Paylaş
İzmir’in gözde sayfiye kasabası Çeşme bu sene de turizmin kalbinde yer alıyor. Hızla artan popüleritesi ile İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye’nin ilgisini çeken bu sahil cenneti, maalesef aşırı ilginin ve talebin sıkıntılarını çekiyor.
Artan sıcaklarla birlikte özellikle hafta sonlarında büyük bir talep patlaması yaşanan bu sahil beldemiz, gerek araç parkı konusunda, gerekse düzensiz ve yeterli altyapının bulunmadığı alanlarda piknik yapmak ve denizden faydalanmak üzere sahile akın edenlerin yarattığı keşmekeşlikten bayağı dertli.
Özellikle Ilıca tarafında bulunan otoparklara ve büyük plaja kapasitenin üstünde bir talep gelmesi, başta yetkililer olmak üzere tüm yöre sakinlerini zorluyor, bıktırıyor ve tatsız münakaşalara neden oluyor. Buna bir de Ardıç-Paşalimanı-Ildırı istikametine giden yol kenarındaki orman alanının da piknik için kullanıma açılması eklenince bu bölgeye talep ulaşımı felç ediyor.
Bazı koylarda ise ticari alanların yarattığı gürültü kirliliği, işletmecilerle burada oturan ve sakin bir hafta sonu geçirerek dinlenmeyi amaçlayanları karşı karşıya getiriyor.
Turizm cenneti Çeşme aşırı ilginin altında her geçen gün daha ağır bir yükü sırtlamaya çalışıyor. Altyapı, her geçen gün büyüyen, gelişen ve bir kış sezonunda eklenen yeni mahalleri taşımakta ve buralara düzenli hizmet götürmekte zorlanıyor.
Bir turizm merkezi yaratalım derken elimizdeki hazineyi öldürdüğümüzün artık farkına varmalıyız. Sıcak suları, kaplıcaları, tedavi edici çamurları, doğal plajları, harika denizi ve kesintisiz rüzgarıyla Çeşme’yi Çeşme yapan değerlerimizi bir bir yitirdiğimizi farkına varmamız gerekir. Yoksa, gelecek nesiller bu güzelliği yaşamaktan mahrum kalırken neden koruyamadığımızı sorgulayacaklardır.
Kültür merkezi ticarete atıldı
Ilıca’da, Çeşme Belediyesi’nce yaptırılan kültür merkezinin adına bir de “ticaret” eklenerek süpermarketçilik alanına bayrak açılmış. Kültür merkezinde yapılan bir sanatsal aktiviteye şahit olmadım ama alışveriş süpermarkette tüm hızıyla sürüyor.
Geçtiğimiz sene içinde inşaatı tamamlanan ve küçük dükkanlar konseptiyle yapılan çarşı ise bomboş çürümeye terk edilmiş durumda. Nedense o geniş arazide ki alanda iki arabanın yan yana geçemediği ölçülerde yapılmış yollarla ulaşım sağlamaya çalışmak kimin aklına geldi merak ediyorum. Düzenli otopark yeri ise yetersiz kaldığından çarşının yanındaki boş alana da bir çayır otoparkı düzenlenmiş.
Ortada yapılan meydan park ve havuz ise bu sene bir çay bahçesine dönüştürülerek vatandaşın hizmetine açılmış. Gerekliliği tartışılabilecek bu çayhanenin orada ne aradığı ise büyük bir soru işareti.
Kasaba eski günlerine döndü
Çeşme kasabasında ise geçen sene hizmete açılan marinayla başlayan canlılık çarşının yenilenmesiyle devam ediyor. Kasaba eskiye oranla çok daha hareketli bir yapıda. Belediye olarak bir de araç park sorununa çare bulacak bir uygulamayı ortaya koysalar, beldenin cazibesi daha da artacak...
Paylaş