Paylaş
Dünya, Çin’in sporculara küçük yaşta uyguladığı özel eğitimleri konuşurken, ABD de 2035’te Mars’a göndereceği astronotları şimdiden seçip yetiştirmeye başladı. NASA’nın 7 yaşından bu yana özel programına aldığı Alyssa Carson geçen hafta İzmir’deydi. ABD’deki uzay kamplarına yedi kez katılarak rekor kıran küçük kız, altı gün Ege Serbest Bölge’deki Uzay Kampı Türkiye’deki programlarda yer aldı. NASA’nın en genç üyesi, yaklaşık 34 yaşında Mars’a gönderilecek. Önümüzdeki 20 yıl boyunca NASA’nın tüm eğitimlerini planladığı 11 yaşındaki Alyssa’nın, Mars’ta nüfusu artırma projesi kapsamında dünyaya dönmeme olasılığı da bulunuyor. Bu yüzden de bademcikleri ve apandisti alınacak,
13 yaşında dalış, 14’ünde pilot, 15’inde ise paraşüt ehliyetlerini alacak Alyssa, İngilizce, Fransızca, Çince ve İspanyolca dillerini akıcı konuşuyor ve kültürlerini de öğreniyor. Yakında Rusça da öğrenmeye başlayacak. Dersleri de bu dillerde alarak tam entegre olması sağlanıyor. Yaşıtları bilgisayar oyunları oynarken o, uzay kamplarında simülasyon eğitimleriyle vakit geçiriyor, astronotlardan uzayla ilgili yaşamt dersleri alıyor.
NASA onu fark etti
Alyssa uzaya 3 yaşında ilgi duymaya başladığını anlatarak başlıyor sözlerine: “3 yaşımdayken yıldızlar, gezegenler, kısaca gökyüzündeki her şeyle ilgilenmeye başladım. Daha sonra babama mars yüzeyinde bugüne kadar yürüyen bir insan olup olmadığını sordum. Babam da olmadığını söyleyince ilk olmak istediğimi söyledim ben de.”
Küçük kız, NASA’yla nasıl iletişime geçtiği sorusunu şöyle yanıtlıyor:
“Aslında ben değil, NASA benimle ilgilendi. Uzay kamplarına yedi kere katıldım. Dolayısıyla beni fark ettiler. Gazeteciler de fark etti. Televizyonlarda röportajlarım yayınlandı. Ondan sonra da NASA benimle görüşmeye, ilgilenmeye başladı. İlk uzay kampına katıldığımda 7 yaşındaydım. Önümüzdeki yaz da Kanada’daki uzay kampına gideceğim. Böylece dünyadaki tüm uzay kamplarına katılan tek kişi olacağım. Astronot eğitimi verilen bir kursa da katıldım. Sadece kız öğrencilerin alındığı Sally Ride Bilim Kampı’nda da yer aldım. Üç kere uzay mekiği fırlatılmasını izledim. NASA merkezini de özel davet üzerine gidip gezdim.”
20 yılı programlandı
NASA’nın bundan sonraki yaşamını planladığını anlatan Alyssa, izlemeye alındığını da şu sözlerle aktarıyor:
“NASA, öncelikle 12 yıl için planlama yaptı. Hangi okullara gideceğim, ne eğitim alacağım... Tüm bunların düzenlemesini yaptılar. Önümüzdeki yıl da Uzay Akademisi programına katılacağım. Üniversitede İngiltere Oxford’da astrofizik okuyacağım.”
Alyssa çok fazla bilgi verilmese de kendisi gibi başka çocuk olup olmadığını bilmediğini, ancak dünyada bu çalışma kapsamında üzerinde durulan 20 kadar yaşıtı olduğunu duyduklarını da ekliyor.
Apandist ve bademcik
Marslı adayı, 23 yıl sonra planlanan yolculuk ve hazırlıklarıyla ilgili ilginç notlar paylaşıyor:
“Mars’a yolculuk çok zor olacak. İlk kez NASA böyle bir çalışma yapıyor. 12 yaşında dalgıçlık, 14’ümde pilot, 16 yaşında da paraşüt atlama ehliyetlerini alacağım. Hepsini en erken yapabileceğim yaşlar seçildi. 18’imden önce bu eğitimleri almam isteniyor. Genç yaşta bunları öğreneceğim için çok heyecanlıyım. Diğer kültürdeki insanlarla iletişim kurmayı öğrenmem için İspanyolca, İngilizce, Fransızca, Çince de öğreniyorum. Türkçe’ye de ilgi duydum, biraz öğrendim. Ayrıca futbol, piyano, bale ve arp çalmaya da ilgi duyuyorum. Bugüne kadar 35 astronotla tanıştım. Bana özel bilgiler veriyorlar. Bazı kişisel bilgiler de aktarıyorlar. Mars’a gittiğimde yaklaşık 34 yaşında olacağım. 23 yılım var. Bu sürede sürekli antrenman ve eğitimlerim olacak. Bütün hayatımı buna göre planlamak için bu yaşta seçtiler. Apandist ve bademciklerimi alacaklar. Ne kadar az problem olursa o kadar iyi. Çünkü en az 2 yıl orada olacağım. Bundan da rahatsızlık duymuyorum. Vücudumla ilgili kontrollerim hep yapılacak. İhtimallerden biri de belki gidip gelmeyeceğiz. Belki de sonsuza kadar orada kalabilirim. Koloniler kurup, popülasyon artırma planı var. Bu düşünceyle mutluyum. Dünyayı çok fazla özleyeceğimi sanmıyorum.”
Burada farklı simulatörler var
Alyssa, Ege Serbest Bölge’deki Uzay Kampı Türkiye’yi çok sevdiğini de sözlerine ekleyerek, “Diğerleriyle karşılaştırdığımda burayı çok sevdim. Değişik başka yerlerde olmayan simulatörler var. Ayrıca bütün dünyadan çocuklar var. Onlarla birlikte burada olmak güzel. Umuyorum bir daha gelirim” diyor.
Paylaş