Yeni yıla ılık girdik ama şimdi sırada Sibirya soğukları olmasa da, yağışları bazı bölgelerde kara çevirebilecek soğuklar etkili olmaya başlıyor.
Güney Ege, Akdeniz ve İç Anadolu’da sele neden olabilecek yağışlar doğuya doğru ilerliyor ve nispeten zayıflıyor, ama zayıflasa da yine sağanak şeklinde. Bu arada bugün İç Anadolu’da, Doğu Anadolu’da yağışın büyük çoğunluğu kara dönüyor. Yurt genelinde düşen sıcaklıklar ayın 8-9’undan önce artamıyor.
Yeni yıla nasıl girdiniz? Nasıl girersen öyle geçer derler ya, yeni yıla girişte Türkiye’de sıcaklıklar arttı. Acaba bu yeni yıla ılık girişimiz, 2007’de küresel ısınmanın etkileri Türkiye’de daha fazla görülecek anlamına mı geliyor? İster kabul edin, ister gülün, bilimsel araştırmalar (metodu çok benimsemese de) bu sonucu yalanlamıyor!
"Yok yok, daha bunlar iyi günleriniz!!!" Bilim adamları 2006’da yavaş yavaş harekete geçen El-Nino’nun 2007’de iyice kuvvetleneceğini söylüyor. Eğer içinde bulunduğumuz ve olanlara bakarak mana veremediğimiz mevsim koşulları, bu El-Nino nedeniyle ise işte o zaman önümüzdeki yaz, bu kış biriktirdiğimiz ayvaları çiğnemeden mideye indireceğiz demek.
Aslında çok fazla göz korkutmamakta da fayda var. Çünkü bu bilim adamlarına da güven olmuyor canım! Özellikle dış kaynaklardan mevsimsel tahminlerde yüzyılın sıcağı olacak bilgileri geliyor, sonra yaz oluyor, sıcak görene aşkolsun. Ama tahminler ister tutsun ister tutmasın, sıra dışı koşullarla beraber olacağımız kesin.
Şöyle El-Nino’ya kısaca değineyim; Ticaret Rüzgarları’nın (Alizeler) zayıflaması ve kesilmesi sonucu oluşan El-Nino denen meteorolojik olayın kesin nedeni pek bilinmiyor. Bu rüzgarların kesilmesi ile denizlerdeki akıntılar değişiyor. Bu deniz akıntıları çok önemli. Dünyanın eğimi gibi deniz akıntılarının da iklimler üzerinde büyük etkileri var. Tipik örnek; Kuzey Avrupa! Londra’da hava koşulları bizden çok farklı değil ama bulunduğu enleme bakacak olursanız Rusya’nın sert kışlar yaşayan şehirleri ile aynı hat üzerinde. İngiltere’de iklimin yumuşamasını sağlayan etki, Gulf Stream aracılığı ile gelen ılık hava ve deniz akıntısı. Bunun gibi dünya üzerinde birçok akıntı var, hava koşullarını ve iklimi etkiliyor. El-Nino durumunda da dünyanın bir çok bölgesinde ısı farklılaşması oluşuyor ve dengeler bozuluyor, bu durumda da beklenmedik ya da sıra dışı hava koşulları oluşuyor.
El-Nino’nun bu yıl zirve yapması kesin değil, gerçekleşse de Türkiye’nin bu El-Nino’nun etkisi altında kalacağı belli değil. Ama ne olursa olsun zaten bir süredir normal bir mevsim görmedik, ki bu sonbahar ve kış gayet sıra dışı geçiyor. Bu nedenle öngörüldüğü gibi önümüzdeki yazın aşırı sıcak geçme ihtimali her zaman var. Evet, kabul ediyorum olay biraz karıştı, "iyi diyelim, iyi olsun", neticede bu da bir sinerji oluşturabilir, hadi hep beraber bir, iki, üç! :)