Paylaş
HALEN gönlüme göre dizel ve kübik ve masrafsız bir 2. el aradığımdan, havalar ısındığından ve Ege seyahatlerim başladığından mütevellit, son bir kaç haftam kiralık araç tepesinde geçti.
Bu esnada da geçtiğimiz hafta sonu, Alaçatı Ot Festivali’ne yetişmek için havaalanı yönünden gelip Gaziemir üzerinden Çeşme otobanına çıkarken ömrümün ilk kazasını gerçekleştirdim.
Konvoy halindeki trafikte, alt geçidin birinden, yukarı doğru tırmanırken önümdeki arabaya çarpmayı başardım!
Evet, yanlış okumadınız, yokuş yukarı arkamdaki araca değil, önümdeki araca!
Üstelik gıcır gıcır bir jeep’e!
Hayattaki en büyük korkusu, düz vitesle yokuş tırmanırken yolun ortasında kalmak olan ben; bu korku ile trafik bir anda açılıp öndeki araç (4X4) gaza basınca, vitesi ikiye atıp hafifçe gaza dokundum. Sonrası malum. Önümdeki araç durdu ve ben duramadım.
Allah’tan hızım düşüktü ve her iki araç da çok çok büyük bir hasar olmadan atlattı olayı.
Ama asıl macera çarpma anından sonra başladı. Alt geçidin ağzında kalakaldık ve öndeki beyefendinin kapısı açıldı, hah dedim şimdi beni saçımdan sürüyecek.
Aynı anda araçtan indik ve bana ilk cümlesi “geçmiş olsun, iyi misiniz?” oldu.
Sonra ben biraz sakinleştim ve kendi aramızda tutanak tutmaya karar verip, kazanın fotoğraflarını çekip araçları birbirinden ayırıp düzgün bir yere park ettik.
Bu arada, ikimizin de ilk kazası olduğundan her iki araçta da tutanak formu yok.
Ne yapacağımı bilmez bir halde kiralama şirketini aradım ve Medar Bey tesadüfen bir şirket yetkilisinin Optimum’da olduğunu söyledi.
Derken hızır gibi Deniz Bey yetişti, çalıştıkları sigorta acentasına gidildi ve tutanaklar yazıldı, çizildi, imzalandı. Ehliyet ile ruhsat fotokopileri çekildi.
Şanslıydım. Gündüz vakti olduğu için. Alkolsüz olduğum için. Her iki tarafından karşılıklı sigortası ve kaskosu olduğu için. Otomobiline çarptığım beyefendi Isı Teknik’in sahibi Cevdet Cezayir ve ailesi dünyanın en düzgün insanları olduğu için. Kiralama şirketim ESNA Turizm gazeteci olduğumu bilmediği halde bana kaskolu araç verdiği için. Böylelikle her iki taraf da zararı kaskolarından karşılayabildiği için. Ve sadece araç servisteyken 2 günlük kiralama bedeli ödediğim için. (Suçluluk duygum ve mahcubiyetim hala geçmedi, o ayrı).
Bu yazıyı özellikle benim gibi hayatında hiç kazaya karışmamış tedbir-i güzel okurun faydalanması için yazdım. Kaza anında ne yapılır, araç kiralarken nelere dikkat edilir ve sonrasında neler oluyor hepsi bir sonraki kutucukta!
Hafif trafik kazaları sonrası yapmanız gerekenler:
1. Olası bir kazaya karşı aracınızı hazır tutun: Aracınızda bir acil durumda ihtiyaç duyacağınız araç-gereçlerin tamamının bulunduğundan emin olun. Kaza tutanağı dahil!
2. Yetkili makamları arayın: Kazadan hemen sonra polis veya jandarmayı arayıp (hafif kazalarda zaten gelmelerine gerek kalmıyor) ardından kasko şirketinizi arayın. Ne yapılması gerektiği konusunda en ayrıntılı bilgiyi onlar biliyor. Özellikle akşam saatleri ise talep olsun olmasın, “Alkolsüzdür” belgesi almak her zaman avantajınıza olacaktır.
3. Akan trafiğe engel olmayın: Eğer araçların konumu trafiği çok etkilemiyorsa, önce kaza mahallinin geniş açılı birkaç fotoğrafını çekin. Daha sonra da araçları trafiği aksatmayacak şekilde yol kenarına alın. Araçta hasar büyükse, anahtarı kontaktan çıkarmayın. Bu durumdaki bir aracı çalıştırmaya çalışmak araca daha çok zarar verebilir ve sigorta şirketleri bu durumu ödeme yapmamak için neden olarak gösterebilir.
4. Diğer kazazedelerin irtibat bilgilerini alın: Kazadan sonra, diğer sürücü ile birbirinizin bilgilerini aldığınızdan emin olun. İsim, telefon numarası, müşterisi olunan sigorta şirketi ve plaka numarası bu bilgilerin en önemli olanları.
5. Rapor tutun ya da tutturun: Eğer kazaya dahil olan diğer sürücü ile anlaşmakta zorluk çekiyorsanız, polis raporu tutturun. Bu rapor sigorta şirketinizin işini yapmasını kolaylaştırır. Ya da kazadan sonra sigorta şirketinizi arayarak hasar tespiti için kaza mahalline gelmelerini rica edin. Böylece kazanın yerinde incelenme ve daha çabuk bir rapor çıkarma şansı elde edersiniz.
6. Sigorta poliçenizi iyi okuyun: Sigortanızın ne tür hasarları karşıladığından emin olun. Kasko yaptırırken kötü günleri düşünerek ucuza kaçmayın. Çünkü, zorunlu trafik sigortası, kaskoların kapsadığı bir çok durumu kapsamıyor.
7. Asla full kaskosuz araç kiralamayın! Ben çok şanslıydım ki, ESNA’nın tüm araçları kaskolu. Ama siz araç kiralarken muhakkak imzaladığınız formu okuyun. Aracın full kaskosu yoksa kiralamayın.
Paylaş