Yağışı mı sordunuz? Yok! Maalesef yok. Yaklaşık ay sonuna kadar ülkemizde yerel bir kaç merkezde beklenen yağışlar dışında yağış yok.
Sıcaklıklar da yine ay sonuna kadar çoğunlukla normallerin üzerinde. Bir de bugünlerde yükselen nem var. Sıcakları katlayarak getiriyor, hissedilen değerler gerçek sıcaklıkların en azından 3-4 derece üzerine çıkıyor. Sıcaklara karşı tedbirli olun diyoruz. Bu hatırlatmalar bizim için. Ve millet olarak sıkıntılar hep başkasına olur, bize olmaz mantığı ile yaşıyoruz maalesef. Lütfen sıcakların hayli etkili olduğu öğle saatlerinde direkt güneş ışınlarına maruz kalmayın, bol ve açık renkli kıyafetler tercih edin, ağır yiyeceklerden ve özellikle öğle saatlerinde alkolden uzak durun diyoruz.
Bugünlerde su haberinde eksik yok, her gün bir su haberi var. Göller yok oluyor, tarım zararda, çeltik tarlaları kurudu. Haberler bitmiyor. Bakın Batı Karadeniz’de bile (Kastamonu) susuzluk sebebiyle çeltik tarlaları kurudu. Düşünebiliyor musunuz, yeşiliyle meşhur Kastamonu’da bile yağmur sorunu var.
Her ne kadar bilinçlendirme çalışmaları yapılsa da yaz, hatta sıcak geçen bir yaz içerisinde olduğumuz için ister istemez su her zamankinden de fazla tüketiliyor olabilir. Gerçi evlerde kullandığımız su, toplam harcama içerisinde en küçük kalem ama yine de evlerimizdeki tasarruf için maddeler belli. Banyoları duşlara çevirip sürelerini, dolayısıyla kullanılan suyu azaltacağız, traş olurken, diş fırçalarken suyu açık bırakmayacağız, çamaşır ve bulaşık makinelerini tam dolmadan çalıştırmayacağız gibi. Bir de sürekli bahsettiğimiz rezervuarlar var. Maalesef ülkemizde çok yaygın olarak kullanılan, özellikle eski nesil sifonlar çok fazla su harcıyor. 7-8 hatta 9 litrelik tankı olan sifonlar var. Bir şekilde her kullanımda 2-3 litre su tasarrufu sağlayabilsek, 4 kişilik bir ailede her bireyin günde 5 kez (en az) kullandığını düşünsek, minimum 40 litre demek. Bunu yaşadığınız şehirdeki aile sayısı ile çarpın artık.
Eğer rezervuarlarınızı değiştiremiyorsanız, su tankının içerisine 2 litrelik içi dolu şişe koyun diyoruz. Suyun basıncında hiç bir değişim olmaz, çünkü tazyiki oluşturan orada suyun seviyesi ve siz bu şekilde suyun seviyesini değiştirmiyorsunuz. Eğer rezervuarlarınızı değiştirebilirseniz, yeni nesil rezervuarlardan kullanmalısınız. Özellikle ABD’de yaygın olan bir sistem var ki, su israfını en aza indiriyor. Ülkemizde bu teknikte rezervuar üretimi var mı bilmiyorum ama hem halkımıza hem de üretici firmalara bu rezervuarlardan bahsetmek istiyorum. Bizim ağzına kadar su doldurduğumuz sifonların tanklarının içerisine bu sistemde iki tane mini tank yerleştirilmiş. İçinde sıkıştırılmış hava bulunuyor. Bu havayı sıkıştıran da şebeke suyunun tazyiki. Bu silindirlerin altında da su buluyor. Sifonun düğmesine bastığınızda önce sıkışmış hava çıkıyor, suyu cok kuvvetli bir şekilde itiyor ve oluşan tazyik ile 8 litre suyun yapacağı temizliği yarı yarıya, hatta üçte biri miktarınca su ile yapıyorsunuz. Ayrıca oluşan vakum etkisi ile suya ekstra destek verilmiş oluyor.