Paylaş
Özellikle çocukluk yaş grubunda görülen ev kazalarına ve önlemlere karşı Avrupa Acil Tıp Birliği Konsey Üyesi Uzm. Dr. Ülkümen Rodoplu ve Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Gürkan Ersoy önerilerde bulundu.
· Mutfaktaki tehlikeler ve önlemler: Pişmekte olan yemekler, kap-kacak ve ayrıca yemeğin hazırlanmasıyla meşgul olduğunuzdan çocuğunuza gereken şekilde dikkat edememeniz mutfağı tehlikeli bir yer haline getirebilir. Çocukların özellikle havuç, sosis, fıstık, sert şekerler gibi yiyeceklerden uzak tutulması gerekiyor. Çiğ havuç yedirmemek, üzümleri uygun biçimde soyduktan ve kestikten sonra vermek daha uygun. Deterjan, plastik torba, bıçak, kibrit, temizlik ürünleri ve zehirli maddeleri çocukların ulaşabileceği yerlerden uzak tutun. Tüm dolaplarda çocukların açamayacağı şekilde kilitler bulundurun. Gece yatmadan önce gaz vanasını kapatın. Mutfak robotu, kahve makinesi gibi çok parçalı aygıtları yatmadan önce sökün.
· Banyodaki tehlikeler ve önlemler: Çocuğunuzu banyoda tek başına bırakmayın. Çocukların tuvalet veya banyoda boğulmasını engellemek için klozet kapağını kapalı tutun. Elektrikle çalışan aletleri fişe takılı halde bırakmayın. Banyoda kaymayı engellemek için plastik paspaslar kullanın. Çocuğunuzun küvette boğulma tehlikesini engellemek için 10 santimden fazla suyla doldurmayın. Banyoda bulunan sert yüzeyleri ve sivri köşeleri plastik örtülerle sarın. Kapının anahtarını kaldırın. Kapıyı kilitleyip sonra da açamayabilirsiniz. Deterjanları güvenli bir yerde tutun.
Başkent’ten yeni poliklinik
İZMİR Bostanlı’da 1994’te hizmete giren Başkent Üniversitesi Zübeyde Hanım Uygulama ve Araştırma Merkezi, Atakent’teki yeni poliklinik binasını pazartesi günü hizmete açıyor. Genel Müdür Prof. Dr. Namık Çevik, yeni binada kardiyoloji, nöroloji, göğüs hastalıkları, beyin ve sinir cerrahisi birimlerinin eklenmesiyle daha da zenginleşeceklerini belirterek, “İç hastalıkları, gastroenteroloji, fizik tedavi ve rehabilitasyon, aile hekimliği, dermatoloji, psikiyatri, ortopedi, genel cerrahi, kulak burun boğaz, kadın hastalıkları ve doğum, üroloji poliklinikleri de faaliyet gösterecek. Kadromuzda; 12 akademik personel, 19 uzman ve beş pratisyen hekim bulunuyor. Doppler ekokardiyografi, eforlu EKG, EMG, EEG ve yenilenen röntgen gibi cihazlar bulunuyor. Ana hizmet binasındaki 13 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon ünitesinin yanında, poliklinik binasında sekiz yataklı bir ünite daha faaliyete geçiyor. Poliklinikin devreye girmesiyle ana hizmet binasında kapsamlı tadilat yapılacak. Çalışma tamamlandığında 24 saat hizmet veren, iki muayene, iki gözlem, bir yeniden canlandırma ve bir alçı-pansuman odasından oluşan tam donanımlı modern bir acil servis hizmete girmiş olacak” dedi.
Bilgisayarlı akupunktur
İZMİRLİ akupunktur uzmanı Dr. Tayfur Yağcı, Ryodoraku’un hastanın ölçüm anındaki durum ve ileriye dönük nelerin beklediğine ilişkin bilgilerin alındığı bir yöntem olduğunu aktardı. Dr. Yağcı, şu bilgileri verdi: “Dr. Yoshio Nakatani, 1950’li yıllarda yaptığı çalışmalarla, 12 akupunktur meridyeni üzerinde standardize edilmiş, toplam 24 noktadan yaptığı elektriksel ölçümler sonucu ulaşılan değerlerin, hastanın durumuyla paralellik arz ettiğini gözlemledi. Bizim sistemimiz bu metodun bir adım daha ilerisinde. Hastadan alınan bilgilerle hem ölçüm anındaki durumu hem de tedavi olmayıp aynı şekilde yaşamaya devam ederse ileriye yönelik kendisini neler beklediği bilgisini bize veriyor. Ölçüm, hastanın sağ elinde tuttuğu bir referans elektrot ve ölçüm probu aracılığıyla yapılıyor. Ryodoraku yöntemi, POINTS-DSD/Dinamik Segmanter Diagnoz Cihazı, EKG, EMG ve EEG teşhis metotları gibi bir nörofonksiyonel test cihazıdır. Modern tıbbın öngördüğü ölçülebilirlik, tekrarlanabilirlik, ölçümlerde uyumluluk ve sebep-sonuç ilişkisi ilkelerine birebir uyan akupunktur, laboratuvarize eden bir metottur.”
Paylaş