Stresle mücadele edin

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelikkol, stresle baş etmenin yöntemlerini açıkladı.

Haberin Devamı

Herkesin başvurabileceği birden fazla koruyucu ve tedavi edici tekniğin olduğunu belirten Çelikkol, stresle ilgili tavsiyelerini aktararak, “Hayata karşı olumlu bir tutum benimseyin. Her şeyi kontrol edemeyebileceğinizi kabul edin. Gevşeme tekniklerini öğrenin ve uygulayın, düzenli olarak egzersiz yapın. Sağlıklı ve dengeli beslenin, yeterince uyuyun ve dinlenin. Stresinizi azaltmak için alkol veya sigaradan yardım beklemeyin. Sosyal bir çevre edinin, zamanınızı etkili şekilde kullanmaya çalışın” dedi.
Strese karşı canlının ilk tepkisinin savaşmak veya kaçmak olduğunu söyleyen Çelikkol, “Stresten kaçabilirse kaçar. Kaçamazsa savaşır, yener veya yenilir. Yenilmesi hastalık demektir” diye konuştu.
Çelikkol, hipertansiyon, mide ülseri, cilt bozuklukları gibi hastalıklara stresin de etkili olduğunu sözlerine ekledi.

Kasları güçlendiren cihaz 

Haberin Devamı

BALÇOVA Termal Tesisleri’nde, kasları güçlendiren cihaz hizmete girdi. Cihazla ilgili bilgi veren tesisler Baş Fizyoterapisti Burçin Aplak Arın, cihaz özellikle felçli olgularda gövde dengesi olmayan hastalar için ciddi bir destek sağladığını belirtti. Arın, “Gövdeye kadar uzanan ayakta durma desteği sayesinde hastalarımızı istediğimiz şekilde pozisyonlayıp çeşitli egzersizler yaptırabiliyoruz. Aynı zamanda cihaz bilgisayara bağlandığında hastanın egzersizlerine ölçü yapıp-yapamadığı saptanmakta, kişiye oyunlarla kurgulanmış olan egzersizler görsel uyaran oluşturup hastanın egzersize olan katılımını arttırıyor. Amacımız pek çok hastaya ulaşıp, kaliteli bir rehabilitasyon hizmeti vermeyi amaçlıyoruz” bilgisini verdi.

Vereme dikkat

Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kadri Çırak, veremin (tüberküloz) halen dünyanın en yaygın ve ölümcül bulaşıcı hastalıklarından birisi olduğuna dikkat çekti.
Veremin akciğere yerleşen, fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen mikrobik, bulaşıcı bir hastalık olduğunu hatırlatan Çırak, “50 yıldır tedavisinin mümkün olmasına ve üstelik korunulabilen bir hastalık olmasına karşın, halen dünyada en yaygın ve ölümcül bulaşıcı hastalıklardan biri. İzmir’de 2009’da 909 verem hastasına tanı konuldu” bilgisini verdi.

Haberin Devamı

Belirtileri

Veremin sıklıkla 3 hafta ve daha uzun sürede devam eden halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, hafif ateş, geceleri terleme, öksürük ve balgam çıkarma gibi belirtilerinin bulunduğunu vurgulayan Çırak, “Uzman hekimlerce verem yüzde 100’e yakın başarıyla tedavi edilebiliyor. İlk kez hastalanan kişinin tedavisi toplam 6 ay sürüyor. Bu sürenin ilk 2 ayında günde 9-12 adet hap şeklinde ilaç kullanılmakta, sonraki 4 ay ise üç ilaçla tedavi sürdürülüyor. Tedavi başarısının olmazsa olmazı ilaçları önerilen sayıda ve sürede kullanmaktır. Sayı olarak çok görünse de hastaların çoğunda ilaçlara bağlı yan etkiler görülmez” dedi.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları