Paylaş
Polis kentlerde, jandarma da kırsal bölgelerde asayişi sağlar.
İstanbul da bu kurala göre yıllar önce taksim edilmiş. Sonra şehir gelişmiş, bir zamanlar kırsal alan sayılabilecek yerler, eski köyler, şehrin bir parçası olmuş.
Ama hálá İstanbul'un bazı bölümleri jandarmanın, bazı bölümleri polisin egemenlik alanında.
Birkaç ay öncesine kadar ‘‘acaba jandarma artık kentleşmiş olan bu bölgeleri polise bırakacak mı?'' sorusunu sormak mümkündü. Ama son aylardaki değişimler, jandarmanın bir atak içinde olduğunu gösteriyor.
Hürriyet İstanbul'da birkaç ay önce ‘‘Sivil jandarma geliyor'' manşetini atmıştık. Jandarma Genel Komutanlığı'nın, Olağanüstü Hal Bölgesi'nde sayıları azaltılan personelinin bir bölümünü İstanbul gibi batı kentlerindeki jandarma bölgelerine aktaracağı, yeni jandarma karakolları kuracağı, sivil polis gibi sivil jandarma çalıştıracağı ve bu personelin polisiye olaylar için eğitimden geçirileceği belirtiliyordu o haberde.
Kadın jandarmaların ortaya çıkması da sanıyorum bu projenin bir parçası. Önceki gün İstanbul'da büyük bir jandarma operasyonu yapılmış. Buna kadın jandarmalar da katılmış.
Kumburgaz'da fuhuş operasyonu, Eyüp'ün bir köyünde kaçak mazot operasyonu, Ümraniye ve Kartal'da bir kapkaç çetesi operasyonu...
Çok ilginç; çünkü jandarmanın tıpkı bir kent polisi gibi çalıştığını görüyoruz bu olaylarda. Bundan sonra İstanbul'daki asayiş olaylarında polisin yanısıra jandarmayı da sık sık göreceğiz galiba.
Muhtarlardan mektup
Dünkü yazımda, muhtarlık-ilçe belediyesi-büyükşehir zincirinin şehir için güçlü bir işbirliği yaratabileceğini belirtmiştim.
İstanbul Muhtarlar Derneği Başkan Yardımcısı ve 19 Mayıs Mahallesi Muhtarı Abdülkadir Sezgin, yolladığı faksta bu görüşe katıldığını belirtiyor ve Şişli'de Belediye Başkanı ile ilçe muhtarlarının neredeyse 24 saat koordineli olarak çalıştığını anlatıyor.
FAKS: (212) 677 04 21 E-MAIL: agur@hurriyet.com.tr
Paylaş