Paylaş
1996 yılında, Ankara-Çankaya’da, her şeyi devletten beklemek yerine işlerin bir ucundan tutulması gerektiğine inanan 14 kişi zamanın muhtarının çevresinde örgütleniyor. Önceleri muhtarla birlikte mahallenin sorunlarının çözülmesi için çalışan bu grup, yeterince güçlendikten sonra “Çiğdem Eğitim Çevre ve Dayanışma Derneği (Çiğdemim Derneği)” adı ile dernekleşiyor.
Tamamıyla bağımsız, tarafsız ve gönüllü bir hareketten doğan Çiğdemim Derneği’nin temel amacı semt sakinlerinin yaşam kalitesini arttırmak, giderek unutulmaya yüz tutan komşuluk ilişkilerini güçlendirmek. Dernek, mahalle sakinleriyle birlikte yaptığı çalışmalarda toplumsal sorumluluk bilinci geliştirmeye özen gösteriyor. Dernek üyeleri, “oturduğu semte sahip çıkan, onun sorunlarıyla ilgilenen kişilerin ülke sorunlarına da sahip çıkacağına ve gerektiğinde sorumluluk alacağına” inanıyorlar.
Çiğdemim Derneği’nin misyonu; “Çiğdem Mahallesi sakinlerinin sosyal, kültürel, fiziksel ve zihinsel açıdan gelişmesine katkı sağlayacak ve yaşam kalitesini yükseltecek hizmetleri gönüllülük ve katılımcılık esasıyla sunmak”. Vizyonu ise; “Ankara’nın en yaşanılabilir, güvenilir ve örnek alınan mahallelerinden biri olmak”.
Derneğin önde gelen sloganı “Çiğdem Mahallesi’nde Yaşam Engel Tanımaz!”. Ankara Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen aynı adlı proje, Çiğdem Mahallesi’nin engelli sakinlerinin kültürel ve sosyal yaşama katılımlarını arttırmayı hedefliyor. Bu projenin özel amacı ise, Çiğdem Mahallesi’ndeki engellilerin;
- Toplumun eşit bireyleri olarak toplumsal yaşama katılmaları önündeki ön yargılar ile kültürel ve tutumsal engellerin azaltılması,
- Mahalle ölçeğinde karşılaştıkları fiziksel engellere dikkat çekilmesi, fiziksel engellerin azaltılarak kent yaşamında sosyal ve kültürel hizmetlere engelsiz erişime katkı verilmesi,
- Eşit vatandaşlık ilkeleri bazında toplumsal yaşama katılımlarına ve bu konuda hak temelli bir bakışın geliştirilmesine katkı sağlanması.
“Çiğdem Mahallesi’nde Yaşam Engel Tanımaz!” Projesi’nde; Engelsiz ve Mutlu Yaşam Derneği proje ortağı, Çankaya Belediyesi ise iştirakçi olarak yer alıyor. Proje kapsamında:
-Engellilere yönelik tutum eğitimi ile engelli hakları ve savunuculuk eğitimi veriliyor.
-Mekânsal erişim ve engelli hakları ile ilgili seminerler düzenleniyor.
-İlgili konularda kitapçıklar yayınlanıyor.
-Engelsiz fotoğraf atölyesi hizmet veriyor.
-Engelli sakinlerin tüm kurs ve etkinliklere katılımı destekleniyor.
Çiğdem Mahallesi’nde, 2 Ekim 2016 Pazar Günü 13.00-16.00 saatleri arasında, “Yaşam Engel Tanımaz!” Projesi kapsamında “Engelsiz Komşuluk Günü Panayırı” düzenleniyor. Panayır kapsamındaki tüm etkinlikler, mahallenin sınırları içinde yer alan Can Yücel Parkı’nda gerçekleşecek. Engelli Dernekleri ve Engelli Hakları ile Engelliliğe Yönelik Hizmetler konusunda çalışan kurum ve kuruluşların da katılımıyla şenlik formatında yapılacak Panayır’a, Çiğdem Mahallesi’nin engelli/engelsiz tüm sakinleri davetli.
Söz konusu Panayır ’da, pek çok farklı etkinliğin yanı sıra, canlı sahne performansları ile ‘Bocce' eğitimi ve yarışması da yer alıyor. Ağır bedensel engellilerin de oynayabildiği ‘Bocce' sporunun geçmişinin M.Ö. 5000 yılına kadar uzandığı tahmin ediliyor. ‘Bocce’ oynamak için bir saha ve top gerekiyor. Oyuncu elindeki topu ortadaki topa en yakın mesafede duracak şekilde atmaya çalışıyor. Hedef topa daha yakın atılan her top için 1 puan kazanılıyor. 15 puana ulaşan oyuncu, oyunu galibiyetle tamamlamış oluyor.
Atatürk ilke ve devrimlerine bağlı olarak çalışan Çiğdemim Derneği; çevre ve doğaya özen gösteren, insan ve hayvan haklarına saygılı, çağdaş ve yenilikçi, ayrımcılığa karşı duran, hem öğrenen hem üreten bir oluşum. “Yaşam Engel Tanımaz!” projesinin hayata geçirildiği Çiğdem Mahallesi diğer belediyelerimize de örnek olmalı.
Umarım engel tanımayan mahallelerin ülke genelinde yaygınlaştığı günleri görmek için çok fazla beklemek zorunda kalmayız…
Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…
Paylaş