Paylaş
İlçe merkezi, yarımadanın kuzey ucunda, yüzü Foça’ya dönük bir kasaba. Eskiden şirin bir Rum kasabasıymış. Güney Fransa’da bir Nice, bir Cote d’Azure olabilecek potansiyele sahipken zahmetli yolları, 80’lerde başlayan ve maalesef çirkin binalara yer açan yapılaşması nedeniyle, uzun yıllar gölgede kalmış.
Şimdilerde Karaburun’da bir değişim var. Çok katlı bazı çirkin binalar hala yerli yerinde, ama yine de Karaburun’a gitmek için bir çok iyi neden var. Ardı ardına açılan küçük otel ve restoranlar, havası, limanı ve köyleri; Karaburun’a iyi ki gelmişim dedirtiyor insana. Hele ki, aylardan baharsa ya da aralıkta nergis mevsimiyse.
Son iki yıldır yapımı devam eden yeni yol bittiğinde, belli ki Karaburun’un makus kaderi de değişecek. Ama yine de asla bir Çeşme olmadan ve iyi ki de olmadan, hayatını devam ettirecek.
Köyleri
İzmir-Çeşme Otabanı’ndan Karaburun tabelasını görüp sağa döndükten sonra uçsuz bucaksız zeytin ağaçları ve nefis minik koylar başlıyor. Yol üzerindeki ilk köy “İnecik.” Bir sanatçının elinden çıktığı belli olan şahane bir tabelası var. Köy 5-10 dakika yukarıda. 1500’lü yıllardan kalma, bana göre Türkiye’nin en güzel manzaralı camisi bu köyde. Yeniliman tarafına iner ve tekrar tepeye çıkarsanız Bozköy gibi yarı terk edilmiş çok güzel Rum köyleri var. Bazılarında araç yolu yok. Yürümek gerekiyor. Bence kesinlikle biraz zahmete değer.
Limanı
Kasabaya girer girmez tabela sizi hemen limana yönlendiriyor. Aracınızı park edip biraz yürüdüğünüzde minicik, sevimli bir balıkçı limanı karşılıyor sizi. Limanın hemen karşısında 7-8 adet balık lokantası var. Hepsi, yaz kış açık. Salaş, dağınık, ama sevimliler.
Tahsin Usta’nın Yeri
Karaburun’un içinde, kime sorsanız gösterecekleri bir esnaf lokantası. “Tahsin Usta’nın Yeri” tipik bir aile işletmesi. Tahsin Usta’nın karısı, birbirinden güzel yemekleri pişiriyor, Usta servisi yapıyor. 4 tanecik masası var. Mevsimine göre taze ot yemekleri, nefis dolma, yaprak sarma, tane tane tereyağlı pilav yapıyorlar.
7 Kardeşler Dondurmacısı
Karaburun meydanında. Taze sağılan sabah sütü hemen kaynatılıp sahlep ve damla sakızıyla dondurma haline geliyor. 75 yıldır harika dondurma yapıyorlar.
NEREDE KALMALI
Lipsos Ata’nın Yeri
Yeniliman mevkiinde, insana dünyanın ucundaymış hissi veren pansiyon. Sahipleri Ata – Evren çifti ve minik kızları Kına. Deniz ürünlerinden kendi mamülleri nefis yemekler yapıyorlar. Ata balığa çıkıyor, isteyen eşlik edebiliyor. Lüks yok, şatafat yok. Onun yerine eşsiz deniz, esaslı bir kitaplık ve samimiyet var. Yarım pansiyon (kahvaltı ve akşam yemeği dahil konaklama) 2 kişi 270 TL. Bir kişi 180 TL (0-6 yaş arası ücretsiz, 7-12 yaş arası 60 TL)
www.lipsosotelataninyeri.blogspot.com
Nergis Butik Otel
Merkeze yakın, turkuaz renkli nefis bir koyun üstünde bir otel. Bulunduğu koy gürültü ve kalabalıktan uzak, denizin ve sessizliğin tadını çıkarabileceğiniz, güneşlenip kitabınızı rahatlıkla okuyabileceğiniz bir konumda. Tamamı deniz manzaralı ve balkonlu, konforlu, 8 odası var. Oda kahvaltı hizmet veriyor, ama isteğe gore gün içinde aperatif yiyecekler, ev yemekleri, yöresel yemekler de servis ediyorlar. 2 kişilik kahvaltı dahil oda fiyatı; 1 Temmuz-3 Eylül arası 280 TL, 3 Eylül-30 Eylül arası 240 TLwww.nergisotelkaraburun.com
Almadan dönmeyin
• Hurma zeytin
• Kekik
• Taze balık
• Kokulu Nergis (aralıkta)
• Kopanisti peyniri
• Balıklıova un kurabiyesi
Paylaş