Paylaş
Yapılan araştırmalar sağlıksız, fast food ağırlıklı beslenerek, bağırsaklarına kötü davrananların depresyona daha fazla girdiğini gösteriyor. Bunun sebebi ise beyin ile bağırsaklar arasında dolaylı değil, doğrudan bir bağlantı olması. Yine aynı şekilde çok fazla strese maruz kalanlarda da serotonin salgılanması düşüyor ve bağırsak şikayetleri gelişiyor. Yani birinden birine iyi bakmazsanız mutlaka diğerini de etkisi altına alıyor.
Depresyonunuzun sebebi yedikleriniz olabileceği gibi, stresiniz de bağırsak problemlerinizin nedeni olabilir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Gastroenteroloji uzmanı Dr. Süleyman Uraz huzursuz bağırsak sendromunun her yaştan kadın ve erkekte görülebildiğini ama genç kadınlarda daha sık görüldüğünü söylüyor.
BAĞIRSAKLARI TANIYALIM
- İnsan vücudunda beyinden sonra en fazla sinir hücresi bulunan bölge bağırsaklardır.
- Bağırsakların aynı beyin gibi kendisine ait bir sinir sistemi vardır. Otonom denilen sinir sistemi ve hormonlar bağırsakların çalışmasını düzenlediği gibi aynı zamanda beyin faaliyetlerinden, stres ve psikolojik durumlardan da etkilenir. Bu yüzden vücudun ikinci beyni olarak da adlandırılır.
- Bağırsak florasına en iyi gelen şey probiyotiklerdir. Bu açıdan yoğurt ve kefir bir nimet gibidir.
- Sinameki gibi çayların kullanılması kısa vadede kabızlığa iyi gelse de uzun vadede bağırsaklara zarar verir ve hatta bazı kanserlerin oluşumuna zemin hazırlayabilir.
HUZURSUZ BAĞIRSAK SENDROMU NEDİR?
- Uzun süre devam eden karın ağrısı
- Şişkinlik ve gaz
- Tuvalet alışkanlığında değişiklik
- Tıbbi taramalarda bağırsaklarda bir sorun ortaya çıkmadıysa yukarıdaki şikayetlerin nedeni huzursuz bağırsak sendromu olabilir.
Peki hastalığın önüne geçmek için neler yapılabilir?
Gastroenterolog Dr. Süleyman Uraz'a göre, huzursuz bağırsak sendromundan sıyrılmanın en temel anahtarı stresten de sıyrılmak. Her gün açıkhavada düzenli yürüyüşler yapmak stresi azalttığı gibi bu sendromu da yenmeye yardımcı olan bir diğer unsur. Ayrıca aşırı çay, kahve, acılı yiyecekler, alkol ve sigaradan da uzak durmalı. Ancak şikayetler bu çabalarla çözülmüyorsa bir gastroenterologdan veya psikiyatristten tıbbi destek almak şart.
Paylaş