Paylaş
Halk arasında tansiyon yükselmesi de denilen hipertansiyon, kan basıncında meydana gelen artış olarak tanımlanır. Bu yükselme, belirtisiz ve sinsi bir seyir gösterebilir. Atardamarlarda, kalpte ve böbreklerde ateroskleroz denilen ve damar yapılanmasında bozulma ile karakterize sorunlara yol açar. Daha da ileri giderek, halk arasında ‘inme’ dediğimiz beyin rahatsızlığına veya kalp krizine kadar giden büyük problemlere sebep olabilir. Sıcak havalar, hipertansiyon hastalarını olumsuz etkileyerek, hastalığının ilerleyişine hız kazandırır. Bu nedenle, hipertansiyon hastalarının rutin sağlık kontrollerini ihmal etmemeleri düzenli ilaç kullanımı, tuzsuz diyet, fazla kiloları konusunda duyarlı olmaları çok önemlidir.
Kontrol altında olanlar
Özel Gazi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Yoket, özellikle yaz aylarında ilacını ve tuzsuz diyetini düzgün uyguladığı için tansiyon düzeyi kontrol altında normal seyreden hipertansiyon hastalarında ortaya çıkan halsizlik, baş dönmesi, isteksizlik, uyku hali ve performans düşüklüğü yakınmalarına sık rastlandığını söyledi. Tansiyonu ilaç ve diyetle kontrol altında olan bireylerin tansiyon düşüklüğü (hipotansiyon) yaşadıkları, ama bu durumun çoğu zaman gözden kaçabildiğini anlatan Dr. Yoket, “Bu yakınmalar tabii ki başka birçok hastalığın göstergesi olabilir. İşte hekimlik dikkati, tecrübesi ve gözlemi burada önem kazanıyor. Bu yakınmalarla gelen hastalarımızın tetkiklerini gözden geçirdikten sonra varsa tansiyon ölçümlerini değerlendirerek, yoksa bir haftalık süregelen tedavi ve diyet rejimi altında tansiyon ölçüm sonuçlarını gözleyerek hipotansif olup olmadıkları anlaşılır. Ancak bilinçli, tuzsuz diyetini uygulayan, ilaçlarını düzgün kullanan ve de bu nedenle hipertansif hastalardan sözediyorum. Yani bu uyarı toplumun ancak üçte biri için geçerlidir. Taniyon hastası olduğunu bilmeyen, tuzsuz diyetini uygulamayan, ilaçlarını düzenli kullanmayan bu nedenlerle tansiyonu kontrol altına alınamayan kişiler bu değerlendirmenin kesinlikle ve kesinlikle dışındadır” diye konuştu.
Tarihten bir yaprak
Ünlü Beyin Cerrahi Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in yanında iki yıl çalışıp öğrendiği mikro cerrahi yöntemini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Kliniği’nde başlatanlardandı. Kliniğin 2 dönem de Anabilim Dalı Başkanlığı’nı yapan Prof. Dr Nurcan Özdamar’ın 17 yıl önce bir toplantıda çektiğimiz bu fotoğrafı anılarda kaldı. 1997 yılında Beyin Cerrahisi Kliniği’nin terasında çekilen bu fotoğrafta soldan sağa şu isimler yer almıştı. Klinik Sekreteri Saadet Turan, Başhemşire İlknur Çimen, Op. Dr. Erol Barçın, Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İzzet Övül, Op. Dr. Gürkan Tekeli, merhum Prof. Dr. Erdem Tunçbay, Prof. Dr. Taşkın Yurtseven, Prof. Dr. Saffet Mutluer, Prof. Dr. Nurcan Özdamar, Op. Dr. Cemil Salimoğlu, Prof. Dr.Nezih Oktar, Prof. Dr. Tayfun Dalbastı.
Paylaş