Paylaş
Cinsel aktivitenin yeni bir krize veya ölüme neden olabileceği korkusu, kişinin kendini işe yaramaz ve değersiz hissetmesi, depresyon gibi faktörler cinsel aktiviteye tekrar dönmeyi güçleştirebileceğini belirten Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Özerkan Çakan, “Yaşa bağlı cinsel istek ve aktivitede azlık, sigara içme, hipertansiyon ve şeker hastalığının damarlarda yaratabileceği hasar ve kullanılan bazı ilaçların yan etkisi olarak cinsel istek azalması ve erkeklerde penisin sertleşme (ereksiyon) sorunları ortaya çıkar. Kalp hastalarının eşlerinde de partnerde yeni bir kalp sorunu olabileceği endişesiyle ilişkiden kaçınabilir” dedi.
Sorun varsa ertelenmeli
“Cinsel ilişki sırasında kalbin harcadığı efor, yaklaşık 2 kat merdiven çıkmaya eş değerdir. Bunu yapabilen bir kişide cinsel eylemin riski çok azdır” diyen Prof. Dr. Çakan, şunları söyledi:
“Öncelikle kalp hastaları, cinsel etkinlik için doktoruna danışmalıdır. Pekçok kalp hastasında cinsel ilişki sırasında ciddi problem oluşmaz. Bir defalık, düzensiz, evlilik dışı ilişki, olağan dışı bir yerde, hemen yemek ve alkol alımı sonrasında yapılan cinsel etkinlik kalp sağlığı açısından tehlikeli olabilir. Cinsel ilişki; kalp krizinden sonraki ilk 4 hafta içinde, kontrol edilemeyen hipertansiyonda, ağır kalp yetersizliğinde, ciddi kapak hastalıklarında, çok hafif eforla dahi göğüs ağrısı ve nefes darlığının gelişmesinde, ciddi kalp ritm bozukluklarında riskli olabilir. Kalp ile ilgili sorun çözülünceye kadar cinsel etkinlik ertelenmelidir.”
NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Cinsel ilişkiden önce hastalar dinlenmiş ve rahat olmalı, kişinin ve eşinin acele etmeyip, rahat ve bildik bir ortam olmalı, ilişkiden en az 1-2 saat önce aşırı yemek yenmemeli, egzersiz yapılmamalı ve alkol alımından kaçınılmalıdır.
Ege Sağlık’ta değişime hazır olun
EGE Sağlık Hastaneleri’nin başına tek yetkili olarak getirilen Op. Dr. Mahmut Akdoğan, İzmir’de sağlığın en iyileri ile rekabet edeceklerini söyledi. Dr. Akdoğan, Ege Sağlık Hastanesi’ni hak ettiği seviyeye getirmek, uluslararası bir sağlık tesisi kulvarında bulundurmak gerektiğinin altını çizdi. Dr. Akdoğan, “Hastane çalışanlarımızın makamı görevi ne olursa olsun çalışma tempomuz ve sağlıkta kaliteli hizmet anlayışından asla taviz verilmeyecektir. Hastanelerimizin şu anki teknolojisi çizgi üstü sayılabilir, fakat bu bize yetmez. Sağlıkta en iyisini en ileri teknolojileri halkımıza sunmak için ne gerekiyorsa yapmalıyız. Bu anlayış içerisinde değişime ve sağlıkta hizmet veren gelişmiş ülkelerle yarışa hazır olun” dedi.
Dr. Mahmut Akdoğan, İzmir ve Manisa da hizmette olan iki sağlık kuruluşunun ardından en kısa sürede de Kuşadası hastanesini halkın hizmetine sunacaklarını belirtti.
Deprem çantası mutlaka olmalı
AVRUPA Acil Tıp Başkan Vekili ve Alsancak Nevval Salih İşgören Devlet Hastanesi Uzman Doktoru Ülkümen Rodoplu, deprem çantası bulundurulması konusunda uyardı.
Birkaç günlük seyahate çıkarken yanımıza alacağımız eşyalar nelerse deprem çantasında da bulunması gerekenlerin aynı olduğunu belirten Dr. Rodoplu, “Liste kendi kişisel gereksinimlerinize göre uzayabilir. Bu çantayı kolay ulaşabileceğiniz ve hemen hergün görebileceğiniz bir yerde tutmanız gerekmektedir” dedi.
Çantada neler bulunmalı
? Kullandığınız ilaçların birkaç günlük yedeği, gözlüğünüz, kredi kartı, kişisel temizlik malzemeleri.
? Düdük, yedek pilleriyle transistörlü radyo, yedek pilleriyle ışık kaynağı, yedek ayakkabı, bir miktar para, çok amaçlı çakı, kalem, kağıt.
? Önemli telefonlar, öncelikle iletişime geçilecek yakınların bilgileri, önemli evrakların fotokopileri (ruhsat, ehliyet, nüfus cüzdanı, tapu) bir su geçirmez dosya.
? Hava koşullarına göre yanınıza alacağınız yedek giysiler.
? Her altı ayda bir hazırlık çantasındaki piller, reçeteli ilaçlar, su ve yiyecek tazeleriyle değiştirilmeli.
Paylaş