Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Şimdi bir araya gelerek haykırma zamanı…

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

Erişilebilirlik konusuna değindiğim bir önceki yazıma gösterdiğiniz ilgi ve benimle paylaştığınız görüşleriniz için hepinize teşekkür ederim. Görme engelli, hukukçu okurum Ercan Yıldız’ın konu ile ilgili düşüncelerini sizlerle de paylaşmak istiyorum:

 

“20 Haziran günlü erişimle ilgili yazınızı okudum. Gerçekten bir engelli gibi duygularımıza tercüman olmuşsunuz. Öncelikle teşekkürlerimi ve saygılarımı kabul edin lütfen. Erişim konusunda en fazla görev biz engellilere düşüyor. Erişimin önündeki engelleri tespit ederek yasal yollara başvurarak haklarımızı aramamız gerekmektedir. Ancak malûmunuz üzere, biz millet olarak kendi haklarımızı arama konusunda yeterince çaba harcamıyoruz. Engelliler de bu toplumun bir parçası olduğundan, biz de aynı sorunları yaşıyoruz.

 

Haberin Devamı

Bizler Ankara’da Aktif Görme Engelliler Derneği, Engelliler Erişim ve Bilişim Derneği ve Tüm Engelliler Spor Kulübü Derneği olarak erişimin önündeki engellerle mücadele etmek üzere bir Platform oluşturduk. Platform’un ana statüsünü belirlemek üzereyiz. Platform’u hayata geçirince, üç kurucu engelli derneğinin dışında basın, üniversiteler, odalar, sendikalar gibi sivil toplum örgütlerine davet göndererek bu kurum ve kuruluşlardan ‘temsilci üye’ talep edeceğiz. Bu Platform’un asıl görevi engellilerin erişimi ve bu erişimin önündeki engellerle hukuksal mücadele. Ayrıca bu konuda kamuoyu yaratmaya çalışacağız. Platformumuzu hayata geçirip ana statümüzü yayınladıktan sonra sizlere de davet göndermek istiyoruz. Basında, özellikle ulusal basında, bu güne kadar takip ettiğim kadarıyla engellilerin sorunlarına eğilen tek köşe yazarısınız. Bir başka köşe yazarı var mı bilmiyorum; dilerim olur. Erişim sorunu yazınızda belirttiğiniz gibi toplumun tamamının sorunu, ama biz engelliler için çok canımızı acıtan, yakan, bizleri evimize ve adeta cehaletin kör karanlığına terk eden sorunlar yumağı. Mücadelemize verdiğiniz destekten dolayı çok teşekkür ediyorum. Birlikte çalışmayı da bekliyoruz.”

 

Haberin Devamı

Öncelikle ben de bir engelliyim ve bu benim de mücadelem. Hem sizler hem de kendi adıma sürdürüyorum ben bu mücadeleyi. Sayın Ercan Yıldız’ın sözünü ettiği Platform için elimden geleni yapmaya hazırım. İnanıyorum ki, bu Platform erişimin önündeki engellerin kaldırılması yolunda bir adım daha atılmasını sağlayacak. Okuruma söylemek istediğim bir diğer husus ise, engelliler konusunda yazan tek köşe yazarı olmadığım. Sevgili arkadaşım TESYEV Başkanı Yavuz Kocaömer, her hafta Posta Gazetesi’ndeki köşesinde engelli sorunlarına değiniyor.

 

Engellilerin erişilebilirlikle ilgili haklarını korumak için mücadele eden bir başka Sivil Toplum Kuruluş’u da, Engelli Hakları ve Erişilebilirlik İzleme Denetleme Derneği. Bu Dernek, aynı zamanda, engelli hakları ile ilgili toplumsal farkındalık ve duyarlılık oluşturmada ne kadar olumsuz şartlarla karşı karşıya olduğumuzu da duyurmak istiyor. Birçok yasal düzenleme ve cezai müeyyide bulunmasına karşın, ülkemizin pek çok yerinde sorumluların üzerine düşeni yerine getirmediğini düşünen Dernek Başkanı Ayhan Metin, sorunların göstermelik uygulamalarla geçiştirilmeye çalışıldığını söylüyor. Kendisi de ortopedik engelli bir birey olan Metin, yasaların erişilebilirlik konusunda sağladığı haklarını hâlâ kullanamıyor olmaktan mustarip.

 

Haberin Devamı

Ayhan Metin, Ankara’da, Çankaya Belediyesi’ne bağlı olan Şehit Çetin Görgü sokağında oturuyor. Her gün kızlarını okula götürüp getiriyor.

 

Şimdi bir araya gelerek haykırma zamanı…

 

“Benim evimin bulunduğu sokak Başkent’in göbeği sayılır. Ancak, burada bile durum içler acısı. Sözde kaldırımlarda yürüyebilmek imkânsız. Bazı yerlerde kaldırım yok, bazı yerlerde de kaldırımı yürünmez kılan bir tabelâ, bir direk, bir ağaç var. Diğer yerlerde ise sıra sıra park edilmiş arabalar… Bu durumda tekerlekli sandalye ile ancak otomobil yolunda ilerleyebilmem mümkün oluyor. Bu da hem benim hem kızlarımın güvenliğini tehlikeye atıyor. Bilinmelidir ki, yol ve kaldırımların engellilerle ilgili erişilebilirlik standartlarına göre tanzim edilmesi bizim için bir lüks değil, güvenliğimizi ilgilendiren bir zorunluluktur. Bunun için lütuf değil, yasal haklarımızın peşindeyim.”

 

Haberin Devamı

diyen Metin, başta evinin bulunduğu sokak olmak üzere birçok yerde kaldırımları kullanamadığı gerekçesiyle Çankaya Belediyesi’ne karşı dava açmış bulunuyor. Engelli Hakları ve Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Derneği Başkanı Ayhan Metin, konu ile ilgili olarak yaptığı basın açıklamasında kendisini şöyle ifade ediyor:

 

“Eksiklerin tamamlanması için 7 Temmuz 2005 yılından bu tarafa verilen sürelere rağmen ikamet ettiğim bu sokakta kamu kullanımına açık kaldırımların standartlara uygun yapılması veya revize edilmesine yönelik hiçbir dikkat gösterilmemiş ve hukuki normlar adeta hiçe sayılmıştır. Bu vesileyle buradan bütün ilgili ve sorumlu kuruluşları yasalar doğrultusunda hareket etmeye davet ediyor, görevini ihmal ederek ve yasal sorumluluklarını yerine getirmeyerek benim, çocuklarımın ve diğer vatandaşların hayatını riske attığı için Çankaya Belediyesi’nden maddi ve manevi tazminat talebi ile davacı olduğumu huzurunuzda beyan etmek istiyorum.”

 

Haberin Devamı

Ayhan Metin, tüm engellileri kendi haklarını aramaya, bir anlamda herkesi kendi evininin önünü süpürmeye, davet ediyor. Çözüme ancak bu şekilde ulaşılabileceğini düşünen Metin, dava açma konusunda isteyen herkese yardım edebileceklerini söylüyor. Yardım talebinde bulunanlar

  

Düşünüyorum da, bazı atasözlerimiz gerçekten çok anlamlı. Örneğin; “Ağlamayan çocuğa meme vermezler.” Belki çocukluğumuzu çoktan geçirdik, ama şimdi de sesimizi duyurmak için bazen mümkün olduğunca yüksek sesle haykırmamız gerekebiliyor. İşte bugün de, erişilebilirlik konusundaki haklarımızı alabilmek için bir araya gelerek haykırma zamanı… 

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz bir yaşam dileği ile…

 

Yazarın Tüm Yazıları