Paylaş
Obezite olarak tanımladığımız aşırı şişmanlığın insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen hastalık haline gelmesi, cerrahi olarak iyileştirilme seçeneğini tercih edenlerin sayısını artırıyor. Genel Cerrah Dr. Bülent Tuğrul, mide küçültme ameliyatları ile ilgili açıklamasında şu bilgileri paylaştı:
OBEZİTE BİR HASTALIK
“Son yıllarda kapalı yöntemle yapıldığı için çok güncel bir konu olan mide küçültme ameliyatı (Bariatrik Cerrahi) uygulanmalı mı sorusuna; ancak hasta, hastayı uzun süre tedavi ve takip eden doktoru, diyetisyeni ve ameliyatı gerçekleştirecek doktor birlikte değerlendirdikten sonra doğru cevap verilebilir. Obezite dediğimiz aşırı şişmanlık, artık fiziki bir sorun olmaktan çıkmış, bir hastalıktı. Belli bir kilonun üzerinde uzun seneler kalan hastalarda, insülin direnci olarak bilinen, vücudun salgıladığı insülin hormonuna cevap vermemesi hali oluşur. Daha sonra diyabet gelişir, damar, kalp hastalıkları, kandaki yağların aşırı artmasına bağlı damar tıkanıklıkları, beyin sorunları, uykuda nefes alamama birbirini takip eder. Buna ‘Metabolik Sendrom’ denilmektedir ve bu hastalarda kanser gelişme riski de maalesef artmıştır.
TERCİHİM TÜP MİDE
Ameliyat olmasına karar verilen hasta, belli sağlık kontrollarından geçirilir. Benim hastalarıma önerim; ‘Tüp Mide’ denilen ‘Sleeve Gastrektomi’ ameliyatıdır. İştah merkezini uyaran hormon salgılayan kısım çıkarılmakta, mide uzunlamasına küçültülmekte, ancak normal fizyolojik seyir korunmaktadır. Ameliyat laporoskopik, yani kapalı yöntemle uygulanır, hasta 4’üncü gün taburcu olup, birkaç gün içinde işine dönebilir. Her ameliyatta olduğu gibi yüzde 1.5 oranında ciddi ameliyat riski taşır. Ancak mevcut rahatsızlıkların yol açacağı ciddi komplikasyonlar yanında bu göze alınabilecek bir risktir. Dünyada sadece cerrahi dernekler değil, diyabet cemiyetleri ve endokrinoloji dernekleri, bu ameliyatların, tıbbi tedaviye direnç gösteren hastalarda öncelikle tercih edilmesi yönünde görüş birliği içindedir.
EGZERSİZ OLMAZSA OLMAZ
Bu ameliyatı olup olmama konusunda kararı neden bir ekip vermelidir? Eğer hasta mevcut aşırı kilolarından kurtulmak için hiçbir diyet, tedavi, spor vb uygulamamış ise, ameliyat için doğru kişi değildir. Uzun seneler ısrarla kilolarından kurtulmayı arzu etmesi ve bunun için çaba göstermesine rağmen obezite devam ediyorsa, bu kişinin ameliyat edilmesi doğru karardır. Hastanın karar verme safhasında en önemli kişi olduğunu bilmesi gerekmektedir. Bu ameliyatı eski yaşam şeklinin vücudunda oluşturduğu ve yaşamını kısıtlayıcı durumlardan kurtulmak için olması gerektiğini bilmeli ve ameliyatdan sonra uzun yıllar yeni yaşam şeklini tamamen benimseyinceye kadar dahiliye uzmanı, endokrinolog, diyetisyeninden kopmaması gerekir. Hayatına mutlaka ona zevk verecek yürüme, egzersiz veya yüzme gibi bir spor alışkanlığı katmalıdır. Böylece hasta hem mutlak başarıyı yakalar, hem de kendini çok mutlu hisseder.
Paylaş