‘MODA’ Merkezi artık ‘OTO’ Merkezi oldu

YILLAR önce Mimar Kemalettin Caddesi ve buradaki yan sokaklar tekstil toptancısı firmaların yoğunluğu ile tanınırdı.

Haberin Devamı

Ege Bölgesi’nin kumaşın dağıtım merkeziydi Mimar Kemalettin. Daha sonra kumaşçılar, gelişen konfeksiyon sanayisiyle hazırgiyime de önem verir hale geldi. Birçok firma hazırgiyim alanında yatırımlar yaparak büyüdü.
Geçtiğimiz yıllarda İzmir Büyükşehir ve Konak belediyelerinin girişimiyle Mimar Kemalettin araç trafiğine sınırlı olarak kapatıldı ve bir ‘Moda Merkezi’ olarak tanıtıldı. Buradaki üretici firmalar Altındağ’da inşa edilen Manifaturacılar Tekstilciler Konfeksiyoncular Çarşısı’na (MTK) gitmeleri için ikna edildi.
Ama maalesef trafiğe kapalı olması gereken Moda Merkezi, şimdilerde otopark konumunda. Başlangıçta sabahları kısıtlı araç trafiğine açık olarak işleyen merkez şimdi neredeyse günün her saatinde sınırsız araç trafiğine açıldı. Burası otopark olarak kullanırken, sokak aralarında tüm gün park halinde sıkışık düzende araç bulunmaktadır.
Bölgede alış veriş açısından bazı sıkıntıların olduğu kesin, fakat bu sıkıntıları aşmanın çaresi bir boşvermişlik çerçevesinde herkes istediğini yapabilir olmamalı.
Sorun varsa çözümü için el ele vererek güçbirliği yapmak ve Mimar Kemalettin Moda Merkezi’ni tekrar canlandırmak buradaki çarşı esnafının hepbirlikte yapması gereken bir uğraşı olmalı. Bu konuda İzmir Ticaret Odası’nın da kayıtsız kalmadığını, çeşitli zamanlarda konuyu sık sık gündeme taşıyarak yeni öneriler getirdiğini de biliyorum.
Nedense bir uygulamanın başında konulan kurallar, başta titizlikle denetlenen uygulamalar zamanla ya gevşetiliyor, ya da birer birer ortadan kaldırılıyor. Mimar Kemalettin Moda Merkezi bir an önce alınacak tedbirlerle ya başlangıcındaki konumuna döndürülmeli ya da değişim gerekiyorsa bu konuda çalışma yapılarak daha iyi işleyen bir çarşı konumuna döndürülmelidir.

Haberin Devamı

Mimarlar Odası ve Federasyon’dan cevap

Geçtiğimiz hafta Atatürk Spor Salonu’nun, Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından tadilat kapsamında kısmen yıkılarak yerine yeni bir otel ve modern bir voleybol salonu yapıldığını yazmıştım. İzmir Mimarlar Odası konu ile ilgili yakından ilgilendiklerini. Mimarlar Odası olarak, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi’nin yetkili kurullarına başvurduklarını, çeşitli platformlarda muhalefet ettiklerini fakat, tadilata engel olamadıklarını belirttiler. Salonun, Koruma Kurulu listesinde bulunmadığını ve bu tadilat için federasyonun proje müellifi rahmetli Harbi Hotan’ın ailesinin de muafakatını almasının yeterli olduğunu söylediler.
Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Sayın Erol Ünal Karabıyık’da tadilat öncesinde konunun kendileri tarafından derinlemesine incelendiğini anlatan bir yazı ile açıklamada bulundu. Karabıyık, lüzum olmamasına rağmen İzmir 1’Nolu Koruma Kurulu’na başvurarak onayının alındığını belirtti. Ayrıca tadilat projesinin yapının bütünlüğünü bozmayacak şekilde hazırlandığını ve binanın karakteristik özellikleri olan ters eğimli çatı görünümü ve açılı cephesine ek olarak salonun zeminle bağlantısını oluşturan yürüme rampalarının korunacağını belirtti.
Yeni Atatürk Voleybol Salonu, İzmir’e hakikaten değişik bir hava ve dinamizm getirecek. Benim bir türlü anlayamadığım iyi niyetle ve koruma amaçlı bir projede Mimarlar Odası ve Türkiye Voleybol Federasyonu gibi iki güzide kurumumuz neden bir dialog çerçevesinde işbirliği yapmayı düşünmediği. Keşke bu iki kurumumuz daha sıkı bir işbirliği içinde bulunsaydı belki de daha farklı sonuçları yakalamamız mümkün olurdu.

Yazarın Tüm Yazıları