Bağırsaklar ikinci beyin

TIBBIN babası olarak bilinen Hipokrat, uzun yıllar yaptığı çalışmalardan sonra bütün hastalıkların bağırsak sisteminde başladığını tespit etmiş. Bağırsakların artık gıda sindirimi ve emilimi dışında önemli başka yapıları olduğunun da anlaşıldığını söyleyen Synevo Tıbbi Laboratuvarları Direktörü Uzman Dr. İlkay Zümrüt Algan, bu önemli organımızla ilgili bilgiler verdi.

Haberin Devamı

 

Şikayetler artıyor
Toplumda gıda intoleransı sıklığının yüzde 50 arttığı görülmekte. Endişe verici bu durumun sorumlusu bağırsak bariyerinin bozulması. Günümüzde her 5 kişiden biri gıda intoleransından şikayet ediyor.
Bağırsakların görevinin hem dışarıdan aldığımız besinlerdeki faydalı maddeleri emerek vücuda kazandırmak, hem de zararlı maddeleri uzaklaştırmak olduğunu belirten Dr. Algan, “Bu fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için sağlıklı bir flora gerekir. Bağırsak mukozası vücudun en büyük ve en dinamik immünolojik ortamıdır. Vücuttaki immun sistemin yüzde 70’e yakını bağırsaklar tarafından sağlanmaktadır. Günümüzde kullanılan gıda katkı maddeleri, ilaçlar, stres, toksinler, enfeksiyonlar, kimyasallar, metaller bu florayı bozarak geçirgenliğin de bozulmasına yol açar, bağışıklık sisteminin de etkilenmesi ile aşırı geçirgen bağırsak sendromundan, otoimmun hastalıklar ve kansere varan birçok hastalığın oluşumuna zemin hazırlar” dedi.

Gıda duyarlılığı önemli
Gıda duyarlılığına da değinen Dr. Algan, şunları söyledi:
“Gıda intoleransı terimi belirli gıdaların tüketimi ile ilişkilendirilmiş tüm istenmeyen semptom ya da hastalıklar için kullanılan genel bir terim. Her gün aldığımız gıdalar zaman içinde vücudumuzda hücresel duyarlılık yaratarak geç alerjik reaksiyona (duyarlaşma) neden olabilir. Şikayetler gıda alımından saatler, hatta 1- 2 gün sonra ortaya çıkabilir. Bu yüzden şikayetler ile gıdalar arasında ilgiyi anlamak zordur. Sebebini bilmediğimiz baş ağrıları, yorgunluk, halsizlik, hazımsızlık, şişkinlik, kilo verememe, barsak problemleri, depresyon, eklem ağrıları, ciltte döküntü gibi günümüzde yaygın rastlanan şikayetlerin nedeni olabilir. Zamanında önlem alınmazsa bağışıklık sistemi yanıtı ile ilgili bozukluklar, romatizmal hastalıklar ve otoimmun hastalıklar gelişebilir.”

Mutluluk kaynağı
Yapılan çalışmaların her 5 kişiden birinin gıda intoleransına bağlı şikayetleri olduğunu gösterdiğini kaydeden Algan, “Endişe verici bu durumun nedeni bağırsak bariyerinin bozulmasıdır. İnsan bağırsağındaki mikropların, vücudun besinlerden alınan enerjiyi özümseme becerisini ve beyin fonksiyonlarını etkilediği bilinmektedir” bilgisini verdi.
Mutluluğumuzun kaynağı seratoninin de salgılandığı bağırsak sistemimizle dost olalım.

Yazarın Tüm Yazıları