Paylaş
Rekabet akıl almaz bir boyutta ilerliyor.
Televizyonda izlediğimiz reklamlarda bile bunu görmek mümkün.
Özellikle banka reklamları boyut değiştirdi.
Önceleri bilim kurgu filmlerinde izlediğimiz bir çok olgu şimdi gerçek oluyor.
Ve biz eğer bunu yakalayamazsak tıpkı reklam izler gibi izlemek durumunda kalacağız.
Türkiye’nin artık bu sanayi devrimine de geç kalma gibi bir şansı yok.
Ki aslında özellikle otomotiv sektöründe önemli bir yerde olan Türkiye’nin bu çağı yakalaması da bir o kadar kolay.
Sanayi 4.0 denilen bu sanayi devrimi otomotiv sektörünün aslında çok önceden adapte olduğu bir sistem.
Dolayısıyla da Türkiye’nin de bunu yakalaması çok zor olmasa gerek diye düşünüyorum
Bu anlamda STK’ların aslında çalışmalarını da takdir etmek gerekiyor.
TÜSİAD’dan sonra Türkiye’nin en büyük sanayici ve işadamları derneklerinden Bursa Sanayici ve İş Adamları Derneği, bu anlamda çalışmalarını sürdürüyor.
*
BUSİAD başlattığı Endüstri 4.0 Dijital Dönüşüm Projesi ile, sanayi ve hizmet işletmelerinin küresel boyutta kalıcı rekabet gücü elde etmeleri için işletme düzeyinde ve kişisel olarak inovatif yaklaşımları ve uygulamaları ele almak, teşvik etmek, yaygınlaştırmak, bu yaklaşım ve uygulamaların önemini vurgulayarak sürdürülebilirliğini sağlamayı amaçlıyor.
Otomotiv, makine, tekstil ve gıda sektörleri temsilcilerinin katıldığı ilk toplantıda söz konusu sektörlerin kendi içinde yapacakları çalışmalarla projenin sürdürülmesi kararına varılmıştı.
BUSİAD’ın geliştirdiği Endüstri 4.0 Dijital Dönüşüm Projesi’nin ikinci toplantısı otomotiv sektörü özelinde geçtiğimiz günlerde gerçekleştirildi.
Otomotiv ana ve yan sanayi firmaı temsilcileri, Endüstri 4.0 uygulamalarıyla ilgili kendi firmalarının bilgi birikimlerini paylaştı.
Toplantı sadece bununla kalmadı.
Toplantı sonunda da sektörde faaliyet gösteren işletmelerin üst düzey profesyonel yöneticileri için Endüstri 4.0 ile ilgili bilinci ve farkındalığı arttıracak yeni bir çalışma yapılması kararına varıldı.
*
Otomotiv Grubu Başkanı TOFAŞ Endüstriyel Araştırmalar Yöneticisi Necdet Barışıker, aslında benim yukarıda bahsettiklerimi bir anlamda onaylar cümleler kuruyor.
Endüstri 4.0 ile ilgili otomotiv ana sanayi firmalarının belli oranda yol aldığını ifade eden Barışıker, BUSİAD çatısı altında hayata geçirilecek projenin özellikle orta ve küçük ölçekli firmalarda önemli bir verimlilik artışı ve katma değer sağlayacağına olan görüşünü paylaştı.
Firmaların yeni teknolojileri tanımaya arzulu olması gerektiğine dikkat çeken Necdet Barışıker, ana sanayiye entegre olmak adına yan sanayi firmalarının da çeşitli çalışmalar gerçekleştirme hedefinde olduklarını ve bazı firmaların da bu yönde önemli başarılar elde ettiğini vurguladı.
Firmaların bilgi paylaşımlarının ardından toplantıda, Endüstri 4.0 bilincinin sektörde tabana yayılması ve farkındalığın arttırılması, konuyla ilgili STK’larla iş birliği yapılması, üniversitelerle fikir yarışmaları ve canlı atölye uygulamaları gerçekleştirilmesi, Endüstri 4.0 özelinde önemli gelişmeler kaydederek çeşitli çıktılar elde etmiş firmaların başarı hikayelerinin paylaşılması ve BUSİAD’ın Nitelikli Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programı benzeri bir program geliştirerek Endüstri 4.0’la ilgili yetkin kişilerin yetiştirilmesi gibi konular konuşuldu.
Aslında toplantının yanında alınan kararlar da gerçekten önemli ve değerli.
Özelikle de Endüstri 4,0 ile ilgili bu kadar bilgi kirliliği yaşanırken Endüstri 4.0’la ilgili yetkin kişilerin yetiştirilmesi konusunu gerçekten önemsiyorum.
Proje henüz yeni başladı.
Her zaman 1, 0’dan büyüktür.
Bundan sonra da yapılan çalışmaların takipçisi olacağız.
Paylaş