Kataraktta ses dalgası dönemi

GÜNÜMÜZDE halk arasında “laserle katarakt ameliyatı” olarak bilinen tıbbi adı “Fakoemülsifikasyon” olan bir teknikle yapılmaktadır. Bu teknik, halk arasında “dikişsiz katarakt ameliyatı” olarak da isimlendirilmektedir.

Haberin Devamı

FAKO ameliyatında kullanılan enerji, gerçekten laser enerjisi olmayıp ultrason (ses titreşimleri) enerjisi olduğunu belirten Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu, “Bu teknikte katarakt, ultrason enerjisiyle küçük parçalara ayrılıp emilerek tümüyle temizlenmekte, ancak kataraktın kapsülü yerinde bırakılmaktadır. Yerinde bırakılan kapsülün içine de göziçi merceği yerleştirilir” dedi.
Mercek seçimi önemli
Göz içine bırakılan merceğin seçiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kaşkaoğlu şu bilgileri verdi:
“Doktor hastaya söyleyecek. Tek odaklı ya da çok-tek odaklılar genellikle bunlar kullanılır. Uzağı net gösteren mercekler, yakın için hasta gözlük takar bir de hem yakın hem uzak gösterenler vardır. Her ikisinin hem avantajı var hem dezavantajı var. Avantajı; yakın uzakta görüyorsunuz, dezavantajı; özellikle gece ışıkların etrafında hare yapar ve netlik az olur. Ayrıca, kişilik yapısı aktif olan insana iyi olmayabilir. Gece araba kullanırken, ışık rahatsız eder. Bir de astimatlı mercekler var. Burda katarakt ameliyatındaki başarı merceğin uygun seçiminden geçiyor. Sonuçta; bu bir protez 70 yaşındaki bir insanı 20 yaşına getirmiyor, ama ameliyat olanlar savaş pilotluğu dışında her mesleği yapabiliyorlar.”

Haberin Devamı

Zihinsel engellilerde ağız ve diş sağlığı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Konak Belediyesi Dr. Selahattin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür ve Sanat Merkezi’nde Zihinsel Engellilerde Ağız ve Diş Sağlığı konulu bir panel düzenlendi. Panelde, Özel CTG Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde Anestezi Uzmanı Dr. Azize Taplu, Ortodonti Uzmanı Doç. Dr. Gülay Vural ve Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Dt. Bilge Özışıkçılar katıldı. Dr. Özışıkçılar, özellikle zihinsel engelli kişilerin ağız temizliğinin tam olarak yapılamaması nedeniyle en çok diş çürüklerine ve dişeti problemlerine rastladıklarını söyledi. Dr. Taplu da zihinsel engellilerinin muayene ve diş tedavisinin zor olması nedeniyle anestezi ile yapıldığını belirtti.

Kepçe kulak kızlarda daha fazla görülüyor

ENTO Kulak Burun Boğaz Dal Merkezi doktorlarından Ümit Evran, kulak kepçesinin kafatasından uzaklaşarak öne doğru kıvrılması durumuna “Kepçe Kulak” adı verildigini belirtti.
Kulak kepçesindeki ‘Y’ şeklindeki kıvrımın yetersiz gelişmesi ya da kulak kepçesindeki çukur kısmın fazla geniş olmasının genellikle temel sebep olduğunu belirten Dr. Evran şunları söyledi:
“Kulak gelişiminin büyük kısmı 5-6 yaşa kadar tamamlanır. Bu tür girişimler için en uygun zaman çocuğun okula başlamasından kısa bir süre öncesidir. Buradaki amaç; çocuğun kulaklarının okulda alay konusu olmasını önlemektir. Okula başlamış olan çocukları da tatilde ameliyat etmeyi tercih etmekteyiz. Esasen her yaşta böyle bir girişim mümkündür. Genelde ameliyat sonrası hastayı 5 saat gözetim altında tutup, aynı gün evine göndermekteyiz.”
Dr. Evran, 90 hastada yaptığı çalışmada kepçe kulak vakalarına yüzde 63 kız çocuklarda rastlandığını, yüzde 41’inde irsi olduğunu, ameliyat olanların yüzde 82’sinin sonuçtan memnun olduğunu belirtti.

 

Yazarın Tüm Yazıları