Paylaş
EL alemin deniz yolundan hoppacık gittiği koylara, marinalara, karadan kan ter içinde ve viraj tırmanarak gitme gezimiz devam ediyor sayın seyirciler. Ama şikayetçi miyiz? Hayır. Çünkü, bu döne döne tırmanılan yolların varışı o kadar güzel ki, kayıp balık Nemo gibi yaşadığı zorlukları 3 saniyede unutuyor insan. Söğüt ve Taşlıca Köyü, Bozburun Yarımadası’nın en uç noktası. Ege ve Akdeniz arasında, doğallığı hiç bozulmamış bir cennet Söğüt Köyü. Yaklaşık 2000 kişilik bir nüfusu olan bu küçük köy, Marmaris’e 2 saatlik bir uzaklıkta... Marmaris’ten çıkıp yeni Datça yoluna vardığınızda, Datça tarafına değil, Bozburun tarafına sapıp Hisarönü, Orhaniye, Selimiye ve Bozburun’dan geçerek varıyorsunuz Söğüt’e. Bozburun’dan sonrası biraz dar ve bakımsız bir yol. Ancak manzara ve yol boyu size eşlik eden keçiler ömre bedel.
Kitle turizmi sıfır!
Söğüt kitle turizminin ulaşamadığı, eski kültürlerin esintisini de hissedebileceğiniz bir yer. Yöresel mutfağın sunduğu aromalar ve deniz ürünlerinin çeşitliliği Söğüt’ü diğer yerlerden farklı kılan. Burayı sevimli kılan daha çok şey var... El değmemiş doğa, sükunet ve köy halkının misafirperverliği, hepsi Söğüt’e demir atmak için bir neden olabilir. Koyda gemi enkazları, amforalar, Karya kalıntıları ve romantik gezi patikaları da mevcut.
3 parçalı nefis köy
Söğüt Köyü, coğrafi yapısı gereği, ilginç bir şekilde 3 parçadan oluşuyor. En tepedeki Merkez, aşağı doğru indikçe kendine 2 koya yerleşmiş 2 mahalle daha yaratıyor. İskele ve Cumhuriyet Mahallesi. Her ikisinde de irili ufaklı pansiyonlar, köy kahveleri, inekler, bakkal, ve Türkiye’ye nam salmış bir kaç iyi balıkçı ve ahtapotçu var. (Köy hayatına hasret kalmış, inek görünce bakışan, teyze görünce koşup tanışan şehirli insan modeli 2013). Zamanım o kadar kısa ki, Söğüt’te (toplam 24 saat) bir kısmını size yazı yetiştirerek, bir kısmını köyü keşfederek, kalan kısmını da uyuyarak geçiriyorum.
YENİ PANSİYON
Yasemin
Söğüt’te birbirinden nefis pansiyonlar var. Ben, bildiğin internetten, kendi web sitesinden buldum Yasemin Pansiyonu. Çiçek gibi görünüyor. Aradım yeni açılmış, yer var. Söğüt’e varınca görüyorum ki, gerçekten çiçek gibi. Yasemin, Söğütlü. Eşi Selimiye’de çalışıyor, her gün gidip geliyor. Karı-koca, çocuklarıyla birlikte teraslı, 5 odalı, mütevazi bir dünya yaratmışlar. Kahvaltı nefis. Odalar mis gibi, çarşaflar sakız gibi. Sahilde minicik bir plajları da var. Çok becerikli, cevval bir kadın Yasemin. Pansiyon, Cumhuriyet Mahallesi’nin girişinde, tepede. Köye kuşbakışı bakıyor. Yan bahçe, bostan. Köyden gelen, gidenin meraklı bakışlarla buyur ediyorlar beni. Bir kez daha Ege insanını neden çok sevdiğimi hatırlıyorum buraya gelince. 2013 itibariyle, Yasemin Pansiyon’un oda + kahvaltı kişi başı konaklama fiyatı 60 TL - (0252) 496 51 06 www.yaseminpansiyon.net
BİR KLASİK
Octopus (Ahtapot) Restoran
Söğütlü ustalar, özellikle deniz ürünü ve ahtapot konusunda Türkiye’ye nam salmış durumda. Söğüt’ün bu konuda ünlenmiş güzel restoranları var. Başlıcaları; Cumhuriyet Mahallesi’nin sahilindeki Deniz Kızı ve Ahtapotçu Mehmet Usta, Octopus Restoran. Ben, Söğüt’te sadece 24 saatim olduğu için birini seçmek durumunda kalıyorum ve Octopus’ta karar kılıyorum. Kalamar dolma, mezeler ve ahtapot kesinlikle başarılı. Ancak burayı ahtapotu ile birlikte ünlendiren yemek üzerine gelen ev yapımı balkabaklı chhesecake’i. Fırınlanmamış New York usulü balkabaklı bu kekin benzeri en son yıllar önce New York’ta yemiştim. Hesap usulünde. Masadan kazıklanmadan kalkıyorum. Restoranın 12 odalı denize sıfır, tertemiz bir de pansiyonu var. www.sogutoctopusrestaurant.com
Yapmadan dönmeyin
Söğüt’ün girişindeki Manzara Restoran’da soluklanıp, fotoğraf çekmeden - tekne turuna çıkmadan - Söğüt’e 8 km mesafedeki Taşlıca Köyü’ne gidip keçi peyniri almadan – Cumhuriyet Mahallesi’nin girişindeki “Şadiye’nin Gözleme Yeri”nde otlu peynirli gözleme yemeden – Bu kadar yemeğin üzerine; Söğüt, Taşlıca, Kırkkuyular, Serçe Koyu Yürüyüş ve Tarih Turunu yapmadan SAKIN DÖNMEYİN!
Paylaş