Paylaş
Prof. Büket, kalp hastalıklarında ölümlerin Türkiye’de ilk sırada geldiğini belirterek, “Koroner arter hastalığı, günümüzde en sık görülen ve en önemli sağlık sorunlarından biridir. Bu hastalığın en önemli özelliği ileri evrelerde kalp krizine yol açmasıdır. Risk faktörleri bilinerek koruyucu önlemlerin alınması, hastalığın tedavisi kadar, önemlidir” dedi. Koroner arter hastalığının, kalp adalesini besleyen atardamarların daralma veya tıkanmasıyla kan akımının kısmi ya da tam kesilmesine bağlı kalp kası beslenmesinin bozulmasıyla oluştuğunu belirten Prof. Dr. Suat Büket şunları söyledi:
Dikkat edilecek noktalar
? “En sık nedeni koroner arterlerde oluşan damar sertliğidir. Özellikle hayvansal gıdalardan fazla miktarda alındığında damar iç yüzeyine yapışan ‘kolesterol’ isimli yağ türü, normalde esnek olan damarlarımızın esnekliğini azaltır ve birikerek damar boşluğunu daraltır. Bu sertleşme veya damarın tıkanması durumuna ‘ateroskleroz’ denir. Hastalıktan korunmak için 40 yaşından sonra yılda en az bir kez check-up yaptırın, sigara içmeyin, kan yağını düşürün, kan şekerinizi düzenleyin, tansiyonu kontrol altına alın, düzenli egzersiz yapın. Ama mutlaka yapın.”
Menopoz kliniğinde bilinçlenme ve tedavi
TÜRKİYE’de kadınlarda menopoza geçişin yaş ortalamasının 48 olduğunu belirten Karataş Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Dilaver Alper, klinik uygulamasındaki amaçlarının kadınları menopoz ve sonrasında ortaya çıkan sağlık problemlerinde bilinçlendirmek ve tedavilerini sağlamak olduğunu söyledi.
Beslenme, sigara, ileri yaş doğumu gibi faktörlerin menopoza girişi etkilediğini vurgulayan Dr. Alper, “Kliniğimizde düzenli kontrol ve muayenelerini yaptıran kadınlarda menopoza bağlı tansiyon yüksekliği, kalp hastalıkları, ateş basması, idrar kontrolünde azalma gibi problem ve menopoz sonrası ortaya çıkan kemik erimesi, rahim ağzı ve rahim kanseri şikayetlerinin erken teşhisi ve ortadan kaldırılması mümkün olabiliyor” dedi.
Hava kirliliğine dikkat
SOĞUK havanın etkili olduğu şu günlerde kirlilik de arttı. Kirlilik, vücutta bazı tahribatlar yapıp, bazı solunum hastalıklarının ortaya çıkmasına neden oluyor. Suat Seren Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ali Kadri Çırak, hava kirliliğine dikkat uyarısında bulundu.
Dr. Çırak, hava kirliliğini ilgili şu uyarılarda bulundu:
“Kronik akciğer hastalığı (KOAH, astım) olanlar, tedaviyle konfor içinde yaşarlarken kirli havaya maruz kaldıklarında nefes darlıkları artmakta, öksürük, balgam şikayetleri başlamaktadır. Bu durumda tedavilerinin yeniden düzenlenmesi için hekimlerine danışmalılar. İhmal ettiklerinde ölüm riskleri de artacaktır. Havadaki kirleticilerin sağlığa etkileri şöyle toparlanabilir; solunum fonksiyonlarında bozulma, solunum hastalığında, kronik hastalıkların alevlenmesi, kronik kalp hastalıkları, kanser insidansı ve erken ölüm insidansılarında artış.”
Paylaş