Meme kanserinde erken tanı önemli

Toplumda görülme sıklığı gittikçe artan meme kanserinin, erken tanı sayesinde rahatlıkla tedavi edilebildiğini belirten Özel Tınaztepe Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Serhat  Gür, “Meme kanserinden değil, geç kalmaktan korkun” dedi.

Haberin Devamı

Meme kanserinde erken tanı önemli

Erken belirlemede en basit yöntemin kendi kendine muayene olduğunu kaydeden Dr. Gür, kadınların ayda bir kere her iki memesini ve koltuk altlarını parmak uçlarıyla kontrol etmesini önerdi. Bunun için en uygun zamanın adet başlangıç tarihinin 7 ile 10’uncu günleri arasında olduğunu söyleyen Gür, ultrasonografinin özellikle menopoz öncesi dönemde ve 40 yaş öncesi kadınlarda kullanıldığını kaydederek, bu yaş grubunda tanı değerinin yüzde 90’ların üzerinde olduğuna dikkat çekti. Erken tanıda 40 yaşın üzerindeki kadınlarda ise ağırlığın mamografi olduğunu dile getiren Gür, bu grubun yılda bir kere tarama yaptırması gerektiğini anlattı. Gür, bu yöntemle çok küçük, noktasal, hatta kanserin hemen öncesindeki aşama olan insitu tümörlerin dahi görülebildiğine ve radyasyon çok düşük dozda olduğundan herhangi bir yan etki olmadığına vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Meme kanserinde erken tanı önemli

 

Tedavi hemen başlamalı

 

Memedeki kitle ve lezyonların araştırılıp tanı konulmasında üçlü tanı yönteminin öneminin altını çizen Dr. Serhat Gür, şöyle devam etti:“Üçlü tanıda birinci yöntem muayene, ikinci yöntem görüntüleme (USG, MG ve MRG), üçüncü yöntem de patolojidir (ince iğne biyopsisi, kalın iğne biyopsisi, keserek biyopsi). Bu yöntemlerin üçü birbirinin tamamlayıcısı niteliğindedir. Muayenede şüpheli kitle saptanıp, görüntüleme yöntemlerinde de bu şüphe varsa, saptanan kitlenin patolojik tanısı gereklidir. Bazı durumlarda kitle ya da lezyonun hem muayenede hem de görüntüleme sonucunda kuvvetle muhtemel iyi huylu olduğu düşünülür. Bu durumlarda hekimin kararı  ile kitle ya da lezyon 3 aylık, 6 aylık ya da 1 yıllık aralarla takibe alınabilir.”Meme kanseri tanısı konulan hastaların tedavisine hemen başlanması gerektiğine dikkat çeken Dr. Gür, tedavinin ameliyat, kemoterapi (ilaç), radyoterapi (ışın) ve hormonoterapi (hap) ile yapılabileceğini vurguladı.

 

Haberin Devamı

Meme kanserinde erken tanı önemli

 

Okus Pokus’lagençlik kolay

 

DERMATOLOJİ uzmanı Dr. Çilem Kaya Koç’un sahibi olduğu Dermatoloji & Kozmetoloji Kliniği’nde Plexr cıhazı kadınların tercihi oldu. Koç’un “Okus Pokus” adını taktığı alet, cilt yenilemede yepyeni bir yaklaşım olan “plazma enerjisi” ile çalışıyor. Uygulanan cilt yüzeyinde elektriksel aktivite ile ortamdaki havayı plazma enerjisine dönüştüren bu enerji ile sorunlu cilt dış yüzeyi buharlaştırılarak, yeni doku oluşum süreci başlatılmış oluyor. Özellikle neşterli operasyonlardan çekinenler için göz çevresi yenileme, akne, yaşlılık lekeleri, iz, botoxla açılmayan gözkapağı düşüklükleri, leke, ben ve siğillerin yok edilmesi, dudak üstü kırışıklıkları, yüz ve vücut sıkılaştırma talepleri yerine geliyor. Uygulama sonrası oluşan hafif şişlikler birkaç günde, küçük kabuklanmalar ise 7-10 günde geçiyor. 

Haberin Devamı

Meme kanserinde erken tanı önemli

 

Zika virüsü uyarısı

 

HERKES İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), geçen hafta Zika virüsünün ‘patlayıcı bir hızla’ yayıldığını, 2016’da 4 milyon kişiye bulaşabileceğini bildirdiğini hatırlattı. Örgüt’ün öncelikle hamile kadınlar ile çocukların korunmasına odaklandığını belirten Rodoplu, “Çünkü bu iki grup önemli risk altında. Ülkemizde de virüsün yayılmasını sağlayan sivrisineklere karşı adım atılması şimdiden planlanmalıdır. Hastalığın sivrisineklerle bulaştığını, hamileliğin ilk aylarında, bebeğin beyin ve kafatasının geliştiği dönemde virüs taşıyan sivrisinek ile sokulan annenin bebeğinin doğumda küçük kafalı doğacağını halkımıza çok iyi anlatmalıyız” diye konuştu. 

Yazarın Tüm Yazıları