapılmış dondurmanın çok ötesinde, nefisti: Kaymaklısını yıllardır tattı?ım dondurmaya ekmek kadayıfını öyle güzel eklemişler ki, bildi?imiz tatlısına alternatif olmuş. ?erbeti çatalla bastırıldı?ında dışarı çıkamayacak ölçüde a?dalaşmış, geniz yakan
şekeri kaymakla bastırılamayacak kadar
a?ır ekmek kadayıfları
yerine bu dondurmaya
ÅŸans verebilirsiniz. Â
PaylaÅŸ