Paylaş
Şişli ilçesindeki otopark sorununa pazartesi günkü sayımızda değinmiştik. Nişantaşı'ndaki parkomatların akşam 19.30'dan sonra çalışmadığını, bu saatten sonra arabalarını parkedenlerin para vermek zorunda olmadıklarını belirtmiştik. Çünkü özellikle Nişantaşı'nda yuvalanmış bir ya da birkaç çete, geceleri burayı haraca kesiyordu.
Şişli Belediyesi de böyle bir taleple karşılaşan seçmenlerini belediyeye şikayette bulunmaları için uyarmıştı.
Ama Şişli'deki park sorunu bundan ibaret değil. Bir Şişlili şunları yazıyor:
‘‘Parkomatçılar için uyarınızı okudum. Eminim bu tamamen belediye sorumluluğunda olan bir gelişmedir. Daha kötüleri de olabilir. Defalarca belediyeye yazdım ama hiç bir gelişme yok. Bir de siz dinleyin.
Bence şikayet edilen sadece Nişantaşı'ndaki parkomatlar olmamalı. Nedenine gelince: Şişli Belediyesi ne işe yaradığı belli olmayan kartlar verdi. Altınkart alıyorsunuz, eğer Şişli'de oturuyorsanız. Ben, babam, halamlar, teyzemler, ablamlar, kuzenlerim, kayınvalidem, kayınbiraderlerim, bütün sülale Teşvikiye ve Nişantaşı'nda oturuyoruz. Birer arabamız var. Ancak hem bu kişilerle mücadele ediyorsunuz, hem de esnafla. Esnaf dükkanının önünü işgal ediyor, hatta kaldırımı da. Saatlerce boş duruyor bu yerler, ama siz dönüp dolaşıyorsunuz park yeri için. Bir bedel karşılığında verilen Şişlikart (bu karta sahip kişiler otomobillerini parkomat parası ödemeden parkedebiliyor) hiçbir işe yaramıyor. Acaba Sayın Sarıgül gelip bir park yeri aramış mıdır arabasıyla?????? Bir esnaftan dükkanının önündeki 'park yapılmaz' levhalarını kaldırmaya cesaret edebilir mi????? Nasıl izin almışlarsa, şehir içindeki marketlere, kurye firmalarına gelen araçların (özellikle kaldırıma parketmesini) engelleyebilmiş mi?????’’
Okuyucumuz, Şişli Belediyesi'nin otopark yapması gerektiğini de sözlerine ekliyor.
Yasal düzenlemeyi hatırlatayım:
Aslında her apartman, daire sayısına göre otomobil alacak büyüklükte garaj yapmak zorundadır. Ancak bu zorunluluk yine yasal olarak küçük bir cümleyle ortadan kaldırılmıştır: Garaj yapmak istemeyenler, belediyeye bir para vererek bu zorunluluktan kurtulmakta, belediye de bu paralarla herkes için otopark yapmakla görevlendirilmektedir.
Ama tabii bu düzenleme hiç çalışmamıştır. Şişli'de apartmanın bodrumuna garaj yapmış mülk sahibi ya da müteahhit pek yoktur. Daire yapmayı, garaja tercih etmişlerdir. Çünkü dairenin değeri, belediyeye ödemek zorunda kalacağı paradan daha fazladır.
Belediye de (parayı toplayan ve otopark yapmak zorunda olan belediye, büyükşehir belediyesidir) topladığı paralarla otopark yapmamaktadır.
Hiç değilse yeni yapılacak binalarda (İstanbul'da bina sirkülasyonu çok hızlı, sık sık eskiler yıkılıp yenileri yapılıyor) şu garaj zorunluluğu uygulanabilse!
Ama tabii bunu beklemek saflık olur.
Paylaş