PaylaÅŸ
Bilgi Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü’nde ders veren Karen Pine’ın uzmanlığı gelişimsel psikoloji. Daha çok kadın ve çocuk davranışlarıyla ilgileniyor. Sözsüz iletişim, para yönetimi, beden algısı ilgisini çeken konular. Rejim, alışveriş gibi kadınların kontrolü yitirdiği alanlarda çalışmalar yapıyor.
Sheconomics (Kadın Ekonomisi) kitabı çıkalı iki yıl oldu gerçi ama bizde pek konuşulduğunu duymadım. Kişisel olarak, pembe ambalajla pazarlanan kadın ürünlerine toptan karşıyım, son derece cinsiyetçi buluyorum. Kadını hafife almak, hatta düpedüz aptal yerine koymak gibi geliyor. Bu da pembe bir kitap. ‘Sıkıcı’ ekonomik meseleleri pembe, çiçekli böcekli ambalajla okutmaya çalışıyor. Ama tabii bir yandan da, gazetelerin ekonomi sayfalarının, televizyondaki ekonomi programlarının, kadınların öncelikleri arasında bulunmadığını kabul etmek gerekiyor.
Yazar, kadınların erkeklere kıyasla ekonomik konularda daha az güvenli olduğunu, iş paraya geldiğinde risk almaktan korktuklarını iddia ediyor. Kitap, beyaz atlı prens olmadan finansal geleceğini garanti altına almak isteyenler için bir rehber.
Pine kitabında ‘sheconomics’in yedi yasasından bahsediyor:
1. Duygusal bakımından kontrollü olun. Duygularınızın parayla ilişkinizi nasıl etkilediğine bakın. Kadınlar parayla ne yapacağına duygularına göre karar verir. O yüzden cebinize davranmadan evvel bir dakika durun ve düşünün.
2. İnanışların ötesine geçin. Finansal inanışlarınız gerçeğe dönüşebilir. Çünkü inanışlarımız davranış biçimimizi etkiler. Eğer parayla aranızın kötü olduğuna inanıyorsanız, sonuç da iyi olmayacaktır. Önce zengin olamayacağınıza inanmanızın nedenini bulun. Belki de içten içe hak etmediğinizi düşündüğünüz için zam istemekten çekiniyorsunuz. Yolunuza çıkanın ne olduğunu bulduktan sonra, davranışınızı değiştirmek için çalışmaya başlayabilirsiniz.
3. Harcarken güçlü olun. Tüm harcamalarınızı doÄŸru sebeplerle yaptığınızdan emin olun. Neden alışveriÅŸ yaptığınızdan emin olmalısınız. Duygularınızın üstünü örtmek için alışveriÅŸe çıkmış olabilirsiniz. Ä°ÅŸe bir ay boyunca paranın nereye gittiÄŸini takip ederek baÅŸlayın. Nerelerden kısıntı yapmanız gerektiÄŸini, kontrolü kaybettiÄŸinizi görebilirsiniz. Kredi kartı yerine nakit harcamaya çalışın. Â
4. Hedefler koyun. Hayatta nelere sahip olmak istediÄŸinizi düşünün. Huzur ve güvenlik mi, ÅŸehir hayatından kaçmak mı, bir iÅŸ kurmak mı? Hedefler net olmalı. Bir hedefiniz olursa, anlamsızca para harcamaya yönelik dürtülerinizi dizginleyebilirsiniz. Emeklilik için tasarruf gibi uzun dönem hedefler koyarsanız, iÅŸiniz daha zor olabilir. Ama ekonomik özgürlüğü geliÅŸtirmek, iyi bir baÅŸlangıçtır. Â
5. Borçlarınızla yüzleşin. Ne kadar borcunuz olduğunu ve nasıl geri ödeyeceğinizi ortaya koyun. Bir liste yapın, önceliklileri işaretleyin. Mortgage, sigorta, kira ve vergi ödemeleri öncelikli olmalı. Kredi kartı ödemeleri sonra gelsin. Gecikme faizi en yüksek olana da öncelik verebilirsiniz. Tüm borçların temizleneceği bir tarih belirleyin ve uymaya çalışın.
6. Ekonomik sırlarınızı paylaşın. Para hakkında açıkça ve dürüst konuşabilmeyi öğrenin. Pek çok ilişkide para hâlâ bir tabu. Ancak yakın ilişkilerde parayla ilgili sırlar ölüm öpücüğü olabilir. Bu eşiniz, kardeşiniz, iş ortağınız veya yakın bir arkadaşınız olabilir. Dürüstçe konuşmak, karşılıklı güven inşa edilmesine yardımcı olur.
7. Gelecek de bir gün gelecek. Şimdiden önleminizi alın. Kulağa sıkıcı gelse de bunu yapmalısınız. Hedonistik arzulara kendinizi kaptırmayın, tasarruf edin veya emeklilik hesabı açın.
SATIN ALMADAN ÖNCE BİRİ BENİ DURDURSUN
1. Elinizde tuttuğunuz şey pahalı veya moda mı?
2. Yakışıp yakışmadığı konusunda tereddüdünüz var mı?
3. Vücudunuzun aslında saklamayı tercih ettiğiniz yerlerine dikkat çekiyor mu?
4. Dolabınızdaki giysilerin en fazla bir-iki tanesiyle mi kullanabileceksiniz?
5. Bayılmaktan çok, beğendiniz mi?
6. Başka bir rengi olsa daha mı iyi olurdu?
7. Dürüst olun, sırf bu akşam yeni bir şey giymiş olmak için mi alacaksınız?
8. İndirimde olduğu için mi alıyorsunuz? Sezon fiyatı olsa asla almaz mıydınız?
Yukarıdaki sorulardan bir tanesine bile evet cevabı verdiyseniz, elinizdekini hemen geri bırakın.
PaylaÅŸ