Paylaş
Mücevher İhracatçıları Birliği İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aldığı destekle, İstanbul Kuyumcular Odası ve İstanbul Ticaret Üniversitesi paydaşlığında, İşitme Engelliler Federasyonu’nun da iştiraki ile çok önemli bir sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor.
Türkiye, değerli ve yarı değerli taşlar açısından oldukça zengin kaynaklara sahip bir ülke. Ancak bu taşlar işlenmeden, hammadde olarak ihraç ediliyor. Türk mücevher sektörünün gelişimi için bu taşların işlenmesi ve katma değeri yüksek ürünlere dönüşmesi gerekiyor.
Dünya mücevher sektöründe özel bir konumda bulunan Çin, Hindistan, İsrail gibi ülkeleri örnek alan Mücevher İhracatçıları Birliği, taş kesimi eğitimi vererek ustalar yetiştirmek ve taş kesim atölyeleri, hatta köyleri, kurabilmek için harekete geçmiş. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı verilerine göre, işverenlerin engelli istihdamından kaçınmasına yol açan temel etkenin vasıflı ve mesleki eğitimli, işe ve sektöre uygun engellilerin bulunmaması olduğunu göz önünde bulunduran Mücevher İhracatçıları Birliği, böyle bir proje ile engelli bireylere de istihdam olanağı yaratılabileceğini düşünmüş. Proje oluşturulmuş ve İstanbul Kalkınma Ajansı’na başvuru yapılarak kısa bir süre içinde onay alınmış. Ve “Taşların Tılsımını Duymak” adını verdikleri projenin ilk adımları atılmış.
Proje kapsamında işitme engelli bireyler başta olmak üzere toplumdaki dezavantajlı gruplara yönelik değerli taş işlemeciliği eğitimi verilmek üzere, 150 m²’lik tam teçhizatlı bir mesleki eğitim merkezi kurulumu sağlanacak. Böylelikle İstanbul’da ikamet eden engelli bireylerin mesleki eğitim alanında kendilerini geliştirebileceği bir merkez oluşturulacak. Bu projede işitme engellilere öncelik verilmiş olmasının nedeni, taş kesme esnasında çıkan tiz ses. Bu sesten rahatsızlık duymayacak olan işitme engellilerin taş kesiminde çok başarılı olacakları düşünülüyor.
Proje sonrası planlanan faaliyetler ise:
- Engelli bireylere, mücevher taşı kesim kursları verilerek kuyum ve mücevher sektöründe
istihdam edilmelerinin ve sektöre kalifiye iş gücü olarak kazandırılmalarının sağlanması,
- Türkiye’de önemli potansiyele sahip olan ve sadece ülkemizde çıkan dendiritli agat,
kalsedon, diyaspor gibi değerli taşların tanıtılması, işlenmesi ve kurulacak olan web
sitesinde satışa sunulması,
- Sektörde faaliyet gösteren firmalara konsinye dağıtım yapılması,
- İşlenen taşların piyasaya arz edilerek gelir sağlanması.
Projenin açılış toplantısı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi’nin de katılımı ile, 15 Kasım 2013 Cuma günü yapıldı. Eğitimlere, 2014 yılının yaz aylarında başlanması planlanıyor.
“Taşların Tılsımını Duymak” projesi kapsamında kurulacak ve değerli taş işlemeciliği eğitimi verecek merkez, bir yanda işitme engelli ve dezavantajlı gruplara istihdam olanağı sağlarken diğer yanda sektörün uluslararası piyasalarda rekabet gücünü artıracak. Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner’in ifadesine göre; “Eğitim Merkezi’nde eğitim alarak taş kesimi yapacak ustaların emek verdiği ürünlerde özel bir amblem yer alacak ve tüm dünya bu ürünlerin ülkemizdeki işitme engelliler tarafından üretildiğini bilecek.”
“Taşların Tılsımını Duymak” projesinin bir örnek teşkil etmesini ve engelli istihdamının giderek yaygınlaşmasını umuyoruz.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş