Helikopterle can kurtarma

İZMİR Sağlık Müdürlüğü bu yıl yeni bir 112 Acil Servise başladı.

Kara acilinin dışında hava 112 Acil Servis bir helikopterle devreye girdi. Yaklaşık dört aylık süre içinde hava ambulansıyla 150 acil hastanın en yakın ve donanımlı hastaneye ulaştırılarak şifa bulması sağlandı. Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan, "112 Acil sistemimiz çok iyi çalışıyor. Kara ambulansları günde 300-400 hastaya gidiyor. Helikopter günlük 1 ya da 4 vakaya ulaşabilir. Hava ambulansımız dört ayda 150 vakaya gitti" dedi.

Hava ambulansının Yeşilyurt Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde konuşladığını belirten Dr. Özkan, "Hava muhalefetinin olmadığı günlerde Balıkesir’e hatta Çanakkale’ye kadar çıkabiliyor, Uşak, Afyon, Banaz, Muğla, Fethiye, Karaburun, Çeşme, Bodrum’a kadar ulaşıyoruz. Ortalama kuş uçuşu 400 kilometre yakıt ikmali yapmadan gidip geliyoruz. Hava ambulansında doktor, paramedik, pilot ve yardımcısı bulunuyor. Turizm sezonuna girdiğimiz şu dönemde işimiz daha da yoğunlaşacaktır. Amacımız süratle gidip, hastayı almak ve en yakın hastaneye yetiştirmek. Genelde kalp krizi, trafik kazası ve düşme gibi olaylara gittik" dedi.

Alsancak Devlet’e modern acil servis

FRANSIZLAR döneminden kalan tarihi binada hizmet veren Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi’nin acil servisi yenilendi. Hastane, ameliyatları, deneyimli ekip ve yönetici kadrosuna bir de modern bir acil servisle hasta kabulune başladı. Alsancak’a yakışır bir acil servis ortaya çıkardıklarını söyleyen Başhekim Dr. Aslan Savaşan, "Kaliteli, hijyen, güleryüzlü bir hizmet için kolları sıvadık. Amacımız acil serviste anında müdahale etmek. Acilde günde ortalama 250-300 hastaya şifa dağıtıyoruz" dedi. Dış cephe tadilatında tarihi taşların korunduğunu belirten Dr. Savaşan, yenileme projesinin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapıldığını, 300 bin liralık masrafın da hastane döner sermayesinden karşılandığını söyledi.

Anında müdahale

Acil Servis Sorumlusu Aile Hekimi Uzman Dr. Ülkümen Rodoplu, karın ağrısı, göğüs ağrısı, ambulansla gelen hastaya kayıt yaptırmadan direkt müdahale edileceğini vurguladı, yenilenen acil serviste nelerin olduğunu anlattı:

"Zemin tıbbi kullanıma uygun hijyenik PVC ile kaplandı. 24 saat havası temizlenen acil müdahale odası. Gözlem yatakları, merkezi oksijen ve aspirasyon sistemleri. Yeni alınmış 8 kumandalı, tam otomatik yatak. Özellikle ağır durumdaki hastalar bir sedyeden başka sedyeye taşınmayacak. Hastalar yataklarıyla görüntüleme merkezine götürülecek. Merkezi klima, yangın söndürme, elektrik kesildiğinde hemen devreye giren jenaratör sistemi. Merkezi güvenlik kameraları ile kapı giriş ve çıkışların kontrolü. Yatakların bulunduğu bölüm oda şeklinde değil, geniş bir salon. Ayrıca paravanlar da kilitli olacak."

Rahim ağzı kanseri

RAHİM ağzı kanseri (Serviks) kadınlar üzerinde ikinci sıklıkla görülmektedir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyamızda her gün yaklaşık 500 bin kadın yeni serviks kanseri tanısı almakta ve her yıl 300 bin kadın bu sebepten ölmektedir.

1970’li yıllara göre 20-29 yaş kadınlarında hastalık 2 kat artış göstermiş, ancak son dönemlerde smear testlerine ve taramalara verilen önemle yayılımında belirgin azalma gözlenmiştir.

Rahim ağzı kanserinin gelişiminde Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonunun bazı yardımcı faktörlerle hastalığa yol açtığı, yüzde 99.7 hastada ise HPV DNA’sı görüldüğünü belirten Çınarlı Doğum Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Güngör Tuncay, "HPV’nin 250’den fazla türü olduğu ve yüzde 40 genital bölgede siğil oluşturur. Enfeksiyon kökenli tüm solid kökenli tümörlerin yüzde 5.2’sinin HPV kökenli olduğu kanıtlanmıştır. Tanı enfeksiyonun bulaşmasından 3 hafta sonra konulanabilir lezyonların görülebilmesi ise bazen birkaç ay sürebilir ve bu aşamada serumda L1 testi (serokonversiyon L1) pozitiftir" dedi.

Korunmanın yolları

Doç. Dr. Güngör Tuncay, HPV’nin cinsel ilişkiyle bulaşan en sık görülen hastalık olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Sekste aktif olan kadın ya da erkek HPV ile enfekte olur. HPV enfeksiyonunun büyük bir kısmı şüpheli ilişkiyi takip eden 3 yıl içinde görülebilir. İlişkide bulunulan partner sayısı arttıkça risk de artar. Özetle, bulaşma yolları vertikal geçiş ve cinsel temastır. Korunmanın en önemli unsuru kontrollerdir. Sekiz ay aralıklarla smear testinin, şüpheli durumlarda daha ileri tetkiklerin yapılması gerekir. HPV enfeksiyonuna karşı da koruyucu aşı yapılmalıdır."
Yazarın Tüm Yazıları