KAZ’ın ayağı

Haberin Devamı

NE güzel olurdu değil mi, size bugün hararetli hararetli Kazdağları’nı anlatsam.
Siz de sevgilinizi, eşinizi, çoluk çoluğunuzu alıp ilk fırsatta soluğu Kazdağları’nda alsanız. Bir nefes alsanız.
Ama artık kazın ayağı öyle değil.
Biliyor musunuz, salı günü itibariyle Kazdağları’nda 500 hektarlık ormanlık alan yandı, bitti, kül oldu. Üstelik her yaz çıkan yangınlar yetmezmiş gibi, bölgede 2007 yılında başlayan altın arama çalışmaları kapsamında bugüne dek yüzlerce sondaj yapıldı.
Kazdağları ve Çanakkale bölgesinde son olarak da 16 firma, 34 bölgede altın arama ve işletme ruhsatı aldı.
Kazdağları’nda altın arama ruhsatı verilenler, 2.5 milyar ton kaya ve toprağı, 400 bin ton siyanürle işleyecekler.
Ağaçlar zarar görecek, toprak zarar görecek, bitki örtüsü, börtü böcek zehirlenecek.
Türkiye’nin cennetinde, altın arama ve işletme için, 16 firmaya ruhsat verildi. 34 noktada 400 bin ton siyanür kullanılacak.
Üstelik bu haberi duyan ulusal (!) ya da uluslararası birçok firma, başta altın ve gümüş olmak üzere maden arama izni almak için başvuruya devam ediyor.

Haberin Devamı

Söğütalan mı “Söğüttalan” mı!
Kazdağları’nın Ağı Dağı’nın eteklerinde bulunan Söğütalan köyünde, altın madenine dönük kadastro çalışmaları başlamış bile.
Biliyorum şimdi beni birçok maden şirketi arayacak, mail atacak, yurt dışındaki örnekleri gösterecek, yurt içindeki örnekleri gösterecek, bakın hatta madenin çevresinde ağaç bile yetiştiriyoruz diyecek.
Kesilen her bir ağaç için 3 ağaç dikilebilir, evet.
Dikilen ağaçların, yüzlerce yıl yaşamış ağaçlar kadar kaliteli olması ve toprağa tam uyum oluşturmasını mı bekliyorsunuz?
Yapay ağaçlandırma yani plantasyonun bize o ağaçları geri vermesini mi bekliyorsunuz?
Peki ya bölgede, 10 milyon adet zeytin, kiraz, şeftali, elma, ağacının verdiği meyveye karışacak siyanürün hesabını kim verecek? Ağaç başına 00000.1 mg düşse bile!

Madenimiz kalmadı inşaat ruhsatı verelim
Üstelik, Kazdağları başta olmak üzere Türkiye’nin zeytinlikleri artık koruma altında değil. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 3 Nisan 2012’de yaptığı yönetmelik değişikliği “zeytinlik saha”sını yeniden tanımlayarak 25 bin metrekare altındaki zeytinlikleri, hidro elektrik santral (HES) inşaatlarına, turizm tesislerine ve konut yapılanmasına açtı. Yönetmelikte yapılan bu değişiklik Kazdağları ile birlikte Antalya’nın batısındaki Kaş ve Kalkan’daki zeytinlikleri de yapılaşma tehdidi karşısında bırakıyor.

Haberin Devamı

Meclise verilen araştırma önergesi
TBMM’ye bu acımasız konu hakkındaki tek araştırma önergesini, CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ve arkadaşları verdi geçtiğimiz günlerde. Bakalım, gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz.

Yazarın Tüm Yazıları