Göz tansiyonunda umut şant implantı

DOKUZ Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Üzeyir Günenç, geliştirdiği glokom implantı ile ilaçla ve cerrahi girişimlerle kontrol altına alınamayan göz tansiyonuna yeni bir umut, yeni bir alternatif yarattı.

Haberin Devamı

Türk Patent Enstitüsü’nden patent ve marka tescil belgesi aldığını, bu implant ile göz içinde fazla basınç yaratan sıvının mikro tüp aracılığıyla gözün tabakaları arasına nakledildiğini belirten Prof. Dr. Günenç, “Ulusal kongrelerde sonuçlar sunuldu ve yöntemi tanımlayan video da çok ilgi gördü ve ödül aldım. Bu yeni yöntemde ilaçla %82 başarılı olunduğu, göz dışındaki tabakalar arasına yerleştirilen diğer klasik seton implantlarda görülen komplikasyonlara rastlanmadı” dedi.
Yılda bir kontrol
Glokomun dünyada körlüğe neden olan, sarı nokta hastalığı ve şeker hastalığıyla beraber en önemli 3 hastalıktan biri olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Üzeyir Günenç şunları söyledi:
“Ülkemizde mevcut 700 bin glokom hastasının 70 bin kadarı kör olma tehlikesiyle karşı karşıya. Hastaların %50’sinde glokom gözden kaçıyor ve
40 yaş üstü %1 oranında görülen, çok sinsi hastalık ancak rutin göz muayenesinde saptanabiliyor. Herkesin en az yılda bir kez göz muayenesi yaptırması gerekir. Ailesinde glokom öyküsü olanlar 5 kat daha fazla risk altında.”

Acilciden “ 10 Emir ”

Haberin Devamı

DOKUZ Eylül Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gürkan Ersoy, bu yıl için vatandaşlara “10 Emir” adı altında reçete yazdı. Benim başıma gelmez, ama bir gün olur da zor durumda kalırsan bu emirleri uygulayıp hayatların kurtarılabileceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Ersoy’un 10 emri şöyle:

İlkyardım öğren.
Acil hastalıkta 112’nin nasıl aranacağını çocuklarına öğret.
Ev ve işyerine kaçak akım rölesi taktır.
Evine, arabana, işyerine, yangın söndürücü al, bakımını yaptır, nasıl kullanılacağını öğren, yakınlarına öğret.
Kalp krizi belirtilerini ve ilkyardımı öğren.
Araba kullanırken emniyet kemeri tak. Arka koltukta oturanların da takmasını sağla.
Evdeki ilaç ve zehirli maddeleri kilit altında tut.
Duman zehirlenmesini ve ilkyardımı öğren. Bacasız evde şofben kullanma. Soba, mangal yanan odada uyuma.
Evdeki ve otomobilndeki ilkyardım ve deprem çantalarını gözden geçir. Yoksa hazırla. Varsa, eksiklerini tamamla.
Afetlere yönelik “kişisel eylem planını” hazırla. Yılda iki defa tatbikatını yap.

Haberin Devamı

Sağlıkçılara rehber olacak bir kitap

EGE Üniversitesi Yüksek Hemşirelik Okulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Karadakovan ile Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Fatma Eti Aslan’ın editörlüğünü yaptığı “Dahili ve Cerrahi Hastalıklarda Bakım Kitabı” çıktı. Prof. Dr. Karadakovan, kitabın konularında uzman 27 öğretim üyesi tarafından hazırlandığını, başta öğrenciler ve hemşireler olmak üzere, sağlık ekibi üyelerinin dahili cerrahi hastalıklarda bütüncül bakım anlayışı ile sağlık bakım hizmetinde baş vurabilecekleri kaynak kitap olarak düşünüldüğünü söyledi. Özellikle Türkçe yayın sıkıntısına çözüm olabilecek nitelikte kapsamlı bir kitap olduğunu belirten Prof. Dr. Karadakovan, “Sağlık bakımında temel, biyolojik ve psikolojik kavramalar, fizyopatolojik kavramlar, acil ve yoğun bakıma da yer verildi. Kitap özellikle Hemşirelik Yüksek Okulu’ndaki öğrenciler için büyük bir kaynak olacaktır” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları