Paylaş
KARŞIYAKA ve Göztepe stadlarının ihalesi Ankara’da yapılıyor. Yerler İzmir’de, ihale Ankara’da.. Devlet işi diyeceksiniz, sanki İzmir bu devletin yeri değil mi? Neden bu şehri ilgilendiren bir ihale Ankara’da yapılır ki?
İktidar bunu bir seçim yatırımı olarak gördüğü için İzmirlilere pek danışmadan, imar planlarına bakmadan, bir oldu bitti havasında yapmaya çalışıyor bu stadları. Gerek Göztepe’nin, gerekse Karşıyaka’nın göbeğindeki eski spor alanlarında yapmayı tercih ediyor bu sözüm ona “cep stadlarını”. Oysa belediyenin imar planlarında şehirlerde yapılacak stadların yerleri belli. Buna göre yapılması gerekirken; ulaşım, erişim ve dolaşım açısından sorun yaratacak veya mevcut sorunları arttıracak noktalara stat yapımı için diretilmesi düşündürücü. Karşıyaka için Örnekköy’de metro ve karayolu bağlantılarının daha medeni bir şekilde sağlanabileceği, otopark imkanlarının daha kolay çözümlenebileceği alanlar mevcut iken, Karşıyaka’da bulunan bir açıkhava spor alanının stada çevrilmesi pek mantıklı olmasa gerek.
Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nın mevcut yeri de zaten şehrin göbeğinde sıkışmış olmaktan şikayet edilen bir alan. Bu nedenle yapılacak yeni yatırımların gerek o spor kulübünün yararına, gerekse erişim, ulaşım bakımından daha doğru bir alana yapılması gerekmez mi?
Planları delerek iş yapmak nereye kadar gider hep birlikte göreceğiz.
Ayrıca bu açıkhava spor alanları ‘kent peyzajı’ açısından da önemli bir olgu. Zaten binalar ile doldurularak daraltılan açık alanları ile nefes alması gereken şehirlerimizin, beton yığını bir stadla yok edilmemesi gerekir. Zaten çeşitli vesilelerle küçük küçük yok edilen bu alanları korumayı ve gelecek nesillere taşımayı görev olarak görmeliyiz.
Kadının adı yok, müzesi var
YEREL seçimler yaklaşıyor, belediye başkan adayları arasında kadınlar maalesef bir elin parmakları kadar az. Yani kadının yine listelerde ve dolayısıyla yönetimde adı yok.. İzmir Konak’ta kadının adını koymak için önemli bir eser ortaya çıkarıldı. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan, ilçedeki kültürel noktalara bir yenisini daha ekleyerek Türkiye’nin ilk “Kadın Müzesi”ni kurdu. Konak Belediyesi Kadın Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde önemli başarılara imza atmış, ilklerin yaratıcısı olmuş, gurur duyduğumuz kadınlarımızın, anılarından ve hikayelerinden oluşuyor.
Günümüzde maalesef sık sık rastladığımız kadına karşı şiddet ve haksızlık uygulamaları arasında bu müze sanki bir kardelen misali sembol oluşturacak. İmkanların verilmesi ve eşit şartların yaratılması halinde daha pek çok kadınımız bu müzede yer almaya hak kazanacak.
Aslında burada yapılan sürdürülebilir müzecilik gibi bir yaklaşım. Zira, Türk Kadını’nın daha imza atacağı çok başarıların ve ilklerin olduğunu biliyoruz.
Kültür Bakanlığı mezbeleliği düzeltti
UZUN süredir tadilatta olduğu öne sürülerek kapalı tutulan İzmir Atatürk Müzesi’in etrafındaki teneke duvar Kültür İl Müdürlüğü’nce kaldırıldı. Yerlerine İzmir’in tarihi resimlerinin bulunduğu paneller konuldu. Geçtiğimiz hafta içinde müzedeki tadilatı teftiş eden Vali Mustafa Toprak, İzmirlilerin Aralık 2014 itibariyle tekrar müzelerine kavuşacağını da müjdeledi. Sabır ve hasretle bekliyoruz...
Paylaş