Paylaş
Essl Foundation, World Future Council ve European Foundation Centre tarafından oluşturulan “Zero Project”, BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nde yer alan ilkeler doğrultusunda engelli bireylerin daha iyi yaşam koşullarına ulaşması için çalışıyor. Türkiye, BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne imza atan 158 ülke arasında yer alıyor.
Bu projeden, ilk kez, 5 Ağustos 2013 tarihinde yayınlanan “Erişilebilirlikte yenilikçi uygulama ve politikalar aranıyor” başlıklı yazımda söz etmiştim sizlere. Proje kapsamında, Viyana’da, her yıl Şubat ayında bir konferans gerçekleştiriliyor. Geçtiğimiz yıl söz konusu konferansta "engellilerin istihdamına ilişkin başarılı uygulama ve politikalar" değerlendirildi. Rusya'dan Kolombiya'ya, Hindistan'dan Lübnan'a, birçok ülkeden 44 örnek "uygulama" ve 11 örnek "politika", konferans kapsamında paylaşıldı. Türkiye, ne yazık ki, geçen yıl başvuru sürecine dâhil olamadı.
Aynı proje, bu yıl "erişilebilirlik" konusu üzerinde odaklandı. Sadece fiziksel çevreye değil, bilgi ve iletişime, ulaşıma, ürün ve hizmetlere erişim konularında önerilen “yenilikçi uygulama” ve “yenilikçi politika” projelerinin engelli bireylerin günlük yaşamlarına olumlu anlamda bir fark getirmesi ve bu farkın net bir biçimde ölçülebilir olması gerekiyordu.
Bu yıl, 27-28 Şubat tarihlerinde gerçekleşen “Zero Project 2014”te Türkiye’den yer alan tek proje Atatürk Havalimanı oldu. TAV Havalimanları tarafından işletilen İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yürütülen “engelsiz havalimanı” projesi tüm dünyadan seçilen 54 yaratıcı erişilebilirlik uygulaması arasına girmeyi başardı.
Seçilen projeler Birleşmiş Milletler Vienna International Center’da düzenlenen iki günlük konferansta, akademisyenler, kamu görevlileri, sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı yaklaşık 450 katılımcıya sunuldu. TAV İstanbul İş Sağlığı Güvenliği ve Çevre Şefi Emrah Gürer ve Terminal İşletme Şefi Barış Temur da konferansa katılarak “engelsiz havalimanı projesi”ni katılımcılarla paylaştı. Gürer ve Temur, proje yönetimi tarafından verilen sertifikayı da TAV İstanbul adına aldı.
Atatürk Havalimanı’nı Aralık 2012’de tüm engelliler adına gezmiş ve gördüklerimi Hürriyet Web TV’de yayınlanan bir video aracılığı ile sizlere aktarmıştım. Özetle, yinelemek gerekirse, “Engelsiz Havalimanı” projesi kapsamında Atatürk Havalimanı’nda;
- İç Hatlar ve Dış Hatlar Terminalleri ile otoparklarda yaklaşık 2 bin metre hissedilebilir
zemin uygulaması yapılmış
- 38 adet asansöre Türkçe ve İngilizce kat bilgilerini veren sesli uyarı sistemleri konulmuş
- 19 adet ankesörlü telefon tekerlekli sandalye kullanıcıları için uygun yüksekliğe indirilmiş
- Beş adet asistan yardım noktası oluşturulmuş
- Engellilere yönelik hizmetin etkinliğinin artırılması için 200 çalışana toplam 800 saat,
özellikle görme engellilerle ilgili, farkındalık eğitim verilmiş
- 250 çalışan temel işaret dili eğitimi almış
- 2013’te havalimanında yolcu trafiği yüzde 14 artarken çalışmaların sonucunda engellilere
yönelik sistemi kullananların sayısı yüzde 50 yükselmiş bulunuyor.
Zero Project tarafından konferansla eş zamanlı olarak yayınlanan 2014 raporunda Atatürk Havalimanı’nda yürütülen projeye de yer verildi. Rapora Zero Project 2014 adresinden ulaşılabiliyor. Uluslararası bir raporda Türkiye’nin adının erişim konusunda yenilikçi bir proje ile yer almış olması beni hem çok mutlu etti, hem de gururlandırdı.
"Zero Project"in misyonu: Dünyadaki engelleri sıfıra indirmek için çalışmak. TAV bunu başardı. Kim bilir, belki gelecek yıl başkaları da başarabilir!
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş