Paylaş
“Sihrin Fikrin Olsun!” gibi çok güzel bir slogana sahip olan Proje’nin öncelikli amacı; üniversitelerdeki engelli öğrencilerin sosyalleşmesi sürecine katkı sağlayacak yeni çözüm önerileri geliştirilmesi ve üniversitenin engelli öğrencilerin akademik gelişimlerinin yanı sıra bireysel gelişimlerine de katkı sağlayan bir kuruma dönüştürülmesi. Bundan başka, üniversitelerde okuyan tüm öğrenciler arasında engellilere yönelik genel bir farkındalık oluşturulması.
Türkiye’deki üniversitelerin tüm lisans öğrencilerine açık olan yarışmanın ilk üç derecesini paylaşanlar şöyle sıralandı:
1) Özlem Mine Ceylan ve Gülsüm Gücük, Marmara Üniversitesi - Engel’Sizsiniz
2) Gökçe Kırmacı ve Edina Bekteseviç, ODTÜ - Alternatif Üretim Programı
3) Muhammed Emin, Büşra Nur Bedir ve Merve Erdoğan, Ondokuz Mayıs Üniversitesi CommunicatEasy
Birinciliği kazanan “Engel’Sizsiniz” adlı proje, “Türkiye’deki sosyal yaşam koşullarının engelliler için elverişli olmaması ve toplumun bu konuya yeterince duyarlı hale gelmemiş bulunması” sorununa çözüm getirmek üzere tasarlanmış. Proje amaçları:
- Üniversitedeki engelli öğrencilerin sosyalleşmesi
- Kampüs alanlarının engelliler için erişilebilir bir hale getirilmesi
- Üniversitelerin, engellileri sosyal hayata katma konusunda aracı konuma getirilmesi
- Öğrenciler başta olmak üzere, toplumda engelliler konusunda bilinç oluşturulması olarak belirlenmiş. Projenin hedefleri ise şöyle sıralanıyor:
- Toplumumuzda engelli kişilerin varlıklarının farkına varılmasını sağlamak
- Engellilerle birlikte yaşadığımızın ve onların bizim sorumluluğumuzda olduğunun
farkına vardırmak
- Engellilerin yaşamını kolaylaştırmak adına kişilerin bir şeyler yapmalarını sağlamak
- Engelin bir ayıp olmadığının farkına varılmasını ve engellilere saygı duyulmasını
sağlamak
Bu proje ile verilmek istenen mesaj, Engel’Sizsiniz; yaratılmak istenen algı ise,
- Engelliler toplumumuzun bir parçasıdır.
- Bizler engellilere karşı sorumluyuz.
- Engelliler için hepimiz, onlara yardımcı olacak bir şeyler yapmalıyız.
- Engelli olmak acınmayı gerektirmez, saygı duyulmayı gerektirir.
- Engelliler sosyal hayatımızın bir parçasıdır, onları dışlayamayız.
- Engellilerin de hakları vardır, bu hakları çiğneyemeyiz.
- Toplum yaşamını engellilere uygun hale getirmedikçe onları engelli yapan içlerinde
bulundukları durum değil, bizleriz.
Bu projenin uygulanabilmesi için, Türkiye’deki tüm üniversitelerin üye olduğu ve merkezi İstanbul’da bulunan bir kulüp kurulması planlanıyor. Bu kulüp üniversitelerdeki engelli öğrenciler ve çalışanlara yönelik projeler geliştirecek. Üniversiteler de kendi bünyelerinde, merkezi bu kulüp olan ve bu merkez kulüpte alınacak kararları uygulamayı amaçlayan alt kulüpler kuracaklar. Bu alt kulüpler bulundukları üniversitelerde belirlenen projeleri uygulamakla, geliştirmekle ve meydana gelen tüm olumlu/olumsuz sonuçları merkez kulübe raporlamakla yükümlü olacaklar. Böylece, yapılan tüm çalışmaların tek çatı altından yürütülmesi sağlanmış olacak.
Özlem Mine Ceylan ve Gülsüm Gücük bu proje için oldukça profesyonel bir “Zamanlama Takvimi”, “Medya Stratejisi” ve “Proje Bütçesi” hazırlamışlar. Uygulama konusunda ise, Kampüsün Engellilere Uygun Hale Getirilmesi ve Üniversitelerdeki Engelli Öğrencilerin Sosyalleşmesi için Çözümler getirmişler. “Eğlence engel tanımaz!” sloganı ile gerçekleştirmeyi planladıkları “Bahar Festivali”nin afişini bile şimdiden tasarlamışlar. Yani proje, her anlamda, uygulanmaya hazır durumda.
“Sihrin Fikrin Olsun!” Proje Yarışması’nı düzenleyen Yeditepe Üniversitesi öğrencilerini ve bu yarışmayı projeleri ile destekleyen tüm öğrencileri yürekten kutluyorum. Sanıyorum, başta Yeditepe Üniversitesi olmak üzere, tüm üniversiteler bu projeye destek vereceklerdir. Daha sonraki yazılarımda diğer iki projeyi de sizlere tanıtmaya çalışacağım. Çünkü onlar da tanıtılmayı hak ediyorlar. Umuyorum ki, gençlerimiz şevkle başlattıkları bu çalışmaları aynı şevkle devam ettirirler ve Türkiye’nin aydınlık geleceği için büyük bir katkı sunmuş olurlar.
Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...
Paylaş