Paylaş
Siz bu satırları okurken ben Bozcaada’dan Küçükkuyu’ya, oradan da Foça’ya geçmiş olacağım. Yolculuğun hem şöförü, hem dj’i, hem muavini, hem fotoğrafçısı, hem de kameramanı olarak, araç sürerken video çekip video çekerken görüntüye uygun müzik ayarlayıp bir yandan harita da açıyorum ki kaybolmayayım.
Yolculuğumun sebebi, Ege kıyılarının az bilinen rotalarının, koylarının, kampinglerinin, köylerinin, kasabalarının, dağ yollarını, şelaleri, 2-3 masalı lokantalarının kendimce bir haritasını çıkarmak. Kendimce bir nev’i, ¨naif duraklar atlası¨ yazmak.
Hazırsanız, ilk durağım olan, deli gönlümin baş köşelerinden birine postu sermiş nadide adamız Bozcaada’dan kısa kısa notlarla başlayalım.
Madde 1: İstanbul’dan Bozcaada’ya giderken yolunuzu Evreşe’den geçirin
Bu yol için değer, neredeyse +1 saate! 1 saatte video, fotoğraf çekmek için eklersen etti sana iki saat röytar. (Ama olsun, instagram facebook like garantili) Geçen yıl İstanbul'u hiç bilmeden Gökçeada'ya diye çıkıp kendimi burada bulmuştum. Kayboldum stresiyle ne yolun keyfine varabilmiştim, ne çekim yapabilmiştim. Bu yıl bilinçli gittim! Şarköy'den Gelibolu ara yoluna saptığınızda muhteşem Evreşe karşınızda. Kilometrelerce bina yok, kalabalık insan toplulukları yok... Sadece tarla süren canım Trakyalılar, uçsuz bucaksız gündöndü tarlaları, minik minik bozuk yıkık köprüler, yemyeşil ağaçlar, minik dereler, sürü sürü koyunlar var; başlarında çoban yok. Ayçiçekleri Eylül ortalarına kadar devam ediyor. Mutlaka Evreşe’nin daracık yollarını ve nefis yol üstü köylerini ziyaret edin.
Madde 2: Ada’da neler yok? Bilin ve ona göre gidin
"Laylon" poşetlerinizi bırakıp gelin; adada pazaryeri dahil, "laylon" poşet kullanımı yasak; her şey kesekağıdı, oh mis! Siz de getirmeyin yanınızda, getirip hele lütfen koylarda bırakmayın
Adada vale yok, feribot giriş çıkışınız yoksa merkeze araç ile giriş yok. (Bu arada feribot artık rezervasyonlu, gelmeden ya da dönmeden Gestaş'ın sitesinden rezervasyon yaptırmanız gerek)
Adada, merkeze araç giriş çıkışı yok, araba kullanacağım diye kasmaya gerek de yok. Yürüyün, ara sokaklara girin, belediye elektrikli buggy (golf aracı) hizmetine başlamış. Çok zora kalırsanız ona binin. Koylara da dolmuş var. Vale beklentiniz varsa üzgünüm ama adaya gelmeyin. Yok ve asla da olmayacak.
Adada gece kulübü yok. Kötü müzik yok. Şişe açtırmalı bistro yok, istesen neyyy? diye bakarlar suratına! Onun yerine "şarabı sepete at git"li gün batımı var, doğal malzemelerden kokteyl var. Cıstak yerine caz festivali var, bazen Birsen Tezer var, bazen Suzan Kardeş var. Güzel müzik var ya, ruh besleyen takımından güzel müzisyenler var.
Adada beach yok. Aslında var da kendi halinde 1-2 tane. Örneğin Ayazma Plajı’nda şezlong şemsiye 15 lira, bazen sormuyorlar bile. Beach yerine "karpuzlarımız denizde, şezlonglarımız aracınızın bagajındadır" temalı koylar var:
Koylara giriş ücreti yok, çünkü üzerinde otel tesis yok (kabin ve tuvalet hariç) ve biz sosyal medya üzerinden Bozcaada'ya imar gelmesin diye 1 günde birleşebildiğimiz İçin bu tesisler, bu canım koyların üzerinde asla da olmayacak (çocuklarımız ne yapar, ne eder, korur mu buraları ileride, bilemem)
Adada otopark ücreti yok. Olmayan şeyin dolayısıyla mafyası yok!
Bir de adanın duvarlarına böyle nefis kadınlar konduran yetenekli ressam Cemil Onay var. İyi ki var!
3. Adada her bütçeye uygun lezzetli yemek var. Listeyi aşağıya bırakıyorum.
En çok soru restoran ve otelden geliyor. En riskli konular. Bu işin içini boşaltan o kadar çok insan var ki, restoran & otel önermek bazen hiç içimden gelmiyor. (Bütün kalbi ile yazan ada aşıklarını tenzih ediyorum)
Ama sosyal medya üzerinden o kadar çok, o kadar çok soru geldi ki; oturdum çalıştım, adada her bütçeye göre sevdiğim lezzetler listesi çıkardım. (bulmanız kolay olsun diye instagram hesapları ile birlikte yazıyorum)
* 70 yıllık @yalovarestaurant'ın ada şubesi @yalovarestaurantbozcaada 'nın her şeyi!
* Bizbize cafe peynirli kavurmalı tostu
* @madam_nica 'nın bahçesi ve fix mönüsü,
* @cabalimeyhane_bozcaada 'nın deniz ürünü sotesi ve ahtapot tandırı,
* @asudeada'nın enteresan mezeleri ve balıkuçtu'su,
* Sandallllll @sandalbozcaada
* Ada cafe'nin mücveri ve yaprak ciğeri
* @hasantefik_bozcaada 'nın etli sarması,
* Şükrü usta'nın sulu ev yemekleri
* Vahit'in gündüz mezeleri
* @asma6bozcaada 'nın deniz manzarası ve ouzo'lu karidesi,
* Ada dondurmacısı,
* Velidede'nin Polonya keki,
* @cicekpastanesi 'nin badem ezmeli efsane kurabiyesi
* @boboz_bozcaada 'nın koylara giderken yanınıza alın diye hazırladığı tazecik sandviçi
* @patiskabozcaada 'nın kahvaltısı,
* @artandkitchenbozcaada kahvaltısı,
* Çamlıbağ şarapçılık günbatımı sepeti
* Kapı 14ün mezeleri * Battı balık'ın ahtapotu ve deniz mezeleri
* @kahverengi_bozcaada ve Coffee Shelter'in kahveleri
* Çınaraltı'nın damla sakızlı muhallebisi
* @mayabozcaada'nın kafaya göre takılan mönüsü
* Tayyare Pizza'nın odun ateşi pizzaları ve atmosferi
* Bozcaada Pidecisi'nin kuşbaşı kaşarlısı.
4. Koylara doğru gel, gel
Dediğim gibi adada boşa Beach aramayın. Çünkü ada böyle güzel. Ama açığı kapalısı herkesin bir arada tatlı tatlı denize girdiği, buzluğunu, şezlongunu bagaja atıp koştuğu nefis koylar var.
Hazır elim değmişken, biraz koyları da anlatayım.
Adanın en avantajlı yanlarından biri, en rüzgarlı havada bile denize girebileceğiniz sakin bir koy seçeneği var.
Denize gitmeden önce yapmanız gereken ilk şey, o gün esen rüzgarın yönünü tayin etmek. Dalgasız, sakin denizde yüzmek isteyenler rüzgar güneyden esiyorsa (lodos) adanın doğu ve kuzeydeki koylarını, kuzeyden (poyraz) esiyorsa ki genellikle öyle esiyor güneydeki koylarını tercih etmeli.
Rüzgar durduğunda ise adadaki tüm koylarda deniz çarşaf gibi oluyor.
Instagram üzerinden en çok sorduğunuz soru; deniz suyu sıcaklığı! Anlatayım...
Eylül-ekim ayları deniz suyu sıcaklığının en yüksek olduğu dönem. Rüzgarın hafiflemesi ve plajlardaki kalabalığın çekilmesi ile denizin keyfine doyulmayan bir dönem aynı zamanda!
Benim en sevdiğim Bozcaada koyları: Akvaryum, Beylik (içinde bir de karaya oturmuş bir yük gemisi var, koyun simgesi olmuş durumda), Sulubahçe, Çayır, Ayanda, Habbele, Tuzburnu, Poyrazlimanı, Tekirbahçe ve Ayazma. Merkezden denize girmek isteyenler için; Bozcaada Liman ve Salhane önü önerebileceğim noktalar.
5. Bozcaada’ya her bütçeye uygun otel var.
Çok nefis oteller de var adada, pansiyonlar da. Biriwsi pansiyonları koruma ve yaşatma derneği kursa beni başkan seçsin olur mu? O kadar seviyorum
O nedenle gelin listeye adadaki uygun fiyatlı pansiyonlardan başlayayım.
Lüks aramayın ama hepsi sakız gibi, kahvaltıları da gayet lezzetli.
- Sevdiğim Bozcaada Pansiyonları
- Sevdiğim Ada Evleri
Ada evi hayatıma Bozcaada ile giren bir kavram. Genelde 3 ile 5 oda arasında odası bulunan, her biri zarif sahibelerinin dokunuşlarından izler taşıyan evler burası. Oda oda da kiralayabiliyorsunuz, ir aile gidip tüm evi de kapatabiliyorsunuz.
- Sevdiğim Ada Otelleri
5 odadan daha fazla sayıda odası bulunan, yine ada ruhuna özgü, merkezi, konforlu oteller.
Paylaş