Bayram tatilinin başında ya da sonunda, bir şekilde yurdun tamamı yağış alacak. Ama risk altında bölgeler var. Bunların başında Akdeniz geliyor. Akdeniz’de bugün sel olasılığı var. Yine İç Anadolu bölgesinde de su baskını problemleri yaşanabilir.
Öte yandan Karadeniz ve İç Anadolu’nun yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu’da karla karışık yağmur ve kar yağışları görülebilir.
Merhaba, ben ailenizin meteoroloğu Bünyamin Sürmeli. Bayram seyran dinlemeden, sorumluluğumun bilincinde, işimin başında, yazım ve tahminlerimle karşınızdayım. İnanın bu yazdıklarım bayramda çalışmaktan dolayı düşen psikolojimi yükseltmek için bilinçaltıma bir telkin değil, içten gelerek kaleme dökülmüş sözler. Tamam tamam! İnandırıcı olmadığının farkındayım ama ne yapayım ben de insanım :)
Bayram yazıma geçmeden önce yurt genelindeki havadan biraz bahsedelim, zira meteorolojik anlamda sıkıntılı bir bayram bekliyor Türkiye’yi. Bayram tatilinin başında ya da sonunda, bir şekilde yurdun tamamı yağış alacak. Ama risk altında bölgeler var. Bunların başında Akdeniz geliyor. Akdeniz’de bugün sel olasılığı var. Yine İç Anadolu bölgesinde de su baskını problemleri yaşanabilir. Öte yandan Karadeniz ve İç Anadolu’nun yüksek kesimleri ile Doğu Anadolu’da karla karışık yağmur ve kar yağışları görülebilir. Tatil kısa olsa da muhakkak yola çıkanlar ya da çıkacaklar vardır. Ama dikkatli olun, görüşü düşürüp zemini kayganlaştıran yağmur ve kar yağışları bu bayram hayli etkili, ağır seyredin, dikkatli olun ve yola çıkmadan lastiklerinizi muhakkak kontrol edin hatırlatmasında bulunuyoruz!
*
Tekrar herkese mutlu bayramlar, gerçekten ben bayramları çok seviyorum. Çocuk gibi oluyorum, amca, dayı, hala, teyze dolaşıp bayramlık toplamaya bile kalkıyorum. Geçen sene bizdeki bayram yönetmeliğinden bahsetmiştim, bayram yönetmeliğimize göre erkek çocuklar askere gidene ya da para kazanmaya başlayana, kız çocuklar da evlenene kadar bayram harçlığı alır. Bu durumda bayram harçlığı benden düşmüş oluyor. Aile içinde YTL’ye geçişle sıkıntı patlak verdi. Aile içi bayram yönetmeliğimizin 27. maddesinin, 2. fıkrasının A bendi(!) der ki :) ; ‘Her bayramda verilecek bayram harçlığı yürürlükteki en büyük banknot olmalıdır’ :). YTL’ye geçişten sonra en büyük banknot değer olarak 5 kat büyümüş oldu. Yan çizmelerin sembolü olarak dipfrizden eski söylemler bile çıkarılıp, getirilir oldu; ‘Çocuk kötü alışır bolluğa, olmaz’, ‘Kanun var, nizam var, çocuğa bayram harçlığı 100 milyon lira verilir mi canım?’. Türkiye bir hukuk devleti, kanun var, yönetmelik var, yönetmeliğimizin 27. maddesinin, 2. fıkrasının A bendine uymak, en büyük banknotu vermek lazım diyeceğim ama işin ucu artık bana da dokunmaya başladı. Bu YTL işi yanlış zamana denk geldi valla, benim bayramlık hakkımın kalktığı, üstüne üstlük yeğenlerin doğduğu, dolayısıyla bayramlık verme döneminin başlamasına karşılık geliyor, hayır bende de çocuk yok ki, artıya çıkmasak da en azından dengeyi koruyabileyim :). Bayram harçlığı almaya devam eden kuzenlerim bana kızacaklar biliyorum ama büyüklerim haklı valla, çocuğa bu kadar para verilir mi canım? Çocukların eğitimi için söylüyorum, kötü alışırlar valla, bakınız ailemizin kızları, bayramlığa o kadar alıştılar ki yaşı başı aldılar ama hiçbiri evlenmiyor! (umarım tek neden budur!) :)
Biz bu bayram bol bol yuvarlama (yanlış bilinen adı ile yuvalama) yiyeceğiz. Yuvarlama ve yanında bol karabiberli şehriyeli pirinç, trendi tabirle ‘yıkılır’ desem sanırım yeri. Bu yalnızca bizde değil, Gaziantep kültürü ile gelişmiş tüm ailelerde böyledir, Ramazan Bayramı’nın özellikle ilk günü yuvarlama (yoğurtlu, nohut büyüklüğünde köfteli yemek) yenir. Zahmetli bir yemek olduğu için annem biz ufakken ellerimize tabakları verir yuvarlatırdı. Valla yakalasa yine yaptıracak ama bu mikro köfteleri yapacağı hamuru yoğurmaya başladığı anda evden kaçıyorum. Annecim bayramın kutlu olsun. Herkese tüm günleriniz bayram sevincine yakın geçsin diyorum! Yoksa bayramların farkı kalmazdı değil mi?