Paylaş
Bir önceki yazımı tamamen bu konuya ayırmış olmama rağmen, üniversitede gerçekleştirilen pek çok şeyi aktaramadım. Bugün, Sabancı Üniversitesi’nin, yalnızca engelliler için değil toplumumuzun tüm kesimleri için çok önemli olduğunu düşündüğüm, “Toplumsal Duyarlılık Projeleri” ni anlatmaya çalışacağım sizlere.
Toplumsal Duyarlılık Projeleri (TDP), Katılımcı Demokrasinin bireylerce öğrenilmesini ve uygulanmasını amaçlayan bir eğitim programı.. Bireylerin yaşadıkları topluma karşı sorumluluklarını bir takım çalışması içerisinde ve aynı zamanda bireysel insiyatiflerini de ele alarak gerçekleştirmelerini hedef alıyor. Üniversite, gelişmekte olan ülkemizde gelir dağılımı dengesizliği, demokratik hakların eksikliği, eğitim olanaklarının azlığı gibi birçok sorunun sürdüğünü kabul ederek, öğrencilerinin;
- yaptıkları projeler doğrultusunda, yaşadıkları hayatın dışında başka hayatların olduğuna dair farkındalık kazanmalarını,
- toplumda fark yaratarak bu duyarlılıklarını geliştirmelerini
amaçlıyor. Bireylerin yaşadıkları topluma katkı sağlamalarının gerekliliğine inanan Sabancı Üniversitesi’nde, “Toplumsal Duyarlılık” kredisiz zorunlu bir ders olarak okutuluyor.
Her öğrenim yılı başında, o yılın Toplumsal Duyarlılık Projeleri belirleniyor. TDP katılımcı öğrencileri, çalışmayı diledikleri projeyi seçiyorlar. Ardından, birlikte çalışacakları sivil toplum örgütüyle işbirliği halinde ve diğer takım elemanlarıyla birlikte projeyi tasarlıyorlar ve yürütüyorlar. Projeler öğretim programı çerçevesinde şekillendirilmiş olsa da bireysel katkılara açık yapıları sayesinde proje üyeleri tarafından sahipleniliyorlar. Öğrenciler çalıştıkları alanda yaşam seviyesini yükseltmeye katkıda bulunarak içinde yaşadıkları toplumun farklı gerçeklerini doğrudan öğrenme şansı buluyorlar. Katkıda bulundukları topluluğun üyeleri ise, öğrencilerin bu çabalarından ve desteğinden yararlanma şansına erişmiş oluyor.
Proje üyeleri sayıları beş ile on arasında değişen takımlar halinde çalışıyorlar. Projeler öğrencilerin akademik programına engel olmadan yürütülüyor. Her öğrencinin, mezun olabilmek için, en az bir projeyi başarı ile tamamlaması gerekiyor.
Projeler; Engelli Projeleri, Okul-Çocuk Projeleri, Yaşlılara Destek Projeleri, Kendini Keşfet Projeleri, Kurum-Çocuk Projeleri, Çevre Projeleri vb. gibi gruplara ayrılmış. Örneğin, Sultanbeyli Özürlüler Merkezi Projesi “Engelli Projeleri” arasında yer alan, 2010-2011 yılına ait bir proje. Sultanbeyli çevresindeki engellilere eğitim ve rehabilitasyon hizmetleri veren Sultanbeyli Özürlüler Merkezi’ne 15-35 yaş arası zihinsel engelliler devam etmekte.
Proje; bu engellilere merkezdeki atölye çalışmaları sırasında Sabancı Üniversitesi öğrencilerince destek verilmesini, öğrenciler ve engelliler arasında karşılıklı olarak bir farkındalık ve kaynaşma ortamı sağlanmasını amaçlıyor.
1999'dan beri düzenlenmekte olan bu projelere katılan öğrenciler hem kendilerinde hem de toplumun ulaşabildikleri kesimlerinde fark yaratmaya devam ediyorlar.
Toplumsal Duyarlılık Projeleri kendi öğrencilerine de destek veriyor. Engeli olan öğrencilerin engellerini, herkesin başına gelebilecek normal bir şey olarak, kabullenmeleri sağlanmaya çalışılıyor. Öğrenciler, engellerinden utanmayan, iş hayatında engelleri ile engelsiz çalışabilecekleri ortamı talep edebilecek özgüvene sahip bireyler olarak mezun oluyorlar bu üniversiteden.
Sabancı Üniversitesi’nin bu konuda diğer üniversitelere de örnek olmasını diliyorum. Bir önceki yazımda da söylediğim gibi, yeniden öğrenci olabilmek ve bu projelerin bir parçası olarak, toplumda fark yaratabilmek isterdim.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş