Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı

Merhabalar sevgili okurlar. Eşimin tedavisi sırasında beni hiç yalnız bırakmayan çok sevgili can arkadaşlarımdan söz etmiştim sizlere.

Haberin Devamı

Aslında biz birbirine çok bağlı dört arkadaştık lise yıllarımızda. İçimizden biri psikolojiyi seçmişti yüksek eğitimi için. Tıpkı lisede olduğu gibi büyük bir başarı ile tamamladı üniversite eğitimini de. Hocası Prof. Hıfzı Özcan’a hayrandı. Sanıyorum Sayın Özcan da onun yeteneğinin ve azminin farkındaydı ki, mezun olduktan sonra da yanından ayırmamıştı onu.
Geçen gün Metin Sabancı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’ni ziyarete gittiğimde, 70’li yıllara döndüm. Çok uzun yıllardan beri bizden uzakta, dünyanın öteki ucunda, yaşayan arkadaşımın o günlerde göstermiş olduğu çabanın değerini daha iyi anladım.  

 “1972 yılından beri Türk Spastik Çocuklar Derneği çatısı altında yaşamını spastik çocuklara vakfeden ve çabalarını vakfa dönüştüren, Onursal Başkanımız Prof. Dr. Hıfzı Özcan ve hikâyemizin diğer kahramanları ile Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı olarak 1989 yılında Acıbadem’de Erol Sabancı Spastik Çocuklar Merkezi’nde başladı çalışmalarımız.” diye başlıyor Vakıf kendini anlatmaya web sitesinde. Ve devam ediyor: “Toplumda daha fazla yer edinmek isteyen çocuklarımız ve aileleri için yurt içinde ve yurt dışında sürdürdüğümüz çabalarımız ile 1996 yılına gelindiğinde kıymetli Sakıp Bey, Türkan Hanım, Dilek Hanım ve Sevil Hanım’ın cömert çabaları ayrıca Kadıköy Belediyesi’nin desteği ile Metin Sabancı Merkezi’ni kurmayı başardık.”

Haberin Devamı

 Son günlerde billboardlarda “Serebral Palsi”li çocukların öğrenme güçlüklerini ifade eden afişlere rastlamışsınızdır. “Serebral Palsi” terimi, hareketi programlayan, başlatan ve düzenli olmasını sağlayan beyin ve beyincikteki bozukluklar sonucunda oluşan bir durumu tanımlıyor. Ancak bu durum, ya da rahatsızlık, ilerleyici değil. Beyin veya beyinciğin sağlam kalmış alanlarının rehabilitasyonu yoluyla, oluşmuş bulunan hasarın bir ölçüde telafisi mümkün.

Metin Sabancı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde, mümkün olan bu telafi gerçeğe dönüştürülüyor. Rehabilitasyon süreci öncesi değerlendirme çalışmalarıyla, çocukların ve ailelerinin ihtiyaçları, beklentileri ve geçmiş öyküleri alınarak durum incelemesi yapılıyor. Önce özel eğitim öğretmeni, fizyoterapist, psikolojik danışman ve uzman klinik psikolog değerlendirmelerde bulunuyor. Süreç, nörolojik konsültasyon ile ailenin ihtiyacına uygun yönlendirmenin yapılması şeklinde devam ediyor. Çocuklar, yaş gruplarına göre, gelişim alanlarında desteklenerek gündelik yaşamda bağımsızlaşmaya hazırlanıyorlar.

Haberin Devamı

 2011-2012 öğrenim yılından itibaren de, yalnızca kendilerine eğitim verecek bir okula kavuşuyor Serebral Palsi’li çocuklar. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın iki yıldır çalışmalarını sürdürdüğü Metin Sabancı Özel Eğitim Okulu eğitim programı, Milli Eğitim Bakanlığı’nın işbirliği ile hazırlanmış. Bu yıl yalnızca ana sınıfı ve ilköğretim birinci sınıfı için öğrenci alınacak. Okula her yıl yeni bir sınıf eklenerek sekiz sınıf tamamlanmış olacak. Eğitim alacak çocuklar Vakıf bünyesindeki uzman kurul tarafından seçilecek.  Okulda her çocuğa ayrı bireysel eğitim programı uygulanacak. Eğitim sırasında çocukların sosyal, duygusal, fiziksel gelişimini sağlamak amacıyla özel bilgisayarlar ve donanımlar kullanılması planlanıyor.  

Haberin Devamı

Eğitime, özellikle de öğrenme güçlüğü çeken çocukların eğitimine böylesine büyük bir destek veren Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın çabalarına bizler de, kendi çapımızda, destek olabiliriz. Onlar, “Vakfımız çalışmalarına katkıda bulunmak ve ‘Ben de Varım!’ demek istiyorsanız, BAĞIŞÇIMIZ OLUN” diyorlar web sayfalarında. Ziyaret etmek isterseniz eğer, adresleri “tscv.org.tr”.

1972 yılında başlayan bu hikâyenin isimsiz kahramanlarından olan sevgili arkadaşım adına, gurur duyuyorum bugün gelinen ve yarın gelinecek noktadan…
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları