Paylaş
BATERİDE Kutsal Turhan, elektro gitar ve vokalde İbrahim Akel, elektro gitarda Kamil Kılıç, klavye ve vokalde Soysal Turhan ve bas gitarda Coşkun Özkan! Bu Rock grubunu bir kenara yazın... Onlar sadece rock grubu değil aslında. Onlar birer cerrah. Hem de İzmir’in en başarılı cerrahları. Hepsi de öğrencilik yıllarından bu yana hep müzikle ilgilenmiş. Ancak üç - dört ay önce bir araya gelip “Therocktors” grubunu kurmuşlar.
Beş farklı branşın bu uzman isimleri hastane ve ameliyatlardan boş kalan vakitlerde provalar yapıp bir de konser verdiler üstelik. Bostanlı Paprika Restoran-Bar’da verdikleri konsere gidemedim ama stüdyoda onları dinleme fırsatı buldum. Tek kelime ile şahaneydi! Bon Jovi’den “It’s My Life”ta kendimi tutamadım ben de onlara eşlik ettim. Cerrah olmasam da fena değildim! Grup üyeleriyle önce hastanede buluşuyoruz. Beyaz gömlekli hallerini konuşuyoruz. Sonra da pazartesi 18.00 - 20.00 arası prova yaptıkları stüdyoya gidiyoruz. En zor ve stresli meslek onların ki. Cerrahlar el becerileriyle de biliniyor. Ancak onlar müzikte de çok başarılı. Biz de hem tıptaki hem de müzik alanındaki çalışmalarını dinliyoruz.
Provalar özellikle pazartesileri
Doç. Dr. Kutsal Turhan, Kent Hastanesi’nde Göğüs Cerrahisi Uzmanı (Bateri): Grubun kurucularından. Türkiye’de Akciğer Transplantasyonu sertifikasına sahip 7 Göğüs Cerrahisi uzmanından biri. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 2009’da Türkiye’deki ilk başarılı çift akciğer transplantasyonunu gerçekleştiren cerrahi ekipte yer aldı. Bölgesel aşırı terleme tedavisinde uygulanan ETS ameliyatını Türkiye’de en çok gerçekleştiren cerrahlardan biri... 2010’da Toraks Derneği’nin yurtdışı eğitim bursunu kazanarak ABD-Pittsburgh’ta akciğer nakli ile ilgili çalışmalar yaptı:
“Ocaktan beri beraber müzik yapıyoruz. Daha önce herkes kendi kendine bir şeyler yapıyordu.. Herkesin böyle bir istediği vardı ama bir türlü o fırsat kimsenin eline geçmiyordu. Öğrencilikten beri bir şeyler çalıyoruz. Ama böyle grupla, bir yerlerde bir çalmak ilk defa oldu. Konserde de söyledim ‘Çocukluk hayalimi gerçekleştirdim’ diye... Hepimiz için sanırım öyle. Bizim işimiz çok stresli ve yorucu. Müzikle ilgilenmek insanı çok rahatlatıyor. Hafta güzel geçsin diye çalışmaları pazartesi günleri yapıyoruz. Normalde pazartesileri pek sevilmez, insanların gelmesini istemediği gündür. Ama biz bir an önce pazartesi gelsin istiyoruz. Pazartesileri çok güzel geçiyor, akşam çalışma var diye düşünüyoruz. Haftaya da iyi başlamış oluyoruz. Her çalışmada bir iki tane yeni şarkı çalışıyoruz. Ameliyata da müziksiz girmiyoruz. Ameliyathanelerde mutlaka müzik olur. Cerrah istiyorsa kendi istediği müziği çalar. Eğer o çalmazsa, mutlaka zaten içeride birileri bir şeyler çalıyordur. Mutlaka arkadan sesler gelir.”
Öğrencilikte ilgi başladı
Opr. Dr Kamil Kılıç, Kent Hastanesi’nde Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı(elektro gitar- solo gitar): Uzmanlık eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi‘nde tamamladı. Bugüne kadar çeşitli rekonstruktif ve estetik cerrahi kongrelerinin yanı sıra 2011’de Fue Tekniği ile Saç Ekimi Kursu, Allergan Breast Academy ve Rekonstruktif Mikrocerrahi Derneği’nin VIII. Temel Mikrocerrahi Kursu’na katıldı: “Ben de arkadaşlarım gibi öğrencilik yıllarımda müziğe başladım. Burada olmak beni de arkadaşlarım gibi mutlu ediyor.”
26 sene sonra döndüm
Prof. Dr. Coşkun Özcan, Ege Üniversitesi Hastanesi’nde Çocuk Cerrahisi Uzmanı(bas gitar): 2001’de ABD’de, Virginia Üniversitesi Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde çalıştı, burada bulunduğu dönemde özellikle kapalı yöntemle (torakoskopik) yapılan çocuk göğüs cerrahisi alanında yoğunlaştı ve klinik araştırmalar yaptı. Yurda döndükten sonra çocuk hastalarda kapalı yöntemle yapılan bir çok göğüs ameliyatının Türkiye’deki ilk uygulamalarını gerçekleştirdi. 2009’da Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Türkiye’deki ilk çift taraflı akciğer naklini gerçekleştirilen ekibin içerisinde yer aldı. 2010’da da göğüs cerrahisi uzmanı olan Doç. Dr. Kutsal Turhan ile birlikte gittikleri ABD’de Pittsburgh Üniversitesi’nde akciğer nakli konusunda çalıştı: “Ben lisede bas gitar çalıyordum. Bornova Anadolu Lisesi mezunuyum. O yıllarda başladı müziğe ilgim. Sonra çok uzun süre ara verdim. 26 sene... Sonra da arkadaşların sayesinde tekrar döndüm.”
Ankara’da da grubumuz vardı
Doç. Dr. İbrahim Akel, Kent Hastanesi’nde Ortopedi Uzmanı(elektro gitar ve vokal): Uluslararası ve ulusal dergilerde yayınlanan çevirileri ve kitap bölümleri oldu. Tez çalışması 2007’de San Francisco’da düzenlenen geniş katılımlı kongrede en iyi temel bilim çalışmasına aday olarak ilk dörde kaldı. 2008’de omurga dalında bir başka çalışmada ve 2012’de Ulusal Ortopedi Kongresinde Kalça çıkığı çalışmasıyla en iyi çocuk ortopedi çalışması ödüllerini aldı. 2011’de Ankara ve Paris’te düzenlenen iki aşamalı Avrupa Ortopedi Board sınavının Paris ayağında birinci olarak EBOT sertifikası aldı: “Benim daha önce Ankara’da çalıştığım gruplar oldu. Orada albümümüz de oldu. Hacettepe’de bir avukat dört doktor arkadaştık. Sonra bir arkadaşımızı kaybettik. Ondan sonra o grup dağıldı. Bir daha da bir araya gelemedik. Ben de o olaydan bu yana sekiz sene geçti ve ilk defa bir grupla bir araya geldim. ‘Gelir misin’ dediler ben de geldim.”
Hevesle geliyoruz
Opr. Dr. Soysal Turhan, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı(klavye ve vokal): Uzmanlık eğitimini Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’nde tamamladı. Özel ilgi alanları, kalp transplantasyonu, kalp destek cihazları (yapay kalpler) ve çocuk kalp cerrahisi. Uzmanlık eğitimi sırasında Berlin Kalp Merkezi’nde kalp destek cihazları konusunda eğitim aldı. Kutsal Turhan’la kardeşler: “Müziğe ağabeyimle Ege Üniversitesi’n-deyken başladık. Ben o zaman kalp damar cerrahisi asistanıydım. Olabilecek en kötü asistanlıklardan birisidir herhalde. Ayda 15 nöbet tutarken, gün aşırı nöbetçiyken, bir yerlerde stres atacak yer arıyor insan. Üniversitenin içerisindeki o ufacık stüdyoda, biz gidip iki saat boyunca abimle çalardık. Tamamen amaç deşarj olmaktı. Sonra sek-teye uğradı. Ben başka hastaneye geçtim. Zamanlarımızı ayarlayamadık... Yılda ancak üç dört kere bir araya gelebildik. Ama bu sene bu stüdyoya girince daha profesyonel oldu. Arkadaşlar da katılınca daha zengin bir çalışma çıkıyor. Bu yüzden de iş daha zevkli olmaya başladı. Buradaki herkes müzikten belli bir seviyede anlayabilen insanlar... Bir şeyler ortaya çıktıkça, her seferinde daha bir hevesle geliyoruz.”
Paylaş