Paylaş
TÜBİTAK’ın desteklediği proje için 250 bin TL’lik fon ayrıldığını belirten Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cihangir Özkınay, projenin 2 yıllık olduğunu ve gelecek yıl netice alındığını söyledi. Prof. Dr. Cihangir Özkınay, “Yaklaşık 20 hastadan kan aldık, bu 100 olacak. Amacımız; genetik yapıya göre sağlığımızın korunmasına veya hastalıklar karşısındaki tedavi planımızı nasıl yapmalıyız. Yani kişiye özgün bir tedavi şekli” dedi.
Özellikle kan kanserinde hastalığın gen tipine, kromozon yapısına göre tedavi planlandığını vurgulayan Prof. Dr. Özkınay şunları söyledi:
Proje bitmek üzere
“Daha önceleri bilinen ilaçlar kullanılıyordu. Bazıları etkili oluyor, bazısı etkili olmuyordu. Şimdi hastalığın genetik yapısına göre yeni tedavi uygulanıyor. Böylece hastanın yaşam süresi uzuyor ya da normal yaşama dönüyor. Çalışma aşamasındaki proje bir yıl içinde biter. Zaten tıbbın amacı kanserde kişiye özel tedavi. Diğer hastalıklarda da gelecekte kişinin genetik yapısına göre tedavi uygulaması yapılacak. Yakın zamanda bazı hipertansiyon vakalarında istediğiniz kadar tuzu kısıtlayın tansiyon düşmüyor, ilacı verin yine tansiyon düşmüyor, buradaki genetik evreyi saptayıp, ona göre tedavi şansı yakalayacağız. Diyabetle ilgili çalışma yok, yakın zamanda o da olacak.”
Baş ağrısı ilacı kullanırken dikkat
ÇEVRE, Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı (ÇESAV) Karşıyaka Tıp Merkezi Nöroloji Uzmanı Dr. Nevin Karapınar, baş ağrısını geçirsin diye kullanılan bazı ilaçlarının daha fazla ağrıya neden olabileceğini söyledi. Dr. Karapınar, “Baş ağrısı nedeniyle ayda 10 taneden fazla alınan non steroid anti inflamatuar, triptan, opioid, ergotamin içeren ağrı kesiciler, aşırı kullanımdan dolayı ters tepki gösterebilir. Bu tarz ağrı kesicilerin mutlaka doktor kontrolünde alınması gerekir. Aşrı kullanımdan sonra hastalığın kesin tedavisi için bu ilaçlar kesilmelidir. Ayrıca, önleyici tedavi başlanmalı bu tedavi yanında kafein alımı sınırlandırılmalı, egzersiz, uyku ve yemek düzeni sağlanmalıdır. Bu soruna eşlik eden depresyon ve anksiyete gibi şikayetler de tedavi edilmelidir” dedi.
Avrupa ile yeni bir üyelik daha
TÜRK Ortopedik Travma Derneği, Avrupa Travma ve Acil Cerrahi Derneği’ne üye oldu. Eylül ayında yapılan seçimle Prof. Dr. Kemal Aktuğlu’nun başkanlığa seçildiği dernek, Avrupa’nın önde gelen cerrah ve kurumlarının üye olduğu (European Association for Trauma & Emergency Surgery) ESTES’e kurumsal üye olarak kabul edildi. Derneği, ESTES’de temsil etmek üzere Celal Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Güvenir Okçu seçildi. ESTES, 2009 yılı toplantısını Antalya’da gerçekleştirmişti. Toplantı bu yıl mayıs ayında Brüksel’de yapılacak. Toplantının başkanı ve ESTES Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Pol Rommens ise, 2008’den bu yana Prof. Dr. Kemal Aktuğlu tarafından düzenlenen “İntramedüller Çivileme Kursu”na konuşmacı olarak katılıyor. Prof. Dr. Rommens’in, Prof. Dr. Aktuğlu ve Prof. Dr. Okçu ile profesyonel işbirlikleri hem Türkiye hem de yurtdışında kongre ve toplantılarda sürüyor. Devam eden bu işbirliğinin son adımı da Travma Derneği’nin kurumsal üye olarak kabul edilmesi oldu.
Genetik danışmanlık
Prof. Dr. Cihangir Özkınay, Genetik Dahili Bilimler Bölümü’nde yılda 2 bin 500 poliklinik yaptıklarını belirterek, “Genetik danışmanlık, geleceğin planlanmasıdır. Ailede bir olay varsa, önce ailenin genetik danışmanlığa gelmesi lazım. Amaç; ailenin ortaya koyduğu olay genetik mi değil mi? Bunun kararını verdikten sonra laboratuvar hizmeti başlıyor. Biz Dahiliye Tıp Bilimleri’ne bağlıyız. Yataklı servisimiz yok, ama 2 bin 500 hastamız ayaktan genetik danışmanlık alıyor” dedi.
Paylaş